Uçak Bileti

Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ikinci şehri. Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında kurulu olan kent, tarihi İpek Yolu üzerindeki, Avrupa ile Asya arasında yer alan önemli duraklardan biri. Kültürel, tarihi birçok mimari yapının bulunduğu Trabzon, yerel lezzetleri ve kendine has kültürü ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Trabzon çevresi ise en az 1 haftalık vaktinizi ayırmanızı gerektirecek güzellikler barındırıyor.

Trabzon Çevresinde Gezilecek Yerler

1. Maçka

Maçka

Maçka, Trabzon’un en önemli tarihi ilçelerinden biri. Trabzon, Gümüşhane, Erzurum karayolu üzerinde yer alan, tarih boyuna önemli bir konuma sahip olmuş Maçka’nın etrafı kadim çam ormanlarıyla kaplı. Roma, Bizans ve Osmanlı hakimiyetlerini yaşayan ilçe, 1916’da Rus işgaline uğramış.

Yemyeşil am ormanları arasına gizlenmiş Vazelon Manastırı, Kuştul Köyü vadisine hâkim bir tepeye kurulu olan Kuştul Manastırı ve etkileyici doğasıyla Altındere Vadisi Milli Parkı görülmesi gereken yelerden.

Buz gibi suyu, çimenli düzlükleri ve enfes kokulu çiçekleriyle nefis bir doğaya sahip olan Şolma Yaylası listeye alınmalı. Ayrıca Lapazan Yaylası ve Peristera Manastırı başlıca gezilecek diğer yerler arasında. Maçka’da görebileceğiniz diğer yaylalar ise Kiraz Yaylası, Kulindağı Yaylası ve Maura Yaylası.

Mobil Uygulama

2. Lapazan Yaylası

Lapazan Yaylası

Lapazan Yaylası, Maçka’da yer alan, kültürü ve doğası tamamen korunmuş, denizden yüksekliği iki bin metrenin üzerinde olan bir cennet. Alt yapısı olmayan Laplazan’a gitmeyi düşünüyorsanız, uyku setleri ve yiyecek-içecek gibi ihtiyaçlarınızı yanınıza alın mutlaka. Çakırgöl, Sultanmurat ve Sazalan Yaylaları’nı da ziyaret edebilirsiniz.

3. Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı, Maçka’ya 8 km uzaklıktaki Gümüşhane karayolu üzerinde çam ormanları arasında yer alıyor. Görkemli Sümela Manastırı’ndan farklı olarak içerisinde mağaralar ve ayazma barındıran bir mimari tasarıma sahip. Kuruluş tarihi ve kurucu belli olmasa da manastırın, MS 270-317 arasında yapıldığı tahmin ediliyor.

4. Kuştul Manastırı ve Peristera Manastırı

Peristera Manastırı
Peristera Manastırı

Kuştul Manastırı, Maçka’nın Esiroğlu Beldesi Kuştul Köyünde bulunuyor. Vadiye hâkim bir tepe üzerinde kurulan yapı dışında, tarihi 1400 yıl öncesine uzanan Peristera Manastırı ise Sümela gibi yine zor bir rotaya sahip.

Nüfus mübadelesinin yaşandığı 1923 yılında boşaltılan manastır, turizm açısından önem taşıyor. Vadiye hakim sarp kayalık üzerine 8. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen manastıra en üst kısmından denizin görülebildiği manastıra, bir bölümünde çökme yaşanan 72 basamaklı merdiven ile çıkılıyor. Tarihi mirasın turizme kazandırılması amacıyla çalışmalar sürüyor.

5. Çal Mağarası

Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul ediliyor. İçinden küçük bir derenin geçtiği mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunuyor. Trabzon’a bağlı Düzköy İlçesi’nin beş kilometre güneybatısında, denizden 1050 metre yükseklikteki Çalköy Beldesi sınırları içerisinde yer alan mağaranın, sekiz milyon yılda bugünkü haline geldiği düşünülüyor.

İçerisindeki yürüyüş yolunun altında ise debisi dönem dönem artıp su yoluna ulaşan bir su yolunun da bulunduğu Çal Mağarası’nın astım ve sinüzit gibi hastalıklara şifa kaynağı olduğu söyleniyor.

6. Çaykara

Çaykara

Çaykara, Trabzon’un gölleri ve şifalı sularıyla ünlü olduğu kadar, ilin önemli turistik yerlerinden Taşkıran ve Uzungöl’ü de içerisinde barındıran bir başka ilçesi. Şelale ve gölleri ile görülmeye değer bir yerleşim olan Çaykara, ayrıca deri hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen kaplıcasıyla da ünlü.

Çaykara, Trabzon kent merkezin 75 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Çaykara Sultan Murat Yaylası, Uzungöl ve Limonsuyu Yaylası, Çaykara’nın başlıca gezilecek yerlerinden.

7. Akçaabat

Akçaabat, Trabzon’un Roma İmparatorluğu’ndan sonra Osmanlı hakimiyetine geçen ve I. Dünya Savaşı’nda Rus işgaline uğrayan ilçesi. Trabzon şehir merkezinden 13 kilometre batıda, Maçka’nın da kuzeyinde yer alan ilçe, kentin nüfusu ile en büyük ilçesi. Köftesi ve horonuyla meşhur olan Akçaabat’a gitmişken, Sera Gölü’ne de mutlaka uğrayın.

8. Sümela Manastırı

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, Anadolu’nun olduğu kadar Hristiyanlık tarihinin de en eski kiliselerinden. Hristiyanlığın ilk döneminde inşa edilen, inananların ilk kutsal mabetlerinden biri. Trabzon’un Maçka ilçesi sınırlarında, Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın yamacında sarp bir kayalık üzerinde yer alıyor.

Altındere Vadisi’ndeki Mela Tepesi üzerinde kurul; dağa yapışmış gibi görünen manastır, yemyeşil doğanın kalbinde nefes kesen bir manzaraya sahip. Halk arasında ‘Meryem Ana’ olarak söylenen tam adıyla Panagia Soumela, eniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte yer alıyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan manastır, kurulduğu dönemden itibaren keşiş yetiştirme okul misyonu üstlenmiş. Mimarisinden ziyade sahip olduğu fresklerle ünlü. Manastır içerisindeki Meryem figürleri, Gürcülerin kullandığı ‘Gürcü Madonna’ şeklinde resmedilmiş.

9. Uzungöl

trabzon-civari-gezilecek-yerler

Uzungöl, Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte. Trabzon merkeze uzaklığı ise 99 km. Yemyeşil ormandan oluşan dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini artmıyor.

Doğal manzarasıyla az bulunur güzellikte bir vadinin ortasında yer alan Uzungöl, yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş. Çevresinde turistleri ağırlayan irili ufaklı oteller, pansiyonlar ve restoranlar dizili.

10. Hamsiköy

hamsikoy

Hamsiköy, Trabzon’un Maçka ilçesi sınırlarında yer alıyor; Trabzon merkezden yaklaşık 50 Km uzaklıkta, yani 1 saat civarında bir konuma sahip. Zigana Dağı eteklerinde bulunan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yaklaşık bir asırdır sütlacıyla ünlü enfes bir köy. Trabzon çevresinde gezilecek yerler listenize ekleyin.

Hamsi isle ilgisi olmayan isminin evrilmesiyle bu adı almış. Aslında gerçeği Hamsköy ya da Hamseköy olarak geçiyor, yani Arapça 5 köy anlamına geliyor. Bu bölgede bulunan beş adet köye topluca verilen bir ad. Yaklaşık bin 300 rakımlı ve çevresi çam ağaçlarıyla kaplı Hamsiköy’ü oluşturan beş adet köy Ciharlı, Çıralı, Dikkaya ve Güzelyayla köyleri birbirinde güzel manzaralar sunuyor.

İlçenin doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel varlıkları ve tarihi yapısıyla da dört mevsim turistlerin ilgisini çekiyor. Meşhur Hamsiköy Sütlacı’nın özelliği ise bölgenin çiçek florasından kaynaklanan lezzetli sütünün sadece pirinç, şeker ve tuz kullanılarak özel pişirme tekniği ile bir saat gibi uzun bir sürede pişirilmesi.

En uygun Trabzon otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here