Uçak Bileti

Uçakta uyumak belki kimimizin çok kolay becerdiği bir şey, ama kimimizin uykuya dalması ve kaliteli bir yolculuk biçin bazı tavsiyelere kulak vermesi gerekiyor. Özellikle uzun uçuşlarda konforlu bir uykunun önemi büyük.

Bu tür yolculuklarda havada geçen zamanı uyuyarak değerlendirmek uçuş sonrasında yaşayacağınız yol yorgunluğunu azaltabilir. Ayrıca iyi bir uykuyla jetlag ve uçak korkusu gibi sorunları da önleyebilirsiniz.

Siz de seyahat rehberinize not etmeniz gereken bu önerilere göz atarak, uçuş sağlığınızı ve uyku kalitenizi koruyabilirsiniz. Uçakta rahat uyuma yolları hakkında birkaç ipucu edinmek için bu önerilere göz atın.

Uçakta Rahat Bir Uyku İçin Yapabileceğiniz Şeyler

1. Koltuk seçimi önemli

Tam uyumak üzereyken yapılan anonslar, servis esnasında açılan ışıklar, koridorda yürürken istemeden çarpan yolcular ne yazık ki uykusuz bir yolculuk geçirmenize neden olabilir. Birtakım küçük önlemlerle daha iyi bir yolculuk yapabilirsiniz. Uçak bileti alırken koltuk seçimi en öncelikli konulardan birisi.

Mobil Uygulama

Bu nedenle yanınızda oturan yolcunun durumu da seçtiğiniz koltuk kadar önemli. Şayet koltuğunuzu arkaya yatırma imkanınız yoksa masanızı açın ve öne doğru uzanın. Omurganızı da mümkün olduğunca serbest bırakın.

Uçakta rahat bir uyku için en doğru yer cam kenarındaki koltuklar. Bu koltuklarda oturduğunuzda hem başınızı yaslayabileceğiniz bir yere sahip olursunuz hem de yanınızda oturan kişiye yol vermek için uyandırılmak zorunda kalmazsınız. Üstelik bu sayede koridorlardan geçen kabin görevlileri ya da yolcuların temasından da korunabilirsiniz.

Koltuk ve yer seçimi huzurlu bir yolculuğun ilk adımı olduğu kadar iyi bir uykunun da ilk şartı neredeyse. Ekonomi sınıfında seyahat edecekseniz, uzun boylu ve iri yapılıysanız orta koltuğu tercih etmeyin. En uygun yer acil çıkış, koridor veya cam kenarı. Havalimanına erkenden gelip check in sırasında acil çıkış koltuğunu istediğinizi iletin.

Muhtemelen sizi kırmayacaklardır. Uçak bileti aldığınız havayolu firmaları Türk Hava Yolları ve Pegasus ise bunların filolarında yer alan Airbus A320 uçaklarındaki en iyi koltuk yeri 1A. Airbus A320’ler ile uçacaksanız, 15’ten 20’ye kadar uzanan numaralı koltukları seçmemeye gayret edin. Türk Hava Yolları, Lufthansa, Emirates gibi birçok havayolu şirketin kullandığı Boeing 777 tipi uçaklarda ise 16. ve 32. sıraları tercih etmekte en iyisi.

2. Koruyucu eşyalar taşıyın

Benim uykum hafif öyle her yerde uyuyamam diye endişeleniyorsanız, bunun da bir çözümü var. Kulak tıkacı, göz bandı gibi koruyucu eşyalar sayesinde dış seslerden ve ışıktan izole bir uyku uyuyabilirsiniz. Bel ya da boyun ağrısı gibi sorunlar yaşamamak için de boyun yastığı ve yolculuk yastığı gibi ekstra destekler kullanabilirsiniz. Eğer yastık almayı unutursanız, kabin memurlarından yastık ve battaniye rica edebilirsiniz.

3. Boş koltukları takip edin

Uçakta kapılar kapandıktan sonra boş kalan koltuk olup olmadığını takip edin. Daha sonra kabin memuruyla konuşup, yerinizi değiştirerek tek başınıza yolculuk edebilirsiniz. Bu sayede koltuklara uzanıp, evinizdeki gibi konforlu bir uyku keyfi yaşayabilirsiniz. Bu rahatlığı kaçırmamak için uçak kalkmadan önce iyi bir gözlem yapmanız gerektiğini de unutmayın.

4. Kıyafet seçiminize dikkat edin

Uçakta rahat hareket etmek, kas ağrısı yaşamamak için dikkat etmemiz gereken kıyafet seçimi, uyku konusunda da büyük önem taşıyor. Dar pantolonlar, kısa etekler ve takım elbise gibi rahatsız giysilerle yolculuk etmek, uyku esnasında sık sık uyanmanıza neden olabilir. Bu nedenle çok zorunlu kalmadıkça, bol ve terletmeyen giysiler ile spor ayakkabı giymeyi tercih etmelisiniz.

5. Uçağın konforuna dikkat edin

Yolculuk süreniz çok uzunsa koltukları uyumaya daha elverişli olan havayolu şirketleriyle uçmak, daha doğru bir tercih olabilir. Böylece koltuğunuzu yatırabilir ya da ayak uzatma aparatını kullanarak bacak uyuşukluklarının önüne geçebilirsiniz. Eğer seyahat bütçeniz yeterliyse koltuk aralıkları daha geniş olan ikili koltukları satın almayı da düşünebilirsiniz.

Uçakta ekonomi sınıfında seyahat ediyorsanız koltuğunuzu uykunuz için en optimum seviyeye ayarlayın. Uyumak için en doğru açının 135 derece olduğu düşünüldüğünde, 75 veya 90 derecede uyumak oldukça sıkıntılı bir durum.

6. Yastık bulundurun

Uçağa bindiğinizde ise ilk iş uçak görevlilerinden yastık istemek olsun, zaman zaman yastık sayısı yolcu sayısından daha az olabiliyor. Uzun bir yolculuğa çıkıyor ve uyku konusunda endişeliyseniz havalimanında yer alan mağazalardan birine uğrayıp boyun yastığı veya uyku yastığı alın.

Bazı havayolu şirketleri yastık hizmeti sunmuyor. Sık seyahat ediyorsanız, kendinize uygun bir yastık edinin. Günümüzde uyuma şeklinize göre yastık üreten pek çok marka var.Vizkoz yapıdakileri tercih edin.

7. Kahveden uzak durun

Uçuşun ilk otuz beş ila kırk dakikasında içtikleriniz yolculuğun ilerleyen saatlerindeki uyku durumunuzu etkiler. Kafein ve alkolden kaçındığınızda vücudunuz uykuya daha kolay geçer. Tuvalet ihtiyacınızı da karşılayın ki uykunuz bölünmesin. Uyku öncesinde vücudun dehidrate olmadığından, yeteri kadar su içtiğinizden emin olun.

8. Ekranınızı kapatın

uçakta uyumak

Önünüzde ekran varsa mutlaka kapatın. Buradan gelen ışıklar göz kapaklarınızı etkileyerek uykuya geçmenizi zorlaştırır, dahası uyku kalitenizi de bozar. Ekranı kapamış olsanız dahi uyumadan önce göz maskenizi takmayı unutmayın.

9. Kulaklık bulundurun

Uzun süreli uçuşlarda bir de kanata yakın kısımda seyahat ediyorsanız gürültü bazen katlanılmaz seviyelerde olabilir. Etrafınızda gürültülü kimseler, ağlayan çocuklar, yüksek sesle konuşan kişilerden daha az etkilenmek için kulak içi tarzda kulaklıklar kullanın.

Ülkeler arası ulaşım sağlayan firmaların bir çoğu başa takılan kulaklıklardan sunsa da gerek ses kalitesi gerekse de konforu açısından uygun olmayabiliyor. Siz iyisi mi kendi kulaklığınızı yanınıza almayı unutmayın. Akıllı telefonunuza uyumadan önce dinleyecekleriniz müziklerin yüklü olup olmadığında dikkat edin.

Konforlu ve rahat bir yolculuk için neler yapmanız gerektiğini öğrendikten sonra uçak bileti fırsatlarına göz atıp, yolculuk planlarınıza hız kazandırabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here