Uçak Bileti

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, ülkemizdeki diğer milli parklardan farklı çok özel bir bölge. İnsanın kalbine dokunan, yoğun duygular yaşayacağınız nadir yerlerden. Kurtuluş Savaşı dönemindeki acı ve kahramanlık dolu günlerin izini taşıyan bu milli park tarihi alanlara, şehitliklere ve anıtlara ev sahipliği yapıyor.

İç Batı Anadolu’da Afyonkarahisar ve Kütahya şehirleri arasında konumlanan park, Türkiye’nin yakın geçmişini keşfetmek isteyenlerin muhakkak ziyaret etmesi gereken bir adres. Savaşın acılarını hüzünlerini birebir hissettiren parkta dolaşırken kurtuluş mücadelesindeki ruhunu tam anlamıyla gözlerinizin önünde canlanacak.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Başkomutanlık Milli Parkı

Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı, Kocatepe ve Dumlupınar olmak üzere iki ana bölümden meydana geliyor. Milli parktaki tarihi savaş alanları, Murat Dağlarının doğuya bakan yamaçlarına dek uzanıyor.

Emperyalist işgal güçlerinin Anadolu’dan atılmasıyla sona eren Ulusal Kurtuluş Savaşımızın en önemli bölümünü oluşturan; 26 Ağustos’ta Büyük Taarruzun başladığı bölge ile 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Muharebesinin geçtiği bölgeler Tarihi Milli Park içinde kalıyor.

Mobil Uygulama

Bölgenin tarihi değerinin korunup, geleceğe taşınması için 1981 yılında milli park statüsüne alınan Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda iki müze, bir tanıtım parkı, 11 tane de anıt ve şehitlik yer alıyor.

Parkın Kocatepe bölümündeki yerler arasında; Büyük Taarruz Şehitliği, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği, Zafer Müzesi, Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı var.

Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği), Dumlupınar Müzesi, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Şekip Efendi Şehitliği, Zafertepe Anıtı, Dumlupınar Anıtı, Atatürk Evi ve Dumlupınar Şehitliği ise Dumlupınar bölümünün görülmesi gereken noktalarından.

Kocatepe Anıtı ve Kitabesi’nin olduğu nokta Büyük Taaruz’un başlatıldığı, sevk ve idarenin yapıldığı yer olmasından dolayı özel bir öneme sahip. Zafer Müzesi, Başkomutan Meydan Muharebesinin planlarının yapıldığı, taarruz emrinin verildiği binada yer alıyor. Müzede muharebe dönemde çekilmiş pek çok fotoğrafı görebilirsiniz.

Dumlupınar Müzesi, Dumlupınar Başkomutanı Karargahı olarak kullanılan binada yer alıyor. Atatürk Karargah Evi olarak da geçen müze 2003’den bu yana ziyarete açık. Milli parkta en ilgi çeken yerlerden biri de mağaralar. Şaphane dağındaki mağaralar askerler tarafından oyularak oluşturulmuş. Yakup Şevki Paşa tarafından savaşın idare yerlerinden biri olarak kullanılmış.

Tarihi açıdan Türkiye’nin en etkileyici yerlerinden biri olan milli park içinde görülecek pek çok yer var. Türk ve Yunan orduları arasında geçen Başkomutanlık Meydan Muharebesinin yaşandığı; Kocatepe, Kalecik Sivrisi, Beytepe, Berberçamtepe, Adatepeler, Çalköy, Kurtkayası, Belentepe, Erkmentepe, Çiğiltepe, Tınaztepe, Zafertepe ve Dumlupınar gibi yerleşim alanlarını da vaktiniz olursa ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Yaklaşık 40 bin 940 hektarlık büyük bir alanı kaplayan milli park, tarihi dokusunun dışında endemik türlerin yetiştiği geniş doğa alanları da görmek mümkün.

Bölgenin milli park ilan edilmesinde büyük payı olan jeolojik yapısı ve bitki örtüsüyle göz kamaştıran Başkomutan Tarihi Milli Parkı ormanlık alanlar, göletler, vadiler ve yaban hayatı açısından oldukça zengin.

Park içindeki meşe ormanında bulunan ve su kuşlarının bölgedeki en önemli yaşam alanlarından biri olan Dumlupınar bölümündeki Zafertepe-Çalköy Göleti ve 1,315 metre yükselikteki Dumlupınar Göleti, Tınaztepe Göleti ise piknik yapmak ve hafta sonunu doğayla baş başa geçirmek isteyenlerin uğradığı yerlerden.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Nerede?

Parkın yüz ölçümü 348.340 dekar. 17.120 dekarı Uşak ilinde, 151.720 dekarı Kütahya ilinde, 179.500 dekarı Afyon ili sınırları içerisinde kalıyor.

Konum burada.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Afyonkarahisar ve Kütahya şehirleri arasında yer alıyor. Hem havayolu hem de karayolu ulaşımının mümkün olduğu milli parka, otobüs ya da özel araçla gitmek isteyenler, Ankara-İzmir karayolu ve Ankara-Antalya karayolunu kullanabilir.

Afyon otobüs bileti sayfasına gidin. Afyon varışlı en ucuz otobüs firmaları listemize göz atın. Biletinizi güvenle alabilirsiniz.

Şehirlerarası otobüsle seyahat etmeyi düşünüyorsanız Kütahya ya da Afyonkarahisar şehir merkezinden milli park yönüne giden dolmuşlara binebilirsiniz. İzmir’den 346 kilometre, İstanbul’dan 425 kilometre, Ankara’dan 278 kilometre, Afyonkarahisar’dan ise 17 kilometre mesafedeki milli parka en yakın havalimanı Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde bulunan Zafer Havalimanı.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Giriş Ücreti ve Ziyaretçi Bilgileri

Başkomutanlık Milli Parkı

Adres: Kocatepe, 03030 Büyükkalecik, Afyonkarahisar www.baskomutan.gov.tr
Ziyaret saatleri: Başkomutan Tarihi Milli Parkı 08.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Milli park, haftanın 7 günü ziyarete açık.
Giriş ücreti: Başkomutan Tarihi Milli Parkı giriş ücreti 3,5TL, indirimli 1,50TL, bisiklet 3,5TL, motosiklet ve ATV 5TL, otomobil, kamyonet ve pikap 10TL, minibüs 31TL, midibüs 52TL, otobüs 94TL. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetimindeki milli parkta Müze Kart geçerli değil.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş sürecindeki en önemli anların ve olayların yaşandığı tarihi yerleriyle, o dönemin ruhunu hissetme şansı sunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here