Uçak Bileti

Coğrafi konumu, zengin bitki örtüsü ve tarımsal faaliyetlere uygun verimli topraklarıyla tarih boyunca birçok medeniyete kucak açan Anadolu coğrafyası, birbirinden ilginç hikayeler saklayan antik kentlerinde de dünya mirasına değer katan kalıntılara ve eserlere ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’nin en güzel antik şehirleri, başta Ege ve Akdeniz Bölgesi olmak üzere Anadolu’nun birçok bölgesine dağılmış durumda. Birçoğu UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve dünya çapında popüler olan bu kentleri görmek isteyenler, Türkiye’nin en güzel antik kentlerini kapsayan bu listeye bakarak, yol haritalarını belirleyebilir.

Türkiye’de Görmeniz Gereken Antik Kentler

1. Efes

Turkiye-Antik-Kentler-Efes

Efes Antik Kenti‘nin tarihi, MÖ 6 binli yıllara kadar uzanıyor. İyonya’nın 12 kentinden biri olan bu müthiş yer, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptı.

1994’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde kendine yer bulan antik kent, 2015’te Dünya Mirası olarak tescil edildi. Şehirde bulunan Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Ashab-ı Keyf Mağarası gibi birçok önemli yapı görülebilir.

Mobil Uygulama

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan ve mimari açıdan insanın yaratıcı dehasının bir başyapıtı olarak kabul edilen Efes Antik Kenti’ne gitmek için Bornova otogardan hareket eden Selçuk dolmuşlarına binebilirsiniz. Ayrıca Basmane Garı’ndan, Aydın yönüne giden trenlerle ya da özel aracınızla da bu bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

2. Afrodisias

Afrodisias

Tanrıça Afrodit’e adanmış Afrodisias adında çok sayıda kent olsa da bunların en bilineni Aydın’da bulunuyor. Deprem kuşağında bulunmasından dolayı oldukça zarar gören antik kent, yine de günümüze pek çok kalıntı ulaştıranlardan.

Fotoğrafçı Ara Güler’in bölgede kaybolmasıyla tesadüfen keşfedilen antik şehirdeki kalıntılar ise halk tarafından evlerinde süs olarak kullanılıyordu. Uzun çabalar sonucu başlayan kazı çalışmaları, antik kentin önemini giderek daha da artırıyor.

Aydın’ın Karacasu ilçesinin Geyre beldesinde yer alan Afrodisias, Milattan Önce 1. ve 5. yüzyıllar arasında bölgenin önemli bir heykel üretim ve sanat merkezi konumundaydı. Yunan-Roma dönemi mimari ve kent özelliklerini gözler önüne seren en önemli yerleşim yerlerinden olan ve 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine kabul edilen antik kente ulaşım için karayolu veya demiryoluyla Aydın otogarına gidip, buradan da Karacasu ilçesine hareket eden araçlara binebilirsiniz.

3. Göreme

Turkiye-Antik-Kentler-Goreme

Nevşehir gezilecek yerler arasında ilk sıralarda gelen Göreme Milli Parkı, volkanik arazi yapısı üzerindeki ilginç yapılarıyla biliniyor. Volkanik tüften oluşan peri bacaları ise bölgenin en bilinen simgelerinden.

Bu muhteşem yapıların yanı sıra burada bulunan Bizans kilise mimarisi, manastırlar, şapeller, şarap yapım evleri de bölgenin görülmesi gereken yerler arasında. Milli parkın içinde belirlenen trekking rotaları ve balon turlarıyla da alanın nefis manzarası nı izlemek isteyenlerin katıldığı aktivitelerden.

Eşsiz arazi yapısı ve kültürel birikimiyle UNESCO Dünya Mirası Listesine de giren Göreme Milli Parkı, günümüzden 60 yıl önce meydana gelen kaya oluşumları, köklü tarihi ve kendine özgü görünümüyle dünyanın en özel yerlerinden. Türkiye’nin en önemli açık hava müzelerinden biri olan bu parka, Türkiye’nin pek çok şehrinden otobüs ve uçaklarla ulaşım sağlanabiliyor.

Yolculuğunu özel araç ve otobüs yerine havayolu ile yapmak isteyenler, Kayseri Erkilet Havalimanı ya da Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nı kullanabilir. Her iki havalimanından da Göreme’ye otobüs hareket ediyor.

4. Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis, MÖ 190’lı yıllarda kurulan ve bir doğa harikası olan Pamukkale yakınlarında bulunan bir antik kent. En değerli zamanlarını Roma döneminde yaşayan şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunuyor.

Pek çok eserini günümüze ulaştıran kent, Hristiyanlık inanışı için de önemli merkezlerden biri olarak sayılıyor. Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Philppus’un burada öldürülmesi, kente dini bir önem kazandırıyor.

Havayolu, karayolu ve demiryolu gibi pek çok ulaşım alternatifi bulunan Denizli merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Pamukkale ilçesinde konumlanan bu antik kente gitmek için şehir merkezinden hareket eden minibüsler kullanılabilir.

Antik Çağ’dan bu yana şifalı sularıyla önemli bir sağlık merkezi olan hamamları ve tarihi eserlerle yüzme imkanı sunan antik havuzunun yanı sıra tapınakları ve dini yapılarıyla da tarihi literatürde, ‘kutsal kent’ olarak geçen Hierapolis, büyüleyici bir atmosfere sahip.

5. Sagalassos

Sagalassos

Pisidya antik kentlerinden biri olan ve Arap akınları sonrasında bölgede yaşayanlar tarafından terk edilen Sagalasssos, tarihte aşkların, ihtirasların ve imparatorların şehri olarak da anılıyor. Büyük İskender’in fethinden sonra adını duyuran ve orijinal yapı taşlarına sahip yapılarıyla Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Sagalasssos’un geçmişi günümüzden 12 bin yıl eskiye kadar gidiyor.

Burdur’un doğal güzellikleriyle ünlü Ağlasun ilçesinin yedi kilometre kuzeydoğusunda yer alan Sagalasssos’a gitmek için Burdur’dan yolcu taşıyan Ağlasun minibüsleriyle ilçe merkezine gelip, geriye kalan 7 kilometrelik yolu da taksiyle tamamlayabilirsiniz. İlçeye Burdur’dan kendi aracıyla ya da taksiyle gelmek isteyenler ise D650 karayolu üzerinden Antalya yoluna doğru ilerlemeli.

6. Perge

perge

Perge, bir dönemler Pamfilya Bölgesinin başkenti olan bir antik kent. Helenistik dönemin en zengin ve güzel şehirleri arasında olduğu bilinen Perge Antik Kentinde, 1946 yılından beri çok sayıda anıtsal yapı ortaya çıkarıldı. Mimarisinin yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlü olan antik kentte yapılan kazılar sonucu çok sayıda heykel gün yüzüne çıkarıldı.

Antalya’nın 18 kilometre doğusunda bulunan Perge Antik Kenti, Aksu ilçesi sınırlarında kalıyor. Türkiye’nin pek çok şehrinden Antalya Havalimanı’na ya da otobüslerle Antalya otogarına ulaşılabiliyor. Antalya’ya gittikten sonra Aksu minibüsleriyle, taksilerle ya da araç kiralayarak Perge bölgesi yakınlarına gitmek mümkün.

7. Zeugma

Zeugma

Zeugma, MÖ 300’lü yıllarda Büyük İskender tarafından kurulan bir antik kent. Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Zeugma, dünyanın en önemli ve değerli mozaiklerinin çıkarıldığı büyüleyici bir mozaik kent olarak yerli ve yabancı turistlerin göz bebeği. Zeugma, sanata ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken bir yer.

İçinden Çin’den Antakya’ya uzanan tarihi İpek Yolu’nun geçtiği Zeugma, bölgenin ticaret merkezi olmasıyla tanınıyor. Roma İmparatorluğu döneminin uç bölgelerinden olmasıyla zenginleşen Zeugma Antik Kenti’nin bir bölümü sular altında kalsa da kurtarma çalışmalarıyla pek çok eser gün yüzüne çıkarılıyor.

Otobüs, havayolu ya da özel araçla ulaşım sağlanabilen Gaziantep şehir merkezinden, Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusundaki tepeler üzerine kurulan Zeugma’ya gitmek için Nizip ilçesine ve Belkıs Mahallesi’ne yolcu taşıyan otobüsleri kullanabilirsiniz. Gaziantep ve Nizip arasındaki mesafe yaklaşık 50 kilometre olduğu için taksi yolculuğu biraz maliyetli olabilir.

8. Assos

Assos

Assos, MÖ 6. yüzyılda kurulan, günümüzde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan bir antik kent. Sönmüş bir volkanik tepenin ve andezit kayalıkların arasında kurulan, antik dönemlerde yapılan lahitlerle ünlü olan Assos’taki çok sayıda eser günümüze ulaşmayı başardı.

Kent, ayrıca ünlü filozof Aristotales’in bir dönem yaşadığı ve filozof okulunu kurduğu yer olarak da biliniyor. Şehrin tepe noktasına yapılan Athena Tapınağı, buranın koruyucusu olan tanrıça Athena’ya adanıyor. Tapınak, Anadolu’da Dor düzeninde yapılan tek tapınak olma özelliğiyle ziyaretçilerini bekliyor.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Assos Antik Kenti’ni ziyaret etmek için Çanakkale merkezden kalkan Ayancık dolmuşlarına binilebilir. Dolmuştan indikten sonra antik kente gitmek için biraz yürümek gerekiyor. Ayrıca taksi ya da araç kiralama gibi daha lüks seçenekler de değerlendirilebilir. Diğer şehirlerden Çanakkale’ye ulaşım içinse hem havayolu hem de otobüsler kullanılabilir.

9. Knidos

Knidos

Muğla’nın Datça ilçesinde Datça Yarımadası’nın en uç noktasında, Ege ve Akdeniz’in birleştiği noktada bulunan Knidos, bilim, mimarlık ve sanatta oldukça ileri bir antik kent olarak biliniyor.

Tarihin önemli astronomi ve matematik bilimcisi Eudoksus, doktor Euryphon, ressam Polygnotos ve Dünyanın 7 Harikasından İskenderiye Feneri’nin mimari Sostratos’un da burada yaşadığı biliniyor. Deveboynu olarak bilinen yarımadaya kurulu şehrin aslında bir ada olduğu ve buraya yapılan iki suni limanla yarımadaya dönüştürüldüğü de bilinenler arasında.

Ticari ve kültürel bakımdan dönemin en önemli liman şehri olan Knidos, Eudoksus’un icat ettiği güneş saatine de ev sahipliği yapıyor. Datça merkezine 38 kilometre uzaklıktaki Knidos, Yazı köyünde Tekirburun mevkiinde yer alıyor. Knidos’a şehirdışından ulaşım için önce Muğla’daki Dalaman Havalimanı’na ya da şehirlerarası otobüslerle Datça Otogarı’na gitmek gerekli.

Datça yönüne, havaalanından kiralayacağınız araçla veya özel otobüs firmalarının araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Datça’dan Palamutbükü’ne ulaşım için de Datça otogar ya da merkezden yolcu taşıyan Palamutbükü minibüslerini kullanabilirsiniz.

10. Laodikya

Laodikya

Denizli’ye 6 kilometre mesafede bulunan Laodikya, MÖ 1. yüzyıldan bu yana Anadolu’nun en önemli ve ünlü kentlerinden. Coğrafi açıdan gelişime açık bir noktada bulunan kent, Lykos Irmağı’nın kenarında kurulu olmasından dolayı tarihin her evresinde önemini koruyor.

Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından eşi Laodike adına kurulan Laodikya’da, Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri yer alıyor ve bu sebeple hem Hristiyanlar arasında hem de dünyada oldukça önemli bir yere sahip. Kentte yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda anıtsal yapıt, sütun ve sanat eserinin yanı sıra stadyum ve 20 bin kişilik tiyatro da gün yüzüne çıkarıldı.

Bozburun, Eskihisar ve Goncalı köyleri sınırlarındaki Lykos Vadisindeki antik kente şehir dışından gelmek isteyen ziyaretçiler, Çardak Havalimanı ya da karayoluyla Denizli’ye ulaşabilir. Buradan da Denizli otogardan kalkan Korucuk ve Pamukkale minibüsleri, taksi ya da özel araçlarla antik kente ulaşım sağlanabilir.

En ucuz Denizli otobüs bileti için turna.com otobüs bileti sayfasını ziyaret edebilirsiniz. En uygun Denizli otobüs bileti fiyatlarını yakalamak için en az 3 gün öncesinden biletini satın almanı tavsiye ediyoruz..

11. Pergamon

Pergamon

Pergamon, MÖ 3 binli yıllara kadar uzanan köklü tarihiyle İzmir’in Bergama ilçesinde hayat bulan bir antik kent. Pergamon Pergamon Krallığı’nın başkentliğini de üstlenen bu antik kent, muhteşem sütunları ve kalıntılarıyla Ege’nin en güzel yerlerinden.

Şehrin koruyucusu sayılan Athena adına yapılan tapınak ve çok sayıda mimari yapı, buranın güzellikleri arasında yer alıyor. Zaman içinde önemini koruyan bir bölgede bulunan şehirde, Akropol, Asklepion, Bazilika allianoi gibi pek çok antik eser bulunuyor.

Bergama’yae şehir dışından gitmek isteyenler, şehirlerarası otobüslerle İzmir otogarına ya da havayolu ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na gidebilir. Havalimanından Bergama’ya ulaşım için Bornova ilçesindeki otogara hareket eden şehiriçi otobüslerine binip, otogardan da Bergama dolmuşlarıyla antik kente ulaşabilir. Bergama dolmuşları, İzmir otogarının ikinci katında yolcu bekliyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here