Uçak Bileti

Andorra (Andora Prensliği) güneybatı Avrupa‘da, Fransa ve İspanya arasında küçük, fakat oldukça şirin bir ülke. Muhteşem doğasıyla kendine hayran bırakan ülke Fransa ve İspanya arasında doğu Pirenelerin üstünde kurulu. Genellikle seyahat rotalarında gözden kaçsa da küçük yüzölçümüne rağmen muhteşem kayak tepeleri, doğa yürüyüşü rotaları ve eşsiz dağ manzarası ile Avrupa’da iyi biliniyor.

Bir zamanlar adı pek bilinmeyen kendi halinde bir ülke olan Andorra, günümüzde küçük bir turizm cenneti haline geldi. Huzur dolu atmosferi sıcakkanlı insanları ve enfes manzaralarıyla ruhunuzu dinlendiren bu ülkede görmeniz gereken pek çok doğal güzellik ve tarihi yapı bulabilirsiniz.

Andorra-gezilecek-yerler

Pirene Dağlarındaki muazzam manzaralar eşliğinde, turizm ve vergi cenneti olarak bilinen ve zengin bir ülke olan Andorra’nın sınırları 1278’de İspanya ve Fransa’da bulunan iki prensin ortaklaşa yönetimine bağlanarak netleşti.

O yıldan bugüne, dek sınırları hiç değişmeyen ülkede kurulan feodal düzen, Fransız Devrimi sırasında geçici olarak kalkmakla birlikte, 1806’da Napolyon tarafından yeniden kuruldu. Andorra, o günden bu yana Urgel piskoposu ve Fransa devlet başkanı tarafından ortaklaşa yönetiliyor.

Yüksek dağ tepelerine sıralanmış birkaç küçük şehir ve kasabadan oluşan Andorra, Barcelona’dan güneye veya Toulouse’tan kuzeye 3 saatlik bir sürüş mesafesinde yer alıyor. Bu da zamanı kısıtlı olanlar için ideal bir günübirlik gezi anlamına geliyor.

Mobil Uygulama

Andorra gezilecek yerler bakımından ise küçüklüğünün tam tersi oranda zengin. Ülkenin en gözde yeri, başkent Andorra La Vella, bir baştan bir başa yürüyebileceğiniz, gösterişli ana caddelerini dolduran mağazalar ve restoran fırsatları sunuyor. Şehir aynı zamanda yılların eskitemediği muhteşem orta çağ kiliseleri ile de meşhur.

Kayakçılar ve ‘snowboard’cular Pas de la Casa ve Grau Roig kayak merkezlerine ulaşmak için, konaklamak için tercih edilen küçük şehir Encamp’ı dolduruyor. Yüksek dağlarda kurulmuş kasabalarının yanı sıra, El Serrat ve ünlü Marti de la Cortinada Kilisesi ile La Cortinada görülecek yerler arasında bulunuyor. İkisi de başkentin kuzeybatısındaki Valira del Nord’da (Kuzey Vadisi) yer alıyor.

Andorra’da Görebileceğiniz 5 Yer

1. Andorra la Vella

Doğu Pirenelerin tepesinde kurulu başkent Andorra la Vella, 2317 metre yüksekliğindeki Pic d’Enclar Dağlarının doğusunda akan Gran Valira Nehri kenarında kurulu. Andorra’nın başkenti ve bu küçük ülkenin en kalabalık şehri. 1029 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek başkentlerinden, 25 binden az nüfusu ile de aynı zamanda en küçüklerinden.

Şehrin ana caddesinde yerel el sanatlarından el işi hediyelik eşyalar satan dükkânlar, birçok galerinin yanında kafeler ve restoranlar yer alıyor.

1580’de inşa edilen ve günümüzde hükümetin idari merkezi olan Casa de la Vell, armaları ve ülkenin eski yöneticilerinin tarihi amblemleriyle çok etkileyici. Katılabileceğiniz rehberli turun en dikkat çekici kısımları Konsey Odası’nın (Sala de Sessions) 16. yüzyıldan kalma duvar resimleri, Türkiye’nin 7 yerel yönetiminin elinde bulunan anahtarların açtığı tarihi ve içinde bazıları Şarlman dönemine kadar uzanan ülkenin tarihi belgelerinin bulunduğu Yedi Anahtar Dolabı.

Şehrin idari binalar kompleksinin üzerinde bulunan halka açık meydan Plaça del Poble harika bir manzara sunuyor. Eşsiz ahşap süslemeleri ile 12. yüzyıldan kalma Sant Esteve Kilisesi ise kesinlikle görülmeye değer.

2. Vallnord

Vallnord, Andorra

Kış sporları destinasyonlarının en popülerlerinden olan ve Pireneler’de bulunan Vallnord harika yamaçlarıyla Avrupa’nın her yerinden kayakçı ve snowboard tutkunlarını çekiyor. Andora’nın kuzeyindeki Vallnord, keşfedilecek devasa bir alanı kaplayan birbirinden eşsiz Arcalis, Pal ve Arinsal olmak üzere 3 kayak merkezinden oluşuyor.

Deneyimli kayakçılar Arcalis’in kuzeye bakan bitmeyen karları ile Alp yamaçlarını tercih ederken, bizim gibi yeni başlayanlar ve orta seviyeli kayakçılar Arsinal ve Pal’de aradıkları her şeyi buluyorlar. Parkurların çoğu birbirlerine teleferikler ile bağlı, La Massana Kasabası’ndan ise Pal’e telesiyej çalışıyor.

Kar raketli yürüyüş, kızak, kar motosikleti, paintball ve lazertag gibi aktivitelerin yanında birinci sınıf kayak okullarının bulunduğu Vallnord ailecek kayak tatili yapanlar için çok popüler. Gerçek maceracılar içinse yelken kanat ve kayağın birleşimi olan speed riding, heli-skiing, ve kar bisikleti seçenekleri mevcut. Andorra la Vella ve Les Escaldes arasında bulunan Grandvalira ise bir diğer popüler kayak merkezi.

Sant Joan de Caselles Kilisesi Küçük kasaba Canillo’nun biraz üzerinde Sant Joan de Caselles Şapeli bulunuyor. Ülkenin en güzel Roma kiliselerinden biri olarak görülen bu 11. yüzyıldan kalma muhteşem taş bina kusursuz freskler ve St. John ve Kıyamet’in canlandırıldığı 1525’den kalma altar panosu gibi ilgi çekici bir dekorasyona sahip. Roma tarzı çarmıha gerilmiş İsa figürü bulunan koro panjurları ve bunu çevreleyen rengârenk tablo diğer dikkat çekici özellikleri.

3. Centre Termolúdic Caldea

Andorra la Vella’nın tam ortasında bulunan ve başkentin göklerine hâkimiyet kurmuş harika cam piramit kulesi ile Centre Termolúdic Caldea, Avrupa’nın en büyük spa kompleksi. 6000 metrekarelik bir alana kurulu havuz ve tedavi alanlarıyla konuklarına açık ve kapalı lagün, sayısız sauna ve jakuzi, Türk ve Roma Hamamı gibi spa alanları, sıcak mermer, göbek taşı ve hatta greyfurt havuzu gibi seçenekler sunuyor.Şehrin termal kaynağından çıkan zengin mineralli ılık sularına kendinizi bıraktığınızda, bu harika tasarlanmış spa kompleksi ziyaretinin hayat boyu unutamayacağımız bir deneyim olduğuna karar verebilirsiniz.

4. Ordino

Ordino, Andorra

2740 m’lik Casamanya Dağı’nın eteklerinde bulunan bu küçük Ordino Kasabası, Andorra’nın muhteşem kırsalı Valira del Nord Vadisi’nde görülecek en güzel destinasyon. Sakin sokakları, ilginç dükkânları ve eski kilisesine ek olarak bu kasaba 1633’te ve sonrasında 19. yüzyılın ortalarında, 1866’da aile reislerine oy hakkı veren kışkırtıcı reformları ile meşhur.

Baron de Senaller tarafından yeniden inşa ettirilen Casa Plairal d’Areny de Plandolit’e de ev sahipliği yapıyor. 1843’de yapılan muhteşem ferforje balkonu ile orijinal Yedi Anahtar Dolabı’nın bir reprodüksiyonunu barındıran bu harika eski ev ziyarete yeni açıldı. Zemin katta ambarlar ve bir demirci atölyesi bulunurken üst katta eski bir cephanelik, büyük bir laterna, Baron Limoges ve Baron Sèvres’in akşam yemeği servislerinin sergilendiği yemek odası bulunuyor.

Baron Sèvres’in akşam yemeği servisleri Avusturya İmparatoru tarafından hediye edildi. Hısım ve akrabaların hanedan armalarının bulunduğu kütüphane, Andorra Milli Marşı’nın orijinal versiyonunun bir kopyasının bulunduğu müzik odası, aile şapeli ve fırın bölümü evin diğer ilginç odalarından.

5. Les Escaldes

Andorra la Vella’dan birkaç dakikalık sürüş mesafesinde olan Les Escaldes Kasabası, adını bölgeye dağılmış birçok sıcak su kaynağından alıyor. Kasaba, Roma döneminden beri şifalı özellikleriyle, yüksek oranda sülfür ve nitrojen içeren, 22 °C’den 66 °C’ye kadar değişen suları ile meşhur.

Katalan heykeltıraş Josep Viladomat’ın eserlerinin bulunduğu Viladomat Müzesi, Capilla Sant Roma Kalesi ve eski kasabanın nefes kesen manzarasına sahip tarihi Pont dels Escalls Köprüsü, zevkle gezebileceğiniz diğer yerleri.

6. Encamp ve Ulusal Otomobil Müzesi

Encamp, Andorra

Encamp Kasabası 12 bin kişilik nüfusuyla 4 mevsimin hepsinde ülkeyi keşfetmek için güzel bir merkez nokta. Valira d’Orient Nehri’nin içinden geçtiği kasaba merkezi, mağaza olarak hizmet veren eski binaları, kafeleri ve restoranları ile Andorra’nın en şirin yerlerinden. 2865 m yüksekliğiyle bölgenin en yüksek noktası olan Pic dels Pessons Dağı’na yakınlığı sayesinde doğa yürüyüşü için de harika bir yer.

Kışları Grau Roig ve Pas de la Casa’nın parkurlarını direk bağlanan telesiyej işleriyle ülkenin en önemli kayak merkezine dönüşüyor. Aynı zamanda muhteşem Ulusal Otomobil Müzesi‘nde 1885’ten kalma buharlı bir makinanın yanı sıra hepsi çok iyi durumda olan klasik arabalar, motosikletler ve bisikletler sergileniyor.

7. La Cortinada ve Sant Marti Kilisesi

Sant Martin Kilisesi-Andorra

La Cortinada Kasabası, Andorra’daki en çekici küçük yerleşimlerden biri. Tarlarla ve sarp dağlarla çevrili bu kasaba Roma freskleri, mezar evi ve son derece güzel tarihi güvercinliği göze çarpan Sant Martí de la Cortinada Kilisesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Ferforje parmaklıkları, parlak renklerle boyalı ahşap altar panosu, çeşitli işlemeli mobilyaları ve günah çıkarma bölümü 17. ve 18. yüzyılda kasaba sakinleri tarafından eklendi. Valira del Nord Vadisi’nde ziyaret edebileceğiniz diğer küçük kasaba ise El Serrat.

Valira del Nord Vadisi’nde uzanan yolun sonunda bulunan kasaba çevredeki kırsal güzellikleri keşfetmek için merkez olarak kullanabileceğiniz harika bir konuma sahip. Kuş gözlemcileri, doğa yürüyüşçüleri ve Alp bitki örtüsüne ilgi duyanların gözdesi olan kasabada kışları aktiviteler kuzey disiplini kayak snowboard ve kar raketi ile yürüyüşe dönüşüyor.

8. Santa Coloma Kilisesi

Santa-Coloma-Kilisesi-Andorra

İspanya’ya giden ana yol üzerindeki küçük kasaba Santa Coloma’da, ülkenin en güzel Roma dönemi kiliselerinden biri olan Santa Coloma Kilisesi bulunuyor. Ülkedeki diğer kiliselerin tipik kare kulelerinden farklı olarak uzun, yuvarlak ve üç bölümden kulesi dikkat çekiyor.

9. yüzyıldan kalma bu gösterişli taş bina son derece saygı duyulan Coloma Bakiresi’nin 12. yüzyıldan kalma heykeline, kemerli girişinde İberya Hristiyanlık fresklerine ve etkileyici bir orta çağ vaftiz kurnasına sahip. Buradan sonra kısa bir yürüyüşle kasabanın hemen yanında yükselen Roc d’Enclar’ın üstünde kurulmuş 12. yüzyıldan kalma Sant Vicenç d’Enclar Kalesi’ne geçebilirsiniz.

9. Valira d’Orient Vadisi Turu

Andorra-Valira-d’Orient-Vadisi

Andorra ziyaretinizin en keyifli imkânlarından bir tanesi bu küçük dağlık ülkenin çarpıcı manzarasını araba konforunda keşfetmek olacak. En keyifli rotalardan bir tanesi olan Valira d’Orient Vadisi Turubaşkent Andorra la Vella’nın kuzeyindeki Les Escaldes’den başlayor.

Ülkedeki birçok tipik Pirene kiliselerinin bir örneği olan 12. yüzyıl Roma tarzı Sant Miquel Engolasters’e ulaşan dar ve virajlı yollarla devam ediyor. Buradan yürüyerek Engolasters Gölü’ne geçebilirsiniz. Yapay bir baraj gölü olan Engolasters balıkçılık ve mesire alanı ile ünlü.

Türk vatandaşlarından vize istemeyen Andorra’da havalimanı yok. Ülkeye direkt giriş yapılamadığından Schengen vizesi almak zorunlu. Andorra vizesi hakkında detaylı bilgilere de Turna.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Andorra’ya seyahat etmek isteyenler için en yakın havalimanı İspanya’nın Barselona kentinde. Pegasus Havayolları ve THY‘nin Barselona’ya direkt uçuşu var. Bu şirin ülkeyi keşfetmek ve yeni yerler tanımak için Barselona uçak bileti fırsatlarına göz atabilirsiniz.

Etkileyici manzarası ve Pireneler’de harika bir kayak deneyimi için Andorra’ya gelen ziyaretçiler ve doğa yürüyüşü sevenler için ülkenin uzak köşeleri sonsuz rota ile dolu. Aynı zamanda dağlarındaki akarsular ve göller balıkçılara büyük bir alabalık zenginliği sunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here