Uçak Bileti

Würzburg, Almanya’nın Bavyera eyaletinin kuzeyinde, bu eyalete bağlı Unterfranken kentinin başkenti. Würzburg, Kuzey Bavyera’da, Frankfurt ile Nürnberg arasında Franconia bölgesindeki Mainz Nehri kıyısında yer alıyor. 30 bini üniversite öğrencisi olmak üzere yaklaşık 200 bin nüfusu olan şehir daha çok bir üniversite şehri olarak anılıyor.

Romantik Yol’un ilk durağı Würzburg, tarih kokan sokakları, yemyeşil park ve bahçeleri, görkemli yapılarıyla masal sahnesindeymiş hissi yaşatıyor. Eğer masalları seviyorsanız siz de kaleler, görkemli katedraller, eski köprüler, bira ve şarap bahçeleriyle dolu Romantik Yol’u keşfetmek isteyeceksiniz. Burası küçükken masallarda okuduğumuz yerin ta kendisi.

wuzburg gezilecek yerler

Würzburg, Almanya

Würzburg, Almanya’nın güneybatısında, Bavyera eyaletinin kuzeyinde yer alıyor. Bavyera eyaletine bağlı Unterfranken ilinin başkenti olan Würzburg, her yıl 2 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği, Almanya’nın en önemli turistik destinasyonlarından Romantik Yol’un üzerinde yer alıyor.

Würzburg’un tarihi geçmişi günümüzden 1.400 yıl öncesine uzanıyor. MS 650 yılında düklük olan, 689’da şehre gelen İrlandalı misyonerler tarafından Hristiyanlığın yayıldığı kent, 742’de piskoposluğa dönüşmüş. 762’de şehir unvanına kavuşan Würzburg’da 1402’de Almanya’nın en eski üniversitelerinden biri olan Würzburg Üniversitesinin temelleri atılmış.

Mobil Uygulama

Wilhelm Conrad Röntgen’in 1895’te X-Işını elektromanyetik dalgaları (röntgen ışınları) keşfettiği şehir, 1991 yılında hizmete başlayan Almanya’nın ilk hızlı tren hattı (ICE) olan Würzburg-Hannover demiryoluna da ev sahipliği yapıyor. II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz bombardımanında büyük yıkıma uğrayan Würzburg, savaşın son döneminde ABD işgaline uğradı. 1970’li yıllara kadar yeniden imar edilen şehir, günümüzde Bavyera eyaletinin popüler turizm merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Würzburg Gezilecek Yerler

Würzburg, Almanya’nın en bilindik turizm rotalarından Romantik Yol’un üzerinde konumlanıyor. Bavyera’nın batısında, Würzburg ile Fussen arasında 420 km boyunca devam eden Romantik Yol üzerinde 20’den fazla kasaba bulunuyor. Romantik Yol’un başlangıç ya da bitiş noktası olarak da kabul edilen Würzburg bir tam günde yürüyerek gezilebilecek kadar küçük bir yerleşim yeri.

1. Marienberg Kalesi

Marienberg

Marienberg Kalesi, şehri ziyaret eden birçok kişinin uğradığı ilk nokta. Main Nehrinin batı yakasında, kente hakim bir tepede yer alan kale aynı zamanda kentin ilk kurulduğu yer olarak da biliniyor. Şehrin en güzel manzaralarına tanık olabileceğiniz kale çok eski dönemlerde inşa edilen bir Kelt Kalesinin temellerinin üzerinde yer alıyor.

Kelt Kalesinin ardından aynı noktaya MS 8. yüzyıl başlarında bir kilise inşa edildi. 12. yüzyıl başında ise kilisenin etrafına büyük bir kale ve hendekler ilave edilerek şehrin savunma ihtiyacı giderilmiş oldu. Kale, 1719 yılına dek şehri yöneten preslerin ikametgahı olarak kullanıldı. Kaleden Main Nehri ve üzerindeki Alte Mainbrücke Köprüsünün manzarasının tadını çıkarın.

Orta çağ döneminde Würzburg’da yaşayanlar savaş ya da saldırı olduğunda korunmak için kaleye sığınıyorlarmış. Bu nedenle kale, şehrin önemli bir sembolü. Ama asıl kalenin içindeki hazineleri görmelisiniz. Bu hazine Orta çağ döneminden Würzburg’un en iyi sanatçısı Tilman Riemenschneider’ın ahşap oyma eserleri ve heykelleri. 1400’lerde kentte yaşayan sanatçının eserlerini tüm şehirde bulmak mümkün.

Eserlerindeki detaylar öylesine canlı ki her an heykel canlanacak gibi duruyor. Riemenschneider eserlerinde Almanya’nın ormanlarındaki maun ağaçlarını kullanmış. Kalenin içinde kentin farklı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği bir müze yer alıyor. Riemenschneider’ın ahşap oymaları müzenin en iyi eserleri arasında, görmeyi unutmayın.

Kalenin üstündeki diğer tepede Balthasar Newmann tarafından inşa edilen barok rokoko tarzı bir şapel olan Kappele’yi göreceksiniz. Şapelin 24 karat altın mihrabı ile barok rokoko dönemi eserleri ve tabloları mutlaka görülmeli. Oturup düşünmek veya günde üç kez çalan çanı dinleyerek meditasyon yapmak için harika bir yer.

? Marienberg Kalesi ziyaret saatleri (Nisan – Ekim) 09.00-18.00, (Kasım – Mart) 10.00-16.30. Kale, pazartesi günleri ziyarete kapalı. ? Marienberg Kalesi giriş ücreti giriş ücreti 4€, indirimli giriş 3€.

2. Residenz

Residenz

Residenz, barok rokoko tarzında inşa edilen görkemli bir yapı. 1720-1744 yılları arasında inşa edilen saray Giovanni Battista Tiepolo tarafından yapılan altarlara sahip. Mozart, Hayden, Beethovan ve diğer Alman bestecilerin eserleri sarayın bahçesinde Wurzburg Orkestrası tarafından sahneleniyor.

Dilerseniz bilet alarak, dilerseniz de battaniyenizi getirerek bahçede çimlerde konserin keyfini çıkarabilirsiniz. Almanya’da sık yağmur yağdığından öyle durumlarda konserler Residenz’in içine taşınıyor, ama her iki yerde de atmosfer şahane.

Napolyon’un Avrupa’daki en güzel piskopos evi olarak tanımladığı saray büyük salonları, geniş merdivenleri, altın kaplamaları, heykelleri, Venedikli ressamların yağlı boya eserleri ve tarihi eşya ve obejeleri ile görülmeye değer.

II. Dünya Savaşı sırasında bombalamalardan dolayı ağır hasar alan sarayın bir bölümünün restorasyon çalışmaları devam ediyor. Sarayda mutlaka görülmesi gereken noktalar ise merdiven, şapel ve emperyal salon.

? Residenz ziyaret saatleri yaz dönemi (Nisan- Ekim) 09.00-18.00, kış dönemi (Kasım-Mart) 10.00-16.30.
? Residenz Giriş ücreti giriş ücreti 7,50€. 18 yaş altı ziyaretçilerden giriş ücreti alınmıyor.

3. Würzburg Katedrali

wurzburg cathedral

Würzburg Katedrali, şehrin kalbinin attığı Markplatz Meydanında yer alıyor. KAtedral, 788 yılında inşa edilmiş. Orijinal katedralin üzerine inşa edilen şu anki bina ise 1040-1225’te Romanesk tarzda yapılmış.

Dom olarak da adlandırılan kilisede yer alan Rudolf II von Scherenberg ile Lorenz von Bibra’nın ünlü mezar taşları da Tilman Riemenschneider tarafından tasarlanmış ve oyularak yapılmış.

? Würzburg Katedrali ziyaret saatleri 10.00-17.00, resmi tatiller ve pazar günleri 13.00-18.00. ? Würzburg Katedrali giriş ücreti giriş ücreti 5€, indirimli giriş 4€.

4. Eski Şehir

Eski Şehir, Marienberg Kalesi ile Alte Köprüsü (Alte Mainbrück) aracılığıyla bağlanıyor. Main Nehrindeki en eski köprü olarak bilinen Alte Köprüsü 1473-1543 yılları arasında inşa edilmiş. Köprünün her iki yanında yol boyunca azizlerin ve Würzburg’un ünlü isimlerinin taştan heykelleri yer alıyor.

Köprünün Eski Şehrin başladığı noktasında ise tarihi bir şarap evi bulunuyor. Eski Şehir, kentin çekirdeğini oluşturan en eski yerleşim noktası. Belediye Sarayı, Eski Şehir’de görebileceğiniz en eski yapılardan biri.

13. yüzyılda temeli atılan belediye binası 16. yüzyılda tamamlanmış. Belediye sarayının yanı başında Rönesans tarzı bir kule olan, 1660’da inşa edilen Roter Turm bulunuyor. Domstrasse ise şehrin en hareketli caddesi. Restoran, kafe, mağazalarla bezeli cadde gün boyu hareketli.

5. Markplatz

Markplatz

Markplatz, Würzburg’un kalbinin attığı ana meydan. Kentin ihtişamlı katedrali Würzburg Katedrali’ne de ev sahipliği yapan meydanda her sabah meyve, et, balık pazarı kuruluyor ve akşam 20.00’ye kadar tezgahlar açık kalıyor.

Yerel halk her gün sepetleriyle gelerek buradan günlük gıda alışverişini yapıyor. Marktplatz meydanı dükkanlar, kafeler, pastaneler ve fırınlarla çevrili. Würzburg’da yaşayanlar için başlıca buluşma noktası olan bir meydan.

6. Kulturspeichernachs

Kulturspeichernachs, Würzburg’un modern kültürel merkezi olarak da bilinen bölgesi. Burada modern sanat müzesi ile operaların sergilendiği pek çok tiyatro yer alıyor. Opera ile orkestra konserleri görülmeye değer.

Bölge aynı zamanda üçüncü nesil kahveciler, konsept kafeler ve restoranların yanı sıra sanat galerileri ve butik atölyelerle çevrili. Sanata ilgisi olan kesimin gün boyu vakit geçirdiği bölge şehrin kültür sanat yaşamına tanık olmak için listenizde olmalı.

Würzburg festivalleri

Würzburg yıl boyunca düzenlenen kültür sanat etkinlikleri ve festivalleriyle Almanya’nın en hareketli şehirlerinden biri. Şehirde her yıl ocak ayında Uluslararası Filmler Hafta Sonu Etkinliği, şubat ayında Caz Festivali, nisanda Würzburg Şarap Festivali yapılıyor.

Mayısta Würzburg Afrika Festivali, haziranda Würzburg Mozart Festivali, temmuz ayının sonunda Hafensommer Würzburg Festivali, eylülde Sokak Sanatları Festivali ve ekim ayında ise Tiyatro Festivali düzenleniyor.

Würzburg nerede – Würzburg’a nasıl gidilir

Würzburg’a en yakın havaalanı olan Frankfurt Havalimanı, Heidelberg’e 80 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Frankfurt Havalimanına İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından düzenli uçak seferleri var.

En ucuz Frankfurt uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Havalimanından araç kiralayarak Romantik Yol’un üzerinde yer alan ilk kent olan Würzburg’a ulaşmanız mümkün. Mespelbrunn Kasabası’ndan devam ederek A3 otobanına girip yaklaşık bir saat güneye devam ettiğinizde Würzburg’a ulaşabilirsiniz.

Würzburg, Almanya’nın büyüleyici rotası Romantik Yol’un başlangıç noktasında yer alan, tarihi ve kültürel görünümüyle eşsiz bir kent. II. Dünya Savaşında büyük ölçüde tahrip olmasına rağmen tarihi dokusuna uygun olarak yeniden inşa edilen kentte yürümek zamanda yolculukla eşdeğer.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here