Uçak Bileti

Tarihin, doğanın ve kültürün merkezi Niksar tam bir turizm kenti. Bu güzeller güzeli ilçe içinde barındırdığı nice değer ile neden daha önce gelmemişim diye düşündürüyor. Niksar, Kelkit Irmağı ile Canik Dağları’nın kucaklaştığı bir coğrafyada yer alıyor. Niksar gezilecek yerler ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. Ayrıca doğanın bu bölgeye nasıl cömert davrandığını gözler önüne seriyor.

Tokat’ın bir ilçesi olan Niksar, il merkezine 52 km mesafede yer alıyor. İlçenin tarihinden bahsedecek olursak İmparator Hadrianus zamanında Büyük Pontus eyaletinin metropolisi ilan edilerek, Anadolu’nun siyasi başkenti haline gelmiş.

Niksar yani tarihteki adıyla Neocaeserea, Danişmendli Türk Devleti ile birlikte Tacettin Oğulları Beyliği’nin başkentliğini yapmış. Türkiye’nin ikinci büyük kalesi ve Anadolu’da ilmin ilk ışıklarını yayan Nizamettin Yağıbasan Medresesinin bulunduğu ilçe adeta bir açık hava müzesi gibi.

Niksar gezilecek yerler, Danişmendli, Selçuklu ve Osmanlı Türk İslam kültürünü yansıtan eserleri ile tarihin izlerini bütün ihtişamıyla yaşatıyor. Bu tarihi ilçeyi ziyaret etmek isterseniz tek yapmanız gereken Tokat otobüs bileti satın almak.

Niksar Gezilecek Yerler

Niksar’da Gezilecek Yerler

  1. Niksar Kalesi
  2. Yağıbasan Medresesi
  3. Tarihi Talazan Köprüsü
  4. Niksar Leylekli (Yılanlı) Köprü
  5. Niksar Ulu Cami
  6. Çöreğibüyük Cami
  7. Taş Mektep
  8. Melikgazi Türbesi
  9. Roma Dönemi Arsenali
  10. Niksar Evleri
  11. Kırkkızlar Kümbeti
  12. Çamiçi Yaylası

Niksar Kalesi

Niksar gezilecek yerler

Niksar Kalesi, Niksar ilçe merkezinde yer alıyor. Esas olarak Pers kökenli Pontus Krallığı zamanında yapıldığı ve adının Kaberia olduğu biliniyor. Niksar Kalesi, Roma ve Bizans Dönemleri’nde eklenen yeni yapılarla büyütülmüş.

Türkiye’nin ikinci büyük kalesi olarak anılıyor. Kalede görebileceğiniz yapılar arasında medrese, iki hamam, iki mescit, kilise ve hapishane kalıntıları bulunuyor.

Yağıbasan Medresesi

Niksar gezilecek yerler

Anadolu’da günümüze kadar gelebilen ilk ve en eski medreselerden biri Yağıbasan Medresesi. 1158’de Niksar kalesinde inşa edilmiş. Kapalı avlulu, iki eyvanlı ve revaksız bir medrese burası. Anadolu’da tıp eğitimi verilen ilk medreselerden biri olarak biliniyor.

Türkler tarafından Anadolu’da inşa edilen ilk medrese olarak anılıyor.  Dânişmendliler Beyliği döneminde Danişment Ahmet Gazi’nin torunu Nizâmeddin Yağıbasan tarafından yaptırılmış. Niksar gezilecek yerler listenize bu tarihi yapıyı muhakkak dahil edin.

  • Yağıbasan Medresesi konumu burada.

Tarihi Talazan Köprüsü

Niksar gezilecek yerler

Talazan Köprüsü, Niksar ilçe merkezine 15 km mesâfede yer alıyor. Köprü Kelkit Çayı üzerinde bulunuyor. ‘Talazan’ kelime anlamıyla sağlam, güvenilir demekmiş. Köprünün kitabesi günümüze ulaşamamış. O nedenle yapım tarihi kesin olarak bilinemese de, yapı üslubundan ve bazı kaynaklardan 13. yüzyılın ilk yarısında inşa edildiği tahmin ediliyor. Köprü tescilli tarihi eser statüsünde bulunuyor.

Niksar Leylekli (Yılanlı) Köprü

Niksar gezilecek yerler

Niksar’da gezilecek yerler içinde görenlerin ilgisini çeken bir diğer tarihi yapı da Leylekli ya da diğer adıyla Yılanlı Köprü. Roma ya da Bizans döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. İsmini kemerinde ağzında yılan tutan bir leylek figüründen alıyor.

Leylekli Köprü’nün yapım tarihi net olarak bilinmiyor. Köprü Osmanlı döneminde de kullanılmış ve günümüzde hala sağlam şekilde ayakta duruyor. 

  • Niksar Leylekli Köprü konumu burada.

Niksar Ulu Cami

Niksar gezilecek yerler

Niksar Ulu Camii, kitâbesi olmamasına rağmen 1145 yılına tarihlendiriliyor. Çepnizâde Hasan Bey adında bir kişinin inşa ettirdiği biliniyor. Bu Cami Anadolu’daki ulu camilerin en eski örneklerinden biri.

Çöreğibüyük Cami

Niksar ilçe merkezinde, İlhanlılardan kalan en önemli eser olarak Niksar gezilecek yerler listemize giriyor Çöreğibüyük Cami. 13. yy’da Ebu Sait Bahadır Han zamanında tekke ve zaviye olarak yapılmış bir eser. Yapı 1939 ve 1942 depremlerinde yıkılmış, 1957 yılında cami olarak yeniden restore edilmiş. Caminin en ilginç yanı portaldaki diz çökmüş ceylan rölyefi. Ayrıca camiye, Çöreğibüyük denmesinin nedeni, portal alnında bulunan çöreği andıran kabartma rozetler.

  • Çöreğibüyük Cami konumu burada.

Taş Mektep

Niksar gezilecek yerler

Taş Mektep, Niksar Eski Hükümet Konağı yanında yer alıyor. Kitabesi bulunmayan yapının kesin inşa tarihi bilinmiyor. İnşa tekniği ve mimari özelliklerine göre 19. yy’a tarihlendiriliyor. Osmanlı döneminde mahalle ve köy mekteplerinden, maarife bağlı olmayan eğitim kurumlarına, halk arasında “Taş Mektep” deniliyormuş. Tek derslikli bu mekteplerde, uzun süre, kız-erkek öğrenciler birlikte eğitim görmüşler.

Melikgazi Türbesi

Niksar gezilecek yerler

Melikgazi Türbesi Niksar merkezde görebileceğiniz yerlerden biri. Niksar’ın fatihi Danişmendliler’in kurucusu olan Melik Danişmend Gümüştekin Ahmet Gazi olmuş. Danişmend Gazi fetihten sonra Niksar’ı sahil Rumlarına karşı mücadelede kendisine hem bir üs hem de bu devletin başkenti olarak seçmiş.

Roma Dönemi Arsenali

Niksar gezilecek yerler

Roma Arsenali, Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı tahmin edilen bir yapı. Niksar’ın konumunun askeri olarak da ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Burası kışla ve silahlık olarak kullanılmış. Yer altındaki yapı, yakın zamanda restore edilerek ziyarete açılmış. Ancak her zaman açık olmadığını belirtmekte fayda var. Gitmeden önce belediyeyi arayıp teyit edebilirsiniz.

  • Roma Dönemi Arsenali konumu burada.

Niksar Evleri

Niksar gezilecek yerler

Niksar Kalesi’nin eteklerinde hemen bütün mahallelerde Niksar’ın geleneksel mimarisinin izlerini görebilirsiniz. Niksar’daki evlerde ahşap ön planda. Bu evler çoğunlukla iki-üç katlı. Mutlaka ara sokaklara dalmalı ve bu yerel mimariyi fotoğraflamalısınız.

Kırkkızlar Kümbeti

Niksar gezilecek yerler

Kırkkızlar Kümbeti, Kırkkızlar Türbesi olarak da biliniyor. 1220 tarihli türbe, tuğla örgülü anıtsal bir yapı. Türbenin sekizgen biçimli piramidal külahı yıkılmış geriye saçak çıkıntıları ve tuğla kubbesi kalmış.

  • Kırkkızlar Kümbeti konumu burada.

Çamiçi Yaylası

Niksar gezilecek yerler

Çamiçi Yaylası Niksar Ünye yolu üzerinde bulunuyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 1350 m. yüksekte bulunan Çamiçi Yaylası tamamen çam ağaçlarıyla kaplı, doğa harikası bir yayla. Çam ormanları arasındaki bu yayla konaklama tesisleriyle son yıllarda epey ziyaretçi çekiyor. Niksar piknik yerleri içinde bulunan yaylada doğa yürüyüşü ve kamp yapabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here