Uçak Bileti

Rusya ile kara bağlantısı olmayan, Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısında yer alan Kaliningrad, Rusya’nın Avrupa’daki tek toprak parçası. Adını Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı Mihail Kalinin’den alan ve en büyük şehri ile olan aynı isimi taşıyan Kaliningrad, tarih boyunca Rusya’nın önemli bir şehri olmuş ve dönemin Alman Doğu Prusya Eyaletinin başkentliğini yapmış bir yerleşim.

Rus, Ukraynalı, Beyaz Rus, Ermeni, Tatar, Litvan, Alman ve Polonyalılardan oluşan, yaklaşık 500 binlik nüfusa sahip kentin tüm sınır komşuları Avrupa Birliği üyesi. Rusya’nın geri kalanından farklı bir yaşam tarzına sahip şehirde Almanlardan kalan ve iyi korunmuş mimari hâkim. Immanuel Kant’ın da mezarının bulunduğu katedral, Rus Denizaltısı, Alman Yeraltı Sığınağı (Bunker) ve Amber Müzesi (Kehribar Müzesi) gibi gezilecek pek çok yeri bulunan Kaliningrad’da çoğunlukla Almanca konuşulsa da İngilizce bilen çok sayıda insanla karşılaşabilirsiniz.

Baltıklarda Bir Rus Toprağı, Kaliningrad

Son birkaç yıl içerisinde çok büyük hızla gelişen Kaliningrad, sakin, sessiz bir şehir. Kant Müzesi’nin üzerinde kurulduğu ada, eski şehir merkezi. Ana karaya 7 köprüyle bağlanan ada etrafında mini teknelerle gezintiye çıkılabiliyorsunuz. Rusya’nın kışın donmayan tek limanı olan Kaliningrad Limanı ise askeri bölge olarak turistlere yasak.

Zelenogradsk ve Svetlogorsk olmak üzere iki şirin mesire yerinin bulunduğu şehirde, bu deniz kıyısı kasabalarına kara yoluyla, merkezden hareket eden minibüslerle ya da trenle ulaşım mümkün. İki şekilde de muhteşem güzellikte ormanların içinden geçiyorsunuz.

Mobil Uygulama

Eski Alman şehri olması dolayısıyla Rus yapılarının kolaylıkla seçilebildiği kent, I. Dünya Savaşı sonrası Polonya’nın Danzig’i almasıyla Almanya’nın geri kalanından kopan Doğu Prusya’nın, II. Dünya Savaşı sonrasında Polonya ve SSCB arasında ikiye bölünmesi sonucu, SSCB’ye kalan kısmı.

Baltık Denizi’nin girişinde İskandinavya’ya yakın, Avrupa’nın ortası sayılabilecek bir yerde bulunan Kaliningrad, eski ismiyle Königsberg halen oldukça stratejik bir bölge. Zira 1991’de SSCB’nin dağılmasıyla Polonya, Almanya ve Litvanya’nın hak talep ettiği Kaliningrad, halen eksklav olarak varlığını sürdürüyor. Ayrıca günümüzde Kaliningrad şehri haricinde, Rusya’nın Kaliningrad’ı içeren eksklav bölgesi Kaliningrad Oblastı olarak adlandırılıyor.

Dünya kehribar rezervlerinin % 90’ına sahip coğrafyada yer alan Kaliningrad’da Kehribar ve Deniz Müzeleri ile Eski Alman Mahallesi kesinlikle ziyaret edilmeli. Letonya sınırında yer alan ve şehir merkezinden hareket eden turlarla ziyaret edebileceğiniz Kuron Dili, bir tarafı Baltık Denizi bir tarafı körfez olan, zemini çöl gibi kumdan oluşan, yalnızca 50 m’lik genişliği ile iki sahili aynı anda görebileceğiniz bir doğal güzellik. Bir yanına kar yağarken bir yanına yağmur yağan bu eşsiz bölgenin yanı sıra, Immanuel Kant Müzesi ve Zelenogradsk ve Svetlogorsk mutlaka görülmeli.

Kaliningrad’a nasıl gidilir

Kentin en büyük havalimanı olan Hrabrovo günümüzde Türk bir firma tarafından inşa ediliyor. İstanbul-Kaliningrad arasında uçuş seferleri bulunmasa da Moskova ya da St. Petersburg üzerinden Kaliningrad’a ulaşım mümkün. Moskova’dan yaklaşık bir saatlik mesafede yer alan Kaliningrad’ı keşfetmek için yapmanız gereken tek şey bir Moskova uçak bileti almak!

İklim olarak Moskova ve St. Petersburg’dan daha sıcak olan Kaliningrad’da somun balığının tadına bakmayı unutmayın!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here