Uçak Bileti

Kuzey Afrika’da, Akdeniz kıyısında yer alan Tunus’un başkenti Tunis (Tunus), Afrika kültürünün modern metropol atmosferi ile harmanlandığı eşsiz bir karaktere sahip. Türkçede ülke ile aynı isme sahip olan şehir, uluslararası arenada Tunis ismiyle biliniyor.

Zengin tarihi geçmişi ile onlarca farklı medeniyetin izlerini taşıyan Tunis, 1950’li yıllara dek ülkede sömürge rejimi kuran Fransa’dan büyük ölçüde etkilenmiş. Şehrin en merkezi noktası olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tunus Medinası, ‘suk’ adı ile anılan geleneksel Arap mimarisini ve atmosferini yansıtırken, şehrin merkezi noktalarından uzaklaştıkça modern ve geniş caddeler ile Avrupai yerleşim bölgeleri bulunuyor.

Tunis Gezilecek Yerler

1. Tarihi Şehir Medina

Tunis gezilecek yerler

Medina, Tunis’in tarihi kent merkezi. Şehrin en eski tarihi yapılarına ev sahipliği yapan bölge, aynı zamanda yerel halkın günlük alışveriş ihtiyaçlarını karşıladığı onlarca mağaza, kafe, restoran ve dükkana sahip.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Tarihi Şehir Medina’da günlük yaşamın odak noktası olan yapı ise Zitouna Camii. 732 yılında inşa edilen cami, daha önceden aynı noktada yer alan Athena Tapınağı’nın üzerinde konumlanıyor. Minaresi 19. yüzyılda eklenen cami tarihi şehir merkezinin en dikkat çekici kültür varlığı.

Mobil Uygulama

2. Rue Jemaa ez Zitouna

Tunis’in Medina bölgesi, birçok Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesinde benzerleri bulunan tarihi kent merkezi medinaların aksine daha ferah ve geniş sokaklara sahip. Bu yapısıyla kaybolma korkusu olmadan yürüyerek rahatlıkla keşfedebileceğiniz Medina’da her bir sokağın başında sokak isimlerinin yazılı olduğu büyük tabelalar bulunuyor.

Tunis şehri

Medina bölgesinin ana caddesi Rue Jemaa ez Zitouna, sağlı sollu sıralanan el sanatları dükkânları, hediyelik eşya mağazaları, butikler, kafeler ve restoranlarıyla Medina’nın kalbi sayılıyor. Egzotik tütsü kokuları arasına karışan koyun eti ile taze öğütülmüş kahvenin kokusu insanın ağzını sulandırıyor.

Gümüş işçilerinin çalışma sesleri, sandaletlerin taş yolda çıkarttığı sesler ve müezzinin ezan okumasıyla birlikte tüm seslerin rengârenk bir harmoni oluşturması ile birlikte asla unutulmayacak bir his tüm benliğinize işliyor.

3. Tunis Pazarları

Tunis’te şehrin renkli atmosferine tanık olabileceğiniz en iyi yerler geleneksel pazar yerleri. Orta Doğu kültüründe önemli bir yere sahip olan kapalı pazarlar Tunis’in tarihi şehir merkezi Medina’da kendini gösteriyor. İçerisinde satılan ürün grubuna göre isimlendirilen pazarlara alışveriş ihtiyacınız olmasa bile uğrayarak kentteki alışveriş kültürünü deneyimleyebilirsiniz.

Souk el Attarine (Parfüm pazarı): Zitouna Camisi’nin kuzey duvarında bulunan parfüm pazarında tamamı geleneksel yöntemlerle, işin ustaları tarafından hazırlanan parfümler satılıyor. Orijinal parfüm ustalarının giderek azalması nedeniyle imitasyon ürünlerin de yavaş yavaş görülmeye başladığı pazar yerinde seçeceğiniz esanslarla kendinize özel parfüm hazırlatabilirsiniz.

Souk de Etoffes (Tuhafiye Pazarı): Medina bölgesinin en sessiz pazarlarından biri olan Tuhafiye Pazarı’nın her bir noktasında kat kat renkli kumaşlar, kaftanlar ve çarşaflar bulunuyor. Satıcıların çok sıkı pazarlık yaptığı bu pazarda renkli ilginç desenli kumaşlardan satın alabilirsiniz.

Souk des Tapis (Halıcılar Çarşısı): Halı ve kilim satıcılarının olduğu pazar yerinde geleneksel Tunus el dokuma halılarının yanı sıra turistlere özel motiflerle dokunmuş makine halıları da bulunuyor. Tüm alışverişlerde olduğu gibi halıcılar pazarında da pazarlık yapmadan alışveriş yapmamaya ve el dokuması olan halıların orijinalliğini sorgulama dikkat edin.

Souk des Orfevres (Kuyumcular Çarşısı): Medina’nın en ihtişamlı çarşılarından biri olan Kuyumcular Çarşısı’nda yan yana sıralanan onlarca kuyumcu bulunuyor. Her vitrin altın gümüş, inci, mercan ve değerli taşlar ile ışıldıyor.

Souk de la Laine (Yün Pazarı): Geleneksel yün üretiminin özenle sürdürüldüğü Tunus’ta Yün Pazarı, el işi geleneksel dokuma işlerinin satıldığı bir çarşı. İlginin giderek azaldığı yün dokuma ürünleri nedeniyle çarşıda az sayıda dükkan bulunuyor.

Souk des Femmes (Kadınlar Pazarı): Kadınların peçe yapmak için gerekli olan beyaz ya da bej rengi kumaşlarını aldıkları kadınlar pazarı Tunus’un geleneksel yaşamının sembolleri arasında.

Souk de Chechias (Şapka Pazarı): Medina bölgesinin en etkileyici yerlerinden biri olan Şapka Pazarı’nda her bir dükkânda el işi şapka yapan zanaatkarları görmek mümkün. Ahşap ve sal gibi malzemelerden yapılan şapkalar Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine satılıyor.

4. Hammouda Paşanın Mezarı ve Camisi

Hammouda-Pasa-Camii

Tunus’ta Osmanlı İmparatorluğu egemenliği döneminde inşa edilen en önemli camilerden biri olan Hammouda Paşa Camii, 17. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini taşıyor. 1651 yılında Osmanlı’nın Tunus’taki yerel yöneticilerinden biri olan Hammouda Paşa Camii, sekizgen minaresi, mermer kapısı ve üç avlusuyla Tunus mimarisinden de esintiler taşıyor.

Caminin avlusunda Hammouda Paşa’nın türbesi de yer alıyor. Cami, ibadet saatleri dışında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

5. St. Vincent de Paul Katedrali

Tunis gezisi

Vincent de Paul Katedrali, Tunis’in en önemli Roma Katolik kilisesi. Koruyucu Aziz Saint Vincent de Paul’e ithaf edilen katedral 1897 yılında inşa edilmiş. Fransa’nın Büyükelçiliğinin karşısındaki Habib Bourguiba Caddesi ile Fransız Caddesi arasında yer alan katedral, Tunus Başpiskoposluğu’nun piskoposluk merkezi olarak da kullanılıyor.

L. Bonnet-Labranche tarafından tasarlanan kilise, Mağribi dirilişi, Gotik dirilişi ve Neo-Bizans mimari geleneklerini yansıtan iç mekana sahip. Katedral, pazar günleri hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

6. Bardo Müzesi

Bardo Müzesi, Tunus

Tunus’un en önemli arkeoloji müzesi olan Bardo Müzesi (Bardo National Museum), Kartaca Uygarlığı’ndan İslami döneme kadar ülkede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği, zengin koleksiyonuyla öne çıkan bir müze.

Müzenin en önemli eserleri ise MÖ 2. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar olan döneme ait Roma mozaikleri. Müzenin ikinci katında özel bir galeride sergilenen mozaiklerin dünyada eşi benzeri yok. Mozaikler Tunus’un Sousse, Dougga ve El Jem kentlerinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış.

Bardo Müzesi ziyaret saatleri 1 Haziran – 15 Eylül 09.00-17.00; 16 Eylül – 30 Mayıs 09.30-16.30. Bardo Müzesi giriş ücreti 11TND.

Tunis alışveriş

Tunis’te alışveriş yapmak isteyen birçok kişinin ilk adresi şehrin tarihi yerleşimi olan Medina’daki çarşılar. Bu bölge ülkeye ait otantik ve yerel ürünleri bulabileceğiniz en iyi adres. Tunus’ta alışverişin olmazsa olmazı ise pazarlık. Satıcıların genellikle fiyatları yüksek tutmasından dolayı birçok ürünü sıkı bir pazarlıkla yarı fiyatına alabilirsiniz.

Tunis, bakır ve gümüş işçiliği, zeytin ağacı oymacılığı, dericilik, parfüm yağları, çanak çömlek ve seramik, gümüş ve nargile konusunda meşhur. Dekoratik kuş kafesi, halı ve kilim gibi el emeği ürünler de şehirde satın alabilecekleriniz arasında.

Tunis ne yenir

Tunus mutfağı Arap, Berberi, Avrupa ve Orta Doğu kültüründen izler taşıyor. Yemekler zeytinyağı, anason, kişniş, kimyon, karaman tohumu, tarçın, safran ve nanenin yanında portakal çiçeği suyu ya da gül suyu ile harmanlanıyor.

Tüm yemeklerin yanında harissa adı verilin baharatlı ve sarımsaklı bir çeşni de bulunuyor. En iyi bilinen Tunus mutfağı yemekleri ise kousksi bil ghalmi, shorba, chakchouka, slata, poisson complet, lablabi, khobz, tabouna yer alıyor.

Ayrıca felfel mahchi, ojja, makboubeh, asida, baklava, makroudh, bambaloni, masfouf, mhalbiya, fricasse, birk, tajine, kiş merguez, kubeiba patties ve nane çayı sıklıkla tercih ediliyor. Kırmızı, beyaz ve pembe yerel şarapları da olan Tunus’un hurma likörü, fındık brendisi ve birası bulunuyor.

Tunis gece hayatı

Tunis’te gece hayatı daha çok Medina çevresinde etkin. Az sayıda olmakla birlikte şehirde gece kulübü ve diskotek gibi mekanlar var. Yerel halkın tercih etmediği bu mekanlara daha çok turistler ilgi gösterse de mekanların kalitesi ve hizmetleri çok iyi değil.

Şehir merkezi dışındaki otellerin içerisinde yer alan gece kulüpleri bu anlamda daha güvenli. Gece kulüplerinde alkol ve nargile tüketiliyor. Giriş için birçok kulüp dam ve kıyafet kodu uygulaması yapıyor.

Şehir merkezinde akşam dışarı çıkıp yereller gibi zaman geçirmek istiyorsanız nargile kafelere gitmeniz gerekiyor. Birçok kişinin havanın kararması ile birlikte akın ettiği nargile kafelerde yerel nane çayı içip nargilenizin tadına bakabilirsiniz.

En güzel atmosfer ise müşterilerine sandalye yetiştiremeyen dükkân sahiplerinin nargileleri kaldırım taşlarının yanına koyması ve insanların da oralarda oturup tavla oynayıp eğlendikleri zamanlar.

En uygun Tunus uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here