Uçak Bileti

Yozgat, bazı ilçeleri İç Anadolu, bazıları da Karadeniz Bölgesi’nde kalan, taşra hüznünün birçok kente göre daha baskın yaşandığı bir kent. 5000 yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip Yozgat’ın ilk hâkimi Hititler. Hititler döneminde, bugün Çorum sınırları içinde bulunan Hattuşaş Antik Kenti’nin kurulduğu biliniyor.

Anadolu’da ilk siyasi birliği gerçekleştiren Etilerin yerleşim merkezlerinden biri olan şehirde, Frig, Kimmer, Pers, Lidya, Makedon, Kapadokya Krallığı, Galat, Pergamon, Pontus Krallığı ve Roma egemenliği yaşanmış. Bizans ve Sasanilerin ardından 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Oğuzların Bozok koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, Bozok ismiyle anılan yörenin ismi 1800’lerde Yozgat olarak değiştirilmiş.

Yozgat’ta Görmeniz Gereken 5 Tarihi Konak

Bölge halkının tamamı Türk olmakla beraber 17. yüzyıldan itibaren doğudan Ermeniler, Yunanistan ve Ege Adalarından da Rumlar gelerek, Anadolu’nun şehir kasabalarında koloniler meydana getirmişler. Günümüzde, kentin zengin kültürel geçmişinden geriye pek bir şey kalmadıysa da Yozgat’ın yerel mimarisini yansıtan ve restore edilen konakları, şehre güzellik katıyor.

Mobil Uygulama

1. Hayri İnal Konağı

Hayri İnal Konağı, geç Osmanlı mimari esrelerinden olup 1979’da Korunması Gerekli Eski Eser kapsamına alınmış, Konak Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla 2007’de restore edilerek turizme kazandırılmış tarihi bir yapı. Bodrum kat hariç iki katlı konak, taş ve ahşap çerçeveler arası helik taş dolgu olarak inşa edilmiş.

2. Muteber Divanlıoğlu Konağı

Muteber Divanlıoğlu Konağı, İstanbulluoğlu Mahallesi’nde iki kat olarak inşa edilmiş, ahşap süslemeli tavanı, ahşap pencereleri ve tarihi atmosferi ile görülmeyi hak eden bir yapı. Bahçe içinde bir müştemilat ve gölgelik ile birlikte, odalarda yüklük ve ahşap bir şerbetlik bulunuyor.

3. Hüzni Baba Tarih, Edebiyat ve Musiki Konağı 

Yozgat’ın yetiştirdiği değerli şairlerden Hüznî Baba, şiirlerinde kullandığı atasözleri ve deyim­lerle bir kültür taşıyıcısı, mahallî bir kaynak olarak kabul ediliyor. Divanını aruz vezniyle yazdığı şiirler, hece vezniyle söylediği koşma, destan, taşlama, şarkı, maniler dolu çalışmalarından dolayı şairin adı konağa verildi. Yozgat Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen Hüzni Baba, Tarih, Edebiyat ve Musiki Konağı 2015’te restore edilerek hizmete açıldı.

4. Yozgat Şehir Müzesi

Yozgat kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan ve 1896’da Sultan II. Abdülhamit döneminde yapılan iki katlı konak, günümüzde Yozgat Şehir Müzesi olarak hizmet veriyor. Malzeme olarak sarı renkli kesme taş kullanılan konağın girişi kuzey cephede yer alan revaklı bir mahalden sağlanıyor. Revak kemerleri dört adet silindirik taş sütun üzerine oturtulan yapıda vazoda çiçek motifi figürü ile çelenk içerisinde eski Türkçe yazı mevcut. Ayrıca binanın mermer üzerine yazılmış kitabesi, üçgen alınlığında Osmanlı devlet arması ve ortasında da Sultan Abdülhamit’ in tuğrası yer alıyor.

5. Büyük Sinema

1950’li yıllarda yapılan ve uzun yıllar sinema olarak kullanıldıktan sonra boş kalan Büyük Sinema, yeniden Yozgat’ın kültürel hayatına kazandırılarak, Yozgatlıların hizmetine sunulan tarihi bir doku. Bu tarih kokan konakta film izlemenin keyfini yaşamak da cabası.

Yozgat’a nasıl gidilir

Yozgat E88 Kara yolu üzerinde bulunması ve Hattuşaş ile Kapadokya’yı birbirine bağlayan Atatürk yolunun il merkezinden geçmesi nedeniyle yabancıların uğrak yeri. Ankara – Kayseri ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlantıyı sağlayan demir yolu da Yozgat’tan geçiyor. Ankara’ya 218 km uzaklıkta olan Yozgat’taki bu tarihi konakları görmek için yapmanız gereken tek şey bir Ankara uçak bileti almak.

Yozgat otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here