Uçak Bileti

Bademler Köyü gezilecek yerler, İzmir’in en özel yerleri arasında yer alıyor. Bu köy ilklerin adresi resmen. Bir köy düşünün ki tiyatrosu olsun üstelik 1930’lardan beri oyunlar sahneleyen tiyatrosunda tüm oyuncular köylülerden oluşsun. 76 yıllık bir kütüphane ve de bir oyuncak müzesi olan bir köy. Her şeyi ile oldukça özel bir köy. Burası kültür ve sanatın buluştuğu, insanın neden tüm köylerimiz böyle değil dediği bir yer.

Okuma yazma oranının %100 olduğu ve suç oranının neredeyse sıfır olduğu bu güzel köyde köylüler kendi aralarında edebiyat, felsefe, tiyatro sahne teknikleri gibi konularda konuşurken bir yandan da tarlasını ekip biçiyor. Her noktası ile bir çok köyden farklı olan bu güzel köy ile ilgili tüm detayları bu yazımda bulabilirsiniz.

Bademler Köyü Gezi Rehberi

Bademler Köyü Gezilecek Yerler | Bademler Köyü Gezi Rehberi başlıklı yazımda Bademler Köyü Nerede, Bademler Köyü’ne Nasıl Gidilir, Köyün Hikayesi, Bademler Köyü Gezilecek Yerler ve Bademler Köyü’nde Ne Yenir sorularının cevaplarını vermeye çalışacağım. Umarım faydalı ve yol gösterici bir yazı olur.

Bademler Köyü Nerede ?

Bademler Köyü, İzmir’in Urla ilçesine bağlı bir köy. Bu güzel köy İzmir merkeze 40 km uzaklıkta yer alıyor. Urla merkeze 10 km uzaklıkta yer alan Bademler Köyü’nün haritadaki konumu bu bağlantıda.

Mobil Uygulama

Bademler Köyü’ne Nasıl Gidilir ?

Bademler Köyü, İzmir’e 40 km, Urla’ya 10 km uzaklıkta yer alıyor. Bademler’e kendi aracınızla gitmek için İzmir-Çeşme otobanını takip ederek Seferihisar yönüne doğru gitmeniz gerekiyor. Tabelalar sizi Bademler’e götürüyor. İzmir’den Bademler Köyüne ulaşmak yaklaşık 25-30 dakika sürüyor.

Bademler Köyü’ne otobüsle gitmek isterseniz Fahrettin Altay’dan kalkan 983 numaralı belediye otobüsünü kullanabilirsiniz. Bademler-Fahrettin Altay Aktarma Merkezi hattındaki ESHOT otobüsleri ile toplu ulaşım hizmeti veriliyor. Bu otobüs Çamlı ve Yelki üzerinden Bademler’e ulaşıyor. Her gün 06.00-24.00 saatleri arasında belediye otobüsü seferi var.

Bademler Köyü Hikayesi

Bademler Köyü’nün geçmişi iki yüz yıl öncesine kadar gidiyor. Bademler Köyü’nün tahtacı Alevi olan halkı 19. yüzyılın başına kadar bu yörede göçebe olarak yaşıyormuş ve marangozculukla uğraşıyormuş. Zamanında köylüler çevre yerlere tekne gibi ahşaptan ürünler üretip satıyormuş. Zamanla kimi dış etkenlerin zoruyla göçebeliği bırakıp yerleşik düzene geçen köylüler şu anda köyün bulunduğu yerde yerleşim kurmaya başlamışlar.

12 kıl çadır ve 3 evden ibaret şekilde yerleşim başlayan bu köyde çevrede bulunan bir kaç adet badem ağacı nedeniyle Bademler olarak anılmaya başlanmış. Köylüler 80’lerde tütün yetiştiriyormuş fakat susuzluk nedeniyle tütüncülükten vazgeçmişler ve 1962 yılında kooperatif kurarak çiçekçilikle uğraşmaya başlamışlar. Köyün nüfusunun büyük bir kısmı geçimini çiçekçilikten sağlıyor.

Bademler Köyü Gezilecek Yerler

Bademler Köyü Tiyatrosu

bademler köyü gezilecek yerler

İzmir ilinde bulunan Bademler Köyü ülkemizde tiyatrosu olan ilk ve tek köy. Köye tiyatro sevgisini 1925 yılında atanan öğretmen Mustafa Anarat aşılamış. Daha İzmir’de Devlet Tiyatrosu yokken Bademler köyünde tiyatro oyunları sahnelenmiş. 1933 yılından günümüze kadar her yıl Bademler Köyü’nde bir ya da iki oyun oynanmış ve tiyatro köyde yaşamın bir parçası olmuş.

Köylüler tiyatro binalarını imece usulüyle yapmışlar. Bademler Tiyatrosu bazen çevre köylere de gidip oyunlar oynuyor, bazen de profesyonel tiyatrolar köyde oyunlarını sahneliyor. Ankara Ekin Tiyatrosundan Ferhan Şensoy’a kadar birçok tiyatrocu bu güzel köyde oyunlarını sahnelemiş.

Bademler Tiyatrosunun oyuncusu, yönetmeni, ışıkçısı yani kadrosunun tamamı köylüler. Gündüz tarlada çalışıp, akşamları tiyatronun yolunu tutuyorlar. Bu köyde hiç kimse gerçek adıyla tanınmıyor. Köylüler canlandırdıkları rollerin ismiyle birbirine hitap ediyor. Hatta bu isimler mezar taşlarına dahi yazılıyor.

1963 yılında Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülü kazanan Susuz Yaz filmi de Bademler’de çekilmiş. Necati Cumalı’nın aynı adlı romanından uyarlanan film, Bademler insanının dramını beyazperdeye aktarmış ve Metin Erksan’ın yönettiği,  Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan ve Erol Taş’ın başrollerini oynadığı filmin yardımcı oyuncuları ve figüranları Bademler halkından oluşmuş

Bademler Köyü Pazarı

Hafta sonu İzmir’de ne yapsam diyorsanız kendinizi Bademler’e atabilirsiniz. Köyü ziyaret için en ideal gün pazar. Pazar günü köyün meydanına açılan ara sokakta kurulan üretici pazarı, yerel halkın el emeğiyle ürettiği meyve-sebzelerin yanı sıra evde pişirilen zeytinyağlılar, gözleme ve ekmek çeşitlerini bu pazarda bulabilirsiniz.

Bademler Halk Kütüphanesi

bademler köyü gezilecek yerler

Bademler bir çok noktası ile farklı bir köy. Kültür ve okumanın tavan yaptığı bu köyde 76 yıldır kapılarını açık tutan bir kütüphane var. Mahmut Türkmenoğlu Parkı’nın içindeki kütüphanenin önünde bir de Mask Dostluk Heykeli var. Bu maskları Bademler’le kardeş kent olan Japonlar yapmış.

Köy Kahvesi

bademler köyü gezilecek yerler

Bu köy kahvesi diğer kahvehanelere benzemiyor. Kahve duvarında Einstein’ın “Ön yargıları kırmak atomu parçalamaktan daha zordur” sözünün ön planda olduğu bir metin asılı. Bu görseller kahveye oturduğunuzda size eşlik ediyor. Girdiğiniz anda neredeyse her duvardaki Atatürk portleri ve bayraklar ise mutluluk verici. Ayrıca kadın garsonun olduğu eski bir fotoğraf dikkatinizi çekiyor. Kadın ve erkeğin eşitliğinin sunulduğu bu eski fotoğraf, çağdaş bir hava yaratıyor.

İçeceğinizi isterken size sıcacık davranan ve çok cüzi ücretler ile konforunuzu en üst seviyede tutmak isteyen çalışan o samimi insanlar ise “Daha iyilik bitmedi” dedirtiyor. Boyozunu, simitini al kahvehane de otur masaya bir ayran bir çay iste, kahvaltın hazır. Bir de pazar varsa değme keyfine.

Çocuk Oyunları Müzesi

Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi de Arkeolog Musa Baran tarafından Bademler’de kurulmuş. Bu müze, köy meydanının hemen yanı başında. Annesinin yaşadığı evi, ölümünün ardından müzeye dönüştüren Musa Baran, müzenin bir odasını annesinin hatırasını yaşatmak için kendine göre düzenlemiş. Görünüşte iki katlı küçük bir ev gibi görünse de içinde koca bir tarih saklanıyor.

Eski eşyalar, fotoğraflar ve aile hatıralarının sergilendiği bu odanın üst katında ise geçmişte çocukların oynadığı oyunlarda kullandıkları malzemeler açıklamalarıyla birlikte yer alıyor.

Bademler Köyü’nde Ne Yenir ?

Bademler Köyü, İzmir Urla’ya bağlı bir yer. Dolayısıyla Urla’da olduğu gibi bu köyde de kuzu kol sarma, yöresel otlar, yumurta, un ve lordan yapılan Çalkama, gelincik çiçeğinden yapılan Gelincik Şurubu ve Damat Helvası gibi lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.

Bademler Köyü’nde Ne Yenir ?

  • Derviş Çorbası
  • Cevizli Baklava
  • Kuzu Kol Sarma
  • Yöresel Otlar
  • Çalkalama
  • Damat Helvası
  • Gelincik Şurubu
  • Godalak Ekmeği

Bademler Köyü’nde Ne Yapılır ?

Bademler Köyü’nde Ne Yapılır ?

  • Bademler’de bulunan tiyatro ziyaret edilir.
  • Köyün doğal lezzetlerinin tadına bakılır.
  • Oyuncak Müzesi ziyaret edilir.
  • Yol yakınken Urla’ya gidilir.

Bademler Köyü gezilecek yerler başlıklı yazımın sonuna geldik. Bu güzel köyü keşfetmek için İzmir uçak biletlerine bu bağlantıdan bakabilirsiniz. İzmir’e ya da Urla’ya yolunuz düşerse bu güzel köyü ziyaret etmeyi ve güzelliklerini keşfetmeyi unutmayın. Keyifli gezmeleriniz olsun.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here