Uçak Bileti

Kuzey Ege’nin incisi olan ve Antik Çağda yabani ayva anlamına gelen ve Kidonia olarak anılan Ayvalık, Balıkesir’in Ege Bölgesi sınırları içerisinde kalan şirin ilçesi. Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış bu güzel yerleşim, Cunda Adası ile birlikte, mübadele dönemi öncesinden kalma iki kiliseye ev sahipliği yapıyor.

Rahmi Koç Müzesi

1873’te Bizans mimari tarzında inşa edilen ve Cunda’nın simgesi olan Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis KilisesiCunda Adası Rum Ortodoks cemaati tarafından, 1873 yılında, eski temelleri üzerine metropol (Anakent) kilisesi olarak inşa edilerek, Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürülen adanın en önemli anıtsal yapısı konumunda. Taksiyarhis olarak adlandırılan koruyucu baş melekler Cebrail ve Mikhail’e atfedilen yapı, döneminde yaygın olarak kullanılan Neo Klasik mimari üslubunda inşa edilmiş. Ayvalık ve çevresine özgü bir taş olan sarımsak taşından inşa edilen kilisenin iç mekânı ise, dini figür tasvirleri, bitkisel ve geometrik motiflerle bezenmiş.

1976’da Ayvalık ve çevresinin doğal ve tarihi sit alanı ilan edilmesiyle korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak kabul edilen yapı, Rahmi M. Koç’un girişimiyle, 2014’te restorasyonu tamamlanarak müze olarak ziyarete açıldı. Oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine dek geniş bir yelpazesi olan müze koleksiyonu, ülkelere ve geçmişten günümüze gelişim aşaması gösteren endüstri ve mühendislikle ilgili objelerden oluşuyor.

Taksiyarhis Kilisesi Anıt Müzesi

1844’te inşa edilen ve 2013’teki restorasyonla birlikte ziyarete açılan Taksiyarhis Kilisesi Anıt Müzesi, Ayvalık ilçe merkezindeki İsmet Paşa Mahallesi’nde yer alıyor. Ayvalık’ın ilk kilisesi olan yapı, Hz. İsa’nın yaşam hikâyesinin anlatıldığı mermer ikonlarla donatılmış, mermer kabartma ve altın bezemeli ikonasıyla göz kamaştırıcı.

Ayvalık’a Nasıl Gidilir?

Balıkesir’in batısındaki Edremit’te yer alan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’na haftanın her günü İstanbul-Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ve Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan direkt uçuş seferleri düzenleniyor. Diğer illere de aktarmalı uçuş seferlerinin bulunduğu havalimanından hareket eden toplu taşıma araçları ile veya Pegasus Hava Yolları’nın ücretli servisleriyle Burhaniye-Karaağaç-Gömeç-Ayvalık güzergâhından Ayvalık’a ulaşım çok kolay. Benzer şekilde Bora Jet’in kendi yolcuları için havalimanından Ayvalık’a hareket eden ücretsiz yolcu servisleri bulunuyor.

Mobil Uygulama

Mübadele sırasında Rum nüfusun Yunanistan’a gitmesinin ardından, onlardan kalan pek çok taş yapı, kilise ve konak Ayvalık’ın dar sokaklarda geçmişe uzanan keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Yapmanız gereken tek şey bir Edremit uçak bileti almak.

Ayvalık otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here