Uçak Bileti

Seyahat planlamasından çanta hazırlamaya, şehirde yapılacaklardan gidilecek yerlere kadar ve hatta konuşulacak dile kadar her şeyi bırakın bu programlar sizin yerinize yapsın.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı telefonlar hayatımızda birçok şeyi kolaylaştırıyor. Seyahat alanında da teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanıyoruz.

Tatilde Zaman Kazandıran Uygulamalar

1. Desti

Gideceğiniz yerde görmeniz gereken yerler konusunda tüm yazılanlara güvenmek biraz zor. Desti’nin amacı gerçek anlamda yapılan incelemelere yer veriyor. Mesela şarap mahzenleri yada oteller gibi. Bir çok yapay zekaya sahip uygulamalar sayesinde sahte yorumlar bırakılıp insanları kandırmaya yönelik bir çok yollar kullanılıyor.

Desti’nin en büyük avantajı birden fazla anahtar kelime ile arama yapabiliyor olmanız. Mesela bir otelde kalacaksınız ve anahtar kelimeler olarak da fiyat, çocuk, sahile yakınlık, oda sayısı vs. gibi bilgileri girip arama yaptığınızda emin olun google’dan çok daha iyi sonuçlar çıkaracaktır.

Mobil Uygulama

2. Pack Right With Packing Pro ($2.99)

Hiç bilmediğiniz bir yerde asla yanınıza almayı unuttuğunuz bir şeyiniz olmayacak çünkü bu rahatsız derecede detaylı liste hazırlayıcı program kontak solüsyonunuzdan yanınıza almanız gereken yabancı para birimlerine kadar her şeyi hazırlayıp planlıyor.

Packing Pro birkaç yıldır piyasada zaten ama yeni eklenen özellikler sayesinde artık kişiye göre yada çantaya göre de filtreleme yapılabiliyor. Bu da şu demek oluyor, el bagajınız için ayrı bir liste, çocuğunuzun çantası için ayrı bir liste oluşturabiliyorsunuz. Listeleri tekrar tekrar kullanabilirsiniz ve her seferinde baştan liste hazırlamak zorunda değilsiniz. iCloud sayesinde de aynı listeyi birden fazla kişiyle paylaşabilme imkanınız da bulunuyor.

2.99$’lık fiyatı bi uygulama için biraz yüksek ancak kısa sürede kendini amorti edebilecek bir program. “Packing Pro” şu ana kadar bir kaç kere zaten kolayca unutulabilecek şeyler olan iPhone şarzı, diş fırçası, diş macunu, kemer, traş makinesi gibi şeyleri hatırlatıp tekrar almamı engellediğinden çoktan kendini amorti etti.

Düşük bütçeli bir gezgin olarak da gittiğim bazı yerlerde de her şeyi bulma şansım olmuyor ya da almak için çok uzun yola gitmek gerekebiliyor ve bu da ekstra masraf demek. Bunların yanında eğer çantanız kaybolursa yada çalınırsa sigortadan paranızı geri almak yada kayıp bildiriminde bulunmak için de çanta içinde neler olduğunu tek tek gösteren harika bir bilgi kaynağınız olmuş olacaktır.

Eğer “ben karışmayayım sen benim yerime hazırla” seçeneğini seçerseniz de uygulamanın harikalar yarattığını göreceksiniz. Kalacağınız gün sayısı, gideceğiniz yerdeki hava sıcaklığı, ülke içi yada ülke dışı olması gibi etkenleri göz önünde bulundurarak size bir çantaya alınacaklar listesi hazırlıyor.

3. Gateguru

Eğer son dakika kararıyla evden havalimanına çıkmaya karar verdiyseniz bir çok sebepten dolayı bu durum tam bir cehennem azabına dönüşebilir ancak TripAdvisor’ın son uygulaması GateGuru bu sıkıntıyı çözmek üzere tasarlanmış. Flight Board özelliğiyle gideceğiniz havalimanında ki tüm gecikmeleri ve diğer bilgileri anında görebilirsiniz. Daha havalimanına ulaşmadan uçuşunuzla ilgili tüm bilgilere erişebilirsiniz.

GateGuru yöneticilerinden Zachary Einzig “Bir gün havalimanına giderken Flight Board’a bakıyordum. Gideceğim kapıyı ve uçağın da hangi kapıya geleceğini biliyordum. Şans eseri o kapıya gelen uçağın rötar yapacağını öğrendim ve hemen havayollarını arayıp biletimi değiştirdim. Daha henüz firmadan bana gecikti bilgisi bile gelmemişti!”

Şu anda uygulama Amerika, Kanada, Avrupa, Asya ve 10 tane de Avustralya’da olmak üzere 214 havalimanını kapsıyor. Gitmek istediğiniz havalimanına gittiğinizde uygulama size ucuza yemek yenilebilecek yerleri, indirim olan mağazaları ve son dakika araç kiralama fırsatlarını gösteriyor. Ayrıca havalimanı haritaları gibi özellikleri önceden download edip gittiğinizde cep telefonunun roaming ücretinden de kurtulabilirsiniz.

4. Smart Layover

Uçuşunuz geciktiğinde uzun zaman beklemeniz gerekebiliyor…ve hatta tekrar tekrar gecikmelerde. Böyle durumlarda orada sıkışıp kalmışsınız gibi hissettirmeyecek bir program olması aslında oldukça güzel bir duygu. Smart Layover gün içinde yapabileceğiniz aktiviteler ve kalabileceğiniz oteller hakkında bilgiler vermekle kalmıyor, yanında sağladığı haritalar ile uzun bekleme sürelerinde etrafı keşfetmenizi sağlayıp bu durumdan faydalanmanızı sağlıyor.

Smart Layover CEO’su Sam Makaryan “Biz sadece insanların boş vakitlerinin olduğu arada neler yapabileceklerini gösteriyoruz” diyor, “ve havalimanından gideceğiniz yere kadar olan süreyi, trafiği, toplu taşımayı da hesaba katıp geri döndüğünüzde güvenlikten geçeceğiniz süreyi de düşünerek rahatça dolaşabilmenizi sağlıyoruz. Ayrıca Amerika’da ki tüm büyük havalimanlarındaki ortalama güvenlikten geçiş süresini de hesaba katarak kötü sürprizlerden uzak kalmanızı sağlıyoruz.”

Eğer çok uzaklara gitmek istemiyorsanız uygulama içindeki özellik ile kitap okuyabileceğiniz bir tablet satın alabilir, DVD kiralayabilir, atıştırmalık bişeyler alabilirsiniz. Ücretin %10’unu uygulama üzerinden ödeyip sonra markete gittiğinizde geri kalanını QR kodunu okutarak ödeyebilirsiniz. Şimdilik her alışverişte kredi kartı numaranızı girmeniz gerekiyor ancak ileriki günlerde Smart Layover bu konuda da kolaylığa gidecek.

5. Hotel Tonight 

Son dakikada otel ayarlamaya yarayan Hotel Tonight uygulaması her gün öğleden sonraları yayınladığı ucuz otel fırsatlarıyla kısa sürede bir çok kullanıcının favori uygulamalarından biri haline geldi.

Hotel Tonight’ın COO’su ve kurucularından olan Jared Simon “Geçen 4 temmuz’da 100$’ın altında oda sunan otelleri yayınladık” diyor. “Aynı şekilde yeni yıla girerken de 99$’lık odaları da bu şekilde kullanıcılarımıza sunduk”. Uygulama Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da 12 ülkede çok yaygın olarak kullanılıyor.

Uygulamanın bir diğer özelliği de Super Bowl gibi büyük etkinliklere ev sahipliği yapan şehirlerde son dakika fırsatlarından yararlanmanızı da sağlaması. Çok çok uygun teklifler olduğunu söyleyemem ancak eğer bir yerde kalma planınız kesinse ve başka bir seçeneğiniz yoksa oldukça kullanışlı.

6. Tripadvisor

Eğer bir şehir hakkında genel bilgilere ulaşmak ve hemen istediğinizde elinizin altında olsun istiyorsanız, TripAdvisor’ın Offline City Guides rehberleri şehirde neler olup bittiğini hızlı ve basit bir şekilde gösterecek harika bir araç. Direk uygulama içinden haritaları indirip Wi-Fi’ya ihtiyacınız olmadan ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Haritalar oldukça büyük yer kaplıyor ancak restoranlar, oteller, alışveriş, gece hayatı, turlar ve etkinlikler çok detaylı şekilde bulunuyor ve TripAdvsior’ın meşhur tavsiye edilenler listesi buna dahil.

Bir diğer eğlenceli ve ücretsiz özellikleri ise: Gidilmesi gereken yerleri, toplu taşıma bilgilerini görebilir, sanal kartpostalları facebook üzerinden gönderebilir yada email ile instagram’a benzeyen uygulamasıyla fotoğrafları istediğiniz gibi kişiselleştirip sevdiklerinize gönderebilirsiniz.

7. Jibbigo

İspanyolca ve Fransızca gibi bilinen dillerin dışında Esperanto ve Pashto gibi az bilinen diller dahil 20’den fazla dili Jibbigo ile hem sesli hem de yazılı olarak çevirebilirsiniz. Ücretsiz olan bu program Wi-Fi bağlantısı istiyor ancak Jibbigo-Plus alırsanız çeviricileri indirip internet olmadan da kullanabilirsiniz. Ücreti 2.99$ ile 4.99$ arasında değişiyor dillerin. 25$’a ise tüm dünya paketini satın alabilirsiniz.

iPhone’da ki Siri gibi özelliklere de sahip ancak bazen bu düzgün çalışmayabiliyor. Çok bir problem değil çünkü yanlış anladığı yazıyı düzeltince bir daha ki sefere daha düzgün çalışıyor diyor iletişim kordinatörü Elizabeth Criss. Yazı, email yada sosyal medya üzerinde görüdüğünüz bir yazıyı direkt olarak çevirisini yapabiliyorsunuz. Dahası: Facebook Jibbigo’yu o kadar beğendi ki yakın zaman önce kendi himayesi altına aldı.

“Ne kadar çok gezgin’in bize bu programın nasıl hayatlarını kolaylaştırdığıyla ilgili mesaj attığını tahmin edemezsiniz” diyor Criss. “Farklı bir ülkeye gittiğinizde, wifi yok ve ülkenin dilini bilmiyorsanız, Jibbigo en iyi arkadaşınız”.

8. Eater (0,99$)

Gittiğiniz şehirdeki en iyi restoranları bulmak için tek tek dolaşmak geçekten seyahat keyfini zindan edebilecek bir şey, özellikle kimin önerdiğini bilmiyorsanız. Eater’ın birçok ülke ile ilgili çok geniş bir bilgi bankası bulunuyor ve en son trend yerleri kullanıcılarına sunuyor. Hemen yakınlarınızda nereler varmış diye bakabilir ve ister harita üzerinde ister liste şeklinde lokasyonuna ulaşabilirsiniz. Çok ucuz ücretine karşılık olarak işin kaymağını yemek oldukça mantıklı çünkü diğer türlü bir çok turist tuzaklarına yem olabilir yada bilmediğiniz alakasız yerlerde dolaşıp durabilir ve sonuçta hiçbir şey bulamayabilirsiniz.

Eater’ın en iyiler listesindeki restoranlara bakarken ayrıca şu aralar en çok hangi restoran tercih edilmeye başlamış diye de Heat Map kısmından bakabilirsiniz. Bu bölgeleri google map üzerinde ufak bir ateş ikonuyla görmek mümkün. Ateşin üzerine tıklayın ve restoranın bir fotoğrafının yanında, kısa bir değerlendirmesi, nasıl gidebileceğiniz ile ilgili yönlendirmeleri bulabilirsiniz ve hatta dilerseniz direk restorana telefon bile edebilirsiniz. Bu ufak değerlendirmeler oldukça kullanışlı ve kolay. “Sevdiğinizle sakin zaman geçirmek için güzel bir yer” yada “kalabalığa hazır olun” gibi uyarılar verip sizi kötü sürprizlerden koruyor.

9. Evernote

Hayallerinizdeki seyahate gitmek oradayken çok güzel ancak tam olarak ne yapmıştınız ve nerelere gitmiştiniz gibi şeyleri hatırlamak dile kolay. Özellikle kameranızdaki fotoğrafları upload etmek ayrı bir problem olmuşsa. Evernote bir çok şey için kesin çözüm ama en önemlisi seyahat konusunda getirdiği rahatlıklar.

Seyahate çıktığınızda bu uygulamayı canlı bir not defteri gibi düşünebilirsiniz. Broşürler, menüler ve haritalar unutmamak için yüklenebilir ve böylece biri size nereden geçtiğinizi yada hangi cafe’ye gittiğinizi sorduğunuzda düşünmenize gerek kalmayacak. (Bu dosyalar bir kere kaydedildikten sonra arama bölümünden hızlıca ulaşılabilir oluyor) Yada canlı notlar alabilirsiniz, mesela bir kilisenin fotoğrafını çekerken aynı anda çalan çanlarının sesini de kaydedebilirsiniz.

Kaydettiğiniz her notun üzerinde tarih, zaman ve yer bilgisi işleniyor ve Atlas görünümünden baktığınızda nerede ne yaptığınızı görebiliyorsunuz. Özellikle diğer gezgin arkadaşlarınızla nerelere gittiğiniz konusunda yarışıyorsanız oldukça güzel bir uygulama olarak göze çarpıyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here