Uçak Bileti

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nde yer alan, binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntıları ile eşsiz. Milyonlarca yılda oluşan mağaraları, termal zenginliği, peri bacaları ve açık hava tapınaklarıyla turizm potansiyeli fazla olan bir kent.

Doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı olan Afyonkarahisar, Türkiye’de kaplıca ve ılıca yönünden en şanslı kentlerden. Doğal güzellikleri, antik eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar, Anadolu’nun batı yakasında bir kavşak noktası.

Afyonkarahisar’da Görmeniz Gereken 5 Adres

Çok sayıda höyük, tümülüs, örenyeri, kale, hisar, manastır, mezar, kaya yerleşiminin bulunduğu kentte, antik çağdan günümüze dek ulaşan mezarlar veya mezar odaları yer alıyor. MÖ. 3000’lere dek uzanan kentte, 500’ün üzerinde höyük, bağımsız olarak para basabilecek düzeyde, başşehir konumuna gelmiş Apameia ve Synnada kentleri ile yarı bağımsız olarak kendi adlarına veya İmparator adlarına para basabilen 19 kent bulunuyor. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde para basma yetkisi, yönetim merkezinde olup, bazı kent darphanelerinde de devlet adına yöneticiler tarafından para bastırılmış.

1. Frig Vadisi

Mobil Uygulama

Afyon İscehisar’dan başlayıp Eskişehir sınırını geçerek Ankara’ya dek uzanan Frig Vadisi, çok geniş bir alana yayılıyor. Friglerin hüküm sürdüğü ve o dönemlerden günümüze etkileyici kalıntılar bıraktığı bölge, eşsiz bir yürüyüş yolu olmasının yanı sıra, Kapadokya’daki peri bacası oluşumlarını ihtiva eden, tabiat güzellikleriyle ve kayalar arasına oyulmuş yaşam alanlarıyla sizin hayranlık uyandıran bir bölge. Günümüzden neredeyse 3000 yıl önce Frigyalıların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyularak kurduğu, medeniyetin izlerini sürmek için oldukça etkileyici bir bölge.

2. Göynüş Vadisi

Aslantaş ve Yılantaş Kaya Mezarları ile bilinen ve İhsaniye ilçesinde yer alan Göynüş Vadisi’nde, Frig dönemine ait kaya mezarları bulunuyor. Vadi içinde kale, Aslantaş, Yılantaş, Maltaş ve Kumcaboğaz anıtları var. Aslantaş’ın, önemli bir Frig kralının mezarı olduğu ve MÖ.7. yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Kaya mezar odasının ön yüzündeki kapı boşluğunun her iki yanında ayağa kalkmış, iki heybetli aslan ve ayakları altında birer yavru aslan bulunurken, kapı üzerinde ise hayat ağacını andıran kütle ve bunun üstünde her iki yana uzanmış kanatlı güneş kursu var. Aslantaş’ın batısında aynı kayalıkların devamında bulunan ve aynı yüzyıla ait Yılantaş ise, Medusa başlı yılan kabartması ile oldukça önemli.

3. Acıgöl

Denizli il sınırları içerisinde bulunan suyu sodalı Acıgöl, yaz-kış flamingo sürülerinin yaşayabildiği özel bölgelerden biri. Sazlık alanlarda ve su kaynaklarına yakın kısımlarda, besin zincirinin zengin olduğu Aşağı Akpınar Köyü ve çevresine flamingo, martı, karabatak, yaban ördeği, turna, yaban kazı, pelikan, leylek gibi göçmen kuşlar uğruyor. Güney doğusundaki dağların yırtıcı kuşlara ev sahipliği yaptığı bölge, doğa sporlarıyla ilgilenenler için özellikle güney doğusundaki alanlarla oldukça önemli. Acıgöl ayrıca, kuş popülâsyonu bakımından Anadolu’da korunagelmiş en önemli bölgelerden biri.

4. Apameia Antik Kenti

Dinar ilçesinde bulunan ve önceki adı Kelainai olan Apameia Antik Kenti, MÖ 6. yüzyıldan itibaren klasik dönem boyunca Efes’ten sonra en önemli merkez olmuş bir antik kent. Roma valisi tarafından yönetilen şehir, önemini, Ankara’dan Attaleia’ya ve Doğu’dan Efes’e giden anayolların kesişmesinden alan ticari merkez konumuna gelmiş. Mercimek Tepesi yamaçlarındaki Helenistik tiyatro, stadyum, tepenin zirvesindeki bir kilise ve Dinar’dan geçen karayolunun hemen kenarında yarım daire şeklinde olan bir yapı yer alıyor. MS 3. yüzyılda şehirde basılmış bazı sikkeler üzerinde Nuh’un gemisinin resimleri olduğundan bölgede nüfuzlu bir Yahudi topluluğunun bulunduğu düşünülüyor.

5. Tarihi Afyonkarahisar Evleri

Kentte tarihi dokuya sahip, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli ve dış cephe korumalı 400 civarında ev bulunuyor. Sivil mimariye ait Tarihi Afyonkarahisar Evleri, kentin ilk yerleşim yeri olan Afyonkarahisar Kalesi ve Hıdırlık Tepe eteklerinde yer alan mahallelerde görmek mümkün. Kentsel sit alanı içerisinde koruma altına alınan bu evlerle birlikte, 18 mahalle içerisindeki 16 cami, 10 türbe, 14 çeşme, 3 hamam, 1 han, 1 bedesten, 1 kilise yer alıyor. Rotanızı Afyon Kalesi’nden başlatıp şehir merkezine doğru inerken Afyonkarahisar Tarihi Evleri’ni de ziyaret edebilirsiniz. Fotoğraf meraklılarının oldukça hoşlanacağı bölgede, tarihi evler gün ışığından ve güney-kuzey rüzgârlarından da en iyi şekilde faydalanacak şekilde inşa edilmiş.

Afyonkarahisar’a nasıl gidilir

Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde bulunan Zafer Havalimanı, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet veren Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı. Afyonkarahisar kent merkezine 55 km uzaklıkta bulunan havalimanında, uçağın inişinden 25 dakika sonra şehir merkezine hareket eden servislerle kente ulaşım oldukça kolay. Yapmanız gereken tek şey bir Kütahya uçak bileti almak!

Afyon otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here