Uçak Bileti

İos, Ege Denizi’nin güneydoğusunda bulunan, Sikinos, Santorini ve Amorgos Adalarının çevrelediği, ünlü Kiklad Adalarından birisi. 108 km karelik bir yüz ölçümündeki sahip ada, boydan boya 17 km uzunluğunda ve 7,5 km genişliğinde olmasına rağmen, Yunanistan‘da turizm açısından önemli bir yere sahip.

Yunanistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.

İos Adası’nın tarihi

İos Adası’nın tarihi diğer Kiklad Adaları ile benzer bir görünüme sahip. Sabit nüfusun Nios olarak adlandırdığı adanın bilinen tarihinden de en eski nüfusu MÖ 3.200-2.700 yılları arasında Anadolu’dan gelen göçmenlerdi. MÖ 1.100’de adaya yerleşen İyonyalılar ve Dorların ardından ada günümüzdeki ismini almış.

Mobil Uygulama

Attik Delos Birliği’nin bir parçası olan İos, MS 13 yılında Venedikliler tarafından fethedilmiş. Makedonlar, Ptolemaios Hanedanlığı ve Bizans’ın da egemen olduğu adada 1397’de Markus Crispus tarafından başkente inşa ettirilen surlar, adanın çok uzun yıllar korsan saldırılarından korunmasını sağlamış.

Adanın savunulmasında kolaylıklık sağlayan küçük koylar ve doğal limanlar nedeniyle Türkler adaya Küçük Malta adını vermiş.

Ada hakkında bir diğer anekdot ise, tüm zamanların en iyi destan yazarı olarak kabul edilen Homeros’un İos’ta vefat etmesi ve mezarının adada bulunmasıdır. Ayrıca Homeros’un annesi Climence de İos’ta doğup, ölmüş.

Ios Gezilecek Yerler

Adanın Merkezi Chora

İos Adası’nda sizi karşılayan ilk manzaralardan biri bembeyaz yelkenleri ile Nios limanında demirlemiş yatlar. Limandan yukarı doğru çıkan yolu takip ederseniz adanın merkezi olan Chora’ya ulaşırsınız.

Adanın merkezi sayılan Chora, kendine has dar sokakları, eğlence mekanları, kafe ve barlarıyla adanın dinamik yüzünün en önemli örneği. Tarihi surların kalıntıları ile çevrelenmiş Chora’da gerçekleştirilecek kısa bir yürüyüş, adanın genel manzarasını anlamaya yetiyor.

Tarihi surların kalıntıları ile çevrelenmiş Chora adanın başlıca yerleşim bölgesi. Chora’da yapacağınız bir yürüyüş ile İos’un genel manzarasına tanıklık edersiniz. Tepede bulunan Panagia Gremiottissa Kilisesi ve palmiye ağaçları size Ormos, Sikinos ve masmavi Ege Denizi manzarasının yani sıra, adanın en güzel gün batimi seyirini vaat ediyor.

Odysseas Elytis Antik Tiyatrosu ve Açıkhava Müzesi Mylopotas Koyu ve Ege’nin masmavi sularını panoramik olarak izlemek isteyenler için güzel bir fırsat sunuyor. 1,000 kişilik antik tiyatro çevre adalar içerisinde en iyi korunmuş eserlerden biri olarak biliniyor. Özellikle tarihe merakı olanlar müzeyi görmeden adadan ayrılmıyor.

Festivaller

Dini gelenekler ile birleşen festivaller önemli birer buluşma noktası. Her yıl 20-21 Haziran’da Pyrgos’ta, 28-29 Ağustos’ta ise Kalamos’ta St. John onuruna festival düzenleniyor. 7-8 Eylül’de Meryem’in doğumu Agia Theodoti Festivali’nde kutlanıyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here