Uçak Bileti

Aşıklar Şehri Uşak. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde buradan Şehri Uşşak olarak bahsediyor. ‘Uşşak’ kelimesi Arapça aşk anlamına geliyor. Burası aynı zamanda ilklerin şehri. İlk şeker fabrikası kurulan, ilk kez elektrik kullanılan, ilk cirit ve voleybol müsabakası yapılan ve ilk çocuk kütüphanesi açılan özel bir şehir. Tüm bu özellikleri ve tarihi önemi bir yana oldukça zengin bir mutfağı var Uşak’ın. Hadi gelin, Uşak’ta ne yenir hep birlikte bakalım.

Uşak’ta Ne Yenir?

Uşak tarihi ve doğasıyla olduğu kadar lezzetleriyle de hafızanızda iz bırakacak. Listede olan bazı yemekleri restoranlarda tatma şansınız var. Bazıları ise daha çok evlerde yapılan şeyler. Uşak yemekleri bu listeye sığmayacak kadar zengindir muhakkak. Mini bir hafta sonu tatiline sığdırabildiğim kadar lezzet deneyimlemeye çalıştım.

Uşak’ta Ne Yenir?

  1. Tarhana Çorbası
  2. Gümlü Kebabı
  3. Gelin Tatlısı
  4. Uşak Helvası
  5. Yumurta Sızdırması
  6. Ciğerli Bulgur
  7. Arap Aşı
  8. Keşkek
  9. Alacatene
  10. Döndürme
  11. Haşhaşlı Peksimet

Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası Uşak'ta  ne yenir

Uşak mutfağının başlıca lezzetlerinden biri tarhana. Ülkemizin tüm bölgelerinde yapılan ve çok sevilen bir çorba ancak yöreye göre mayalanma ve pişirme yöntemlerinde farklılıklar oluyor. Ben de her tarhanayı sevemiyorum ne yazık ki. Düşünün ki annemin tarhanası ve anneannemin tarhanası bile çok farklı geliyor. 😁 Ama Uşak tarhanasını oldukça beğendiğimi söyleyebilirim.

Mobil Uygulama

Gitmişken oturup sıcak sıcak içeyim derseniz bir çok işletmede tarhana çorbası bulabilirsiniz. Tarhana Baba en bilindik yer. Ayrıca Uşak’tan ne alınır sorusuna da yanıt oluyor. Toz halinde satılan tarhanalardan alıp hem kendinize, hem sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Gümlü Kebabı

Gümlü kebabı Uşak’ta tadabileceğiniz en meşhur yemeklerden biri. Kuzu etinden yapılan kebap bakır kapta patates, domates ve nohutla yaklaşık 5 saat yavaş yavaş pişiriliyor. Hava almasın diye kabın ağzı hamurla kapatılıyor. Ve sonuç lokum gibi pişmiş oldukça lezzetli bir yemek. Gümlü kebabı nerede yenir derseniz Uşak restoranlarında bulabilirsiniz.

Gelin Tatlısı

Uşak’ın coğrafi işaret almış tescilli lezzetlerinden biri gelin tatlısı. Gelin helvası diye de karşınıza çıkabilir. Uşak’a özgü bu helva; Uşak şeker pancarı ve yerli susamdan üretilmiş tahin kullanılarak hazırlanıyor. İçinde ceviz de bulunuyor. Hafif olması nedeniyle yaz aylarında tercih ediliyor. Uşak’ta yöresel ürünler satan dükkanlardan temin edebilirsiniz. Hatta internetten dahi satın alabilirsiniz.

Uşak Helvası

Uşak Helvası

Uşak’ın kış aylarında sofralardan eksik olmayan tescilli ürünü Uşak tahin helvası. Çiçekoğlu helva Uşak’ta alışveriş yapabileceğiniz dededen toruna yıllardır hizmet veren bir işletme. Buradan hem kırmızı helva olarak da bilinen gelin tatlısı hem de tahin helvası satın alabilirsiniz. Bir de siyah haşhaş denemenizi tavsiye ederim. Beğenirseniz ondan da alın. Kahvaltı sofralarına çok yakışıyor.

Yumurta Sızdırması

Yumurta sızdırması Uşak’ın yöresel lezzetlerinden biri. Genelde evlerde yapılan bu yiyeceği siz de evlerde hazırlayabilirsiniz. Genişçe bir kapta kaynayan suya yumurtalar kırılıyor. Haşlanan yumurtalar, kevgir yardımı ile alınıp suyu süzülüyor. Bıçakla parçalanan yumurtaların üzerine yoğurt ilave ediliyor. Salça ve yağ tavada pişirilerek üzerine dökülüyor ve servis yapılıyor.

Ciğerli Bulgur

Uşak’ta ne yenir sorusunun yanıtlarından biri de ciğerli bulgur. Bu yemek evlerde yapılıyor. Kuzu ya da keçi ciğeri kullanılarak hazırlanan bir bulgur pilavı esasen.

Arap Aşı

Arap aşı da tarhana gibi farklı yörelerde yapılan, yöreye göre farklılıklar gösteren bir çorba. Uşak usulü Arap Aşı diğer yörelerin çorbalarından ekşi olması yönüyle ayrışıyor. İçine tavuk haricinde ekşi erik suyu da ekleniyor.

Keşkek

Uşak'ta ne yenir Keşkek

Uşak’ta keşkek genel olarak kuzu etinden yapılıyor. Çömlekte pişirilen Uşak keşkeği genellikle düğün yemeği olarak yapılıyor. Bazı Uşak restoranlarında önden ikram olarak da geliyor. Denk gelirseniz mutlaka yiyin.

Alacatene

Uşak Alacatene

Uşak’ın geleneksel lezzetlerinden biri Alacatene. Bulgur ve yeşil mercimek kullanılarak yapılıyor. Oldukça besleyici ve doyurucu bir yemek. Tadı gibi adı da güzel ve farklı değil mi.😊Yemek karışık renkli ve taneli olduğu için bu ismi almış.

Döndürme

Döndürme uşak

Uşak’a özgü bir çeşit hamur işi döndürme. Büyükçe bir hamur açılıyor. İçine genellikle ıspanak veya kabakla bir iç harç hazırlanıyor. İç harç hamurun üzerine yayılıyor ve üzerine bir sıra daha hamur konularak pişiriliyor. İki yüzünü döndürerek pişirdikleri için bu ismi almış. Bu yöresel böreği mutlaka tatmalısınız.

Haşhaşlı Peksimet

Uşak’ta ne meşhur derseniz peksimet yemeden dönmeyin derim. Ben adını ilk duyduğumda gevrek kurabiye gibi bir şey sanmıştım. Ama bu bildiğimiz haşhaşlı çörek. Gül şeklinden dolayı adına gül peksimeti de deniyor. Çoğu fırında, pastanede bulabilirsiniz.

Bu doğa harikasını görmek için tek yapmanız gereken Uşak otobüs bileti almak. Uşak ile ilgili diğer yazılarımı da okumayı unutmayın.

Ulubey Kanyonu

Blaundus Antik Kenti

Taşyaran Vadisi

Uşak Mutfağından Çıkan 5 Yöresel Tat

Görenlere Uşak Şehrini Hatırlatan 4 Şey

Uşak Gezisinde Görülecek 4 Turistik Adres

Anadolu’nun Kavşak Noktası Uşak

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here