Uçak Bileti

Türkiye, yeryüzü şekillerinin çeşitliliği açısından dünyanın en şanslı coğrafyalarından birinde yer alıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, dünyanın oluşumunun milyonlarca yıllık sürecinde şekillenerek batıdan doğuya birbirinden farklı yeryüzü şekilleriyle bezeli.

Türkiye’nin önemli kültürel zenginlikleri arasında gösterilen yeraltı şehirleri, insanoğlunun yaşam mücadelesinin en etkileyici örneklerinden biri. İnsan yerleşiminin en eski ve etkileyici örneklerinden yeraltı şehirleri yeryüzü şekillerinden yararlanılarak inşa edilen, yüzlerce yıl boyunca insanlara yaşam alanı olmuş, günümüzde ise ziyaretçi akınına uğrayan kültürel mirasımızın parçası.

Türkiye’nin Az Bilinen Yeraltı Şehirleri

1. Aydıntepe Yeraltı Şehri

aydintepe yeraltı şehri

Aydıntepe Yeraltı Şehri, Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alıyor. 1996 yılında bir inşaat çalışması sırasında amamen tesadüf eseri bulunan Aydıntepe Yeraltı Şehri’nin, sığınak, zindan ya da sert iklim şartlarından korunma amaçlı kullanıldığı tahmin edilse de, gerçek kullanım amacı tam olarak bilinmiyor.

Hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan kayaların oyulmasıyla inşa edilen yeraltı şehrinin yerin 5 metre altında, 2 metre yüksekliğinde 20 odası olduğu tespit edilmiş. Yeraltı şehrinin bir ucunun Bayburt Kalesine diğer ucunun ise 7.5 km mesafedeki Kırzı köyüne kadar uzandığı tahmin ediliyor. Yeraltı şehrinde günümüze kadar gerçekleştirilen çalışmalarda 1.200 metre uzunluğunda koridor ortaya çıkarılmış durumda.

Mobil Uygulama

⏰ Aydıntepe Yeraltı Şehri ziyaret saatleri 09.00-17.30. Yeraltı şehri, haftanın 7 günü ziyarete açık. ? Aydıntepe Yeraltı Şehri giriş ücreti 4TL, öğrenci 2TL. Müze Kart geçerli değil.

2. Mucur Yeraltı Şehri

mucur yeraltı şehri

Mucur Yeraltı Şehri, Kırşehir’in Mucur ilçesi sınırlarında yer alıyor. Roma döneminde, MS 2. yüzyılda Hristiyanlığın bölgede hızla yayıldığı yıllarda puta tapanlarla Hristiyanlığa inanlar arasında yaşanan mücadele sırasında Hristiyanların dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı inşa ettiği düşünülen yeraltı şehri, kayalara oyularak yerden 7-8 metre derinliğe yerleştirilmiş.

Mucur’un merkez Solaklı Mahallesinden Kırşehir Aşık Paşa Türbesi yakınlarına kadar uzandığı tahmin edilen yeraltı şehri, günümüze kadar yapılan temizlik çalışmalarıyla ortaya çıkarılan oda, salon ve koridorlarıyla etkileyici bir görünüme sahip.

Yeraltı şehrinde görebileceğiniz yapılar arasında dehlizler, daha çok küçükbaş hayvanların barınabileceği genişlikte olan ahırlar, ibadet yerleri, dehlizleri bölmek, odaları kapatabilmek amacıyla yapıldığı tahmin edilen büyük hacimli ve dairesel şekilli taş kütleler olan kapak taşları ve yer üstüne açılan havalandırma bacaları bulunuyor.

⏰ Mucur Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Yeraltı şehri, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. ? Mucur Yeraltı Şehrine giriş ücreti alınmıyor.

Turna.com gelişmiş arama teknolojisi ile tüm otobüs firmalarının veritabanlarını saniyeler içerisinde tarar ve size tüm otobüs seferi alternatiflerini sunuyor. En ucuz Kırşehir otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.

3. Dulkadirli İnlimurat Yeraltı Şehri

dulkadirli-yeralti-sehri

Dulkadirli İnlimurat Yeraltı Şehri, Kırşehir şehir merkezinin 50 kilometre kuzeyinde yer alıyor. 22 metre uzunluğunda bir tüneli geçerek ulaşabileceğiniz bu şehirde, 20 metre yüksekliğinde açık bir avlu da var. Erken Hristiyanlık döneminde sığınma alanı olarak kullanılan yeraltı şehrinde yapılan arkeolojik kazılarda şehrin büyük bölümü ortaya çıkarılmış.

Avlunun batı, doğu ve kuzey cephelerinde 2 katlı olarak düzenlenmiş yaşam birimi olarak kullanılan odalar sıralanıyor. Şehirdeki düzenleme ve temizlik çalışmaları 2015 yılında tamamlanarak şehir ziyaretçiler için hazır hale getirilmiş. Yeraltı şehri herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Bayburt’a otobüsle gidecekseniz eğer Bayburt otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

4. Çeşka Kalesi Yeraltı Şehri

ceska-yeralti-sehri

Çeşka Kalesi Yeraltı Şehri, Yozgat şehir merkezine üç kilometre uzaklıkta, Kirazlı Göleti olarak bilinen göletin kuzeyinde, çevreye hakim bir tepenin tam tepe noktasında yer alıyor.

Yeraltı şehri, Bizans döneminden kalma izler ve eserlere sahip. Üç ayrı girişi olan bu şehri gezerken nişleri, galerilerler birbirine bağlanan odaları ve büyüklü küçüklü kaya mezarlarını görebilirsiniz. Yeraltı şehrinin bulunduğu tepenin çevresinde yapılan incelemelerde yıkıntı taşlar arasında tek renkli astarlı ve astarsız Roma, Bizans ve boyalı Frig seramiğine rastlanılmış.

Yeraltı şehrinin galerilerinde 2008 yılında gerçekleştirilen temizlik çalışmalarının ardından yapı ziyarete açılmış. Yeraltı şehri herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

5. Hüyük Yeraltı Şehri

Hüyük Yeraltı Şehri, Çankırı’da şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Hüyük köyünde yer alıyor. 2005 yılında keşfedilen yeraltı şehrinin Hristiyanlığın yenin yayıldığı dönemlerde gizlice ibadet yapmak isteyen kişiler tarafından yapıldığı düşünülüyor.

MS 3-5. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen yeraltı şehrinin küçük kilisesi, keşiş odaları, sarnıcı ve yaşam alanları görülebiliyor. Yeraltı şehri herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

6. Gaziemir Yeraltı Şehri

gaziemir-yeralti-sehri

Gaziemir Yeraltı Şehri, dünyanın tek yeraltı kervansarayı olduğu düşünülen muazzam büyüklükte bir yeraltı şehri. 2006 yılında tesadüfen bulunan yeraltı şehri, Kapadokya ve Anadolu’daki diğer yeraltı şehirlerinden farklı bir amaçla, korunmak için değil konaklamak için inşa edilmiş.

Bizans döneminde kullanılan yeraltı şehri Aksaray’ın Gaziemir köyünün meydanında yer alıyor. Girişi oldukça rahat olan şehrin üzeri de kapatılmamış, açık bırakılmış. Şehirde görebileceğiniz yapılar arasında erzak depoları, küçüklü büyüklü ocaklar, tandırlar, mutfak, hamam, kilise ve şırahane bulunuyor.

⏰ Gaziemir Yeraltı Şehri ziyaret saatleri 10.00-17.00. Yeraltı şehri, haftanın 7 günü ziyarete açık. ? Gaziemir Yeraltı Şehri giriş ücreti 5TL. Müze Kart geçerli değil. En ucuz Aksaray otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.

7. Saratlı Yeraltı Şehri

Saratlı Yeraltı Şehri, Aksaray’a 25 kilometre uzaklıkta yer alan üç katlı bir yerleşim yeri. Şehirde ahır, mutfak, su kuyuları, tandır, ocak, ambar damları gibi alanlar bulunuyor. 2000 yılında başlayan temizlik çalışmalarının 2002 yılında tamamlanmasının ardından ziyarete açılan yeraltı şehrindeki oda ve galeriler birbirine dehlizlerle bağlanıyor. Plan özellikleri ve yapılış tekniğiyle yeraltı şehri Bizans dönemine tarihleniyor.

⏰ Saratlı Yeraltı Şehri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-19.00. Yeraltı şehri, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. ? Saratlı Yeraltı Şehri giriş ücreti 12TL. Müze Kart geçerli.

8. Ani Mağaraları

ani mağaraları

Ani Mağaraları, Kars’ın Ocaklı köyü yakınlarında, Türkiye-Ermenistan sınırın yanı başında konumlanan Ani Antik Kenti sınırlarında yer alıyor. Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesinde yer alan miraslarından biri olan antik kentte 823 yapı ve mağara bulunuyor.

Bostan Deresinin iki yakasındaki tüf kayalıklara oyulan bu mağaralar, mezar, depo ve ev gibi çok çeşitli amaçlarla kullanıldı. Mağaralar 1915 yılında Rus işgali sırasında Rus arkeologlar tarafından incelenmiş ve mağaralarda 30 kilise, 8 grup mezarlık ve 16 güvercinliğin de bulunduğu yaklaşık 500 birimi ortaya çıkarmış.

⏰ Ani Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. ? Ani Antik Kenti giriş ücreti 15TL. Müze Kart geçerli.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here