Uçak Bileti

Balat, İstanbul’un gittikçe silinmeye başlayan tarihi yüzünün, yeniden hayat bularak yıldızı parlayan semtlerinden biri. Birbirinden ilginç ve çekici 3. jenerasyon kafeleri, esnaf lokantaları, binaların arasına sıkışmış kilise ve sinagoglar, camileri bir arada göreceğiniz her köşesi fotoğraf karelerini süsleyecek kadar çekici. Yolunuz Balat’a düşsün mutlaka, önerilerimiz belki gezinizi daha da keyifli hale getirebilir.

Tarihi Balat Semtinde Yapılacak 10 Şey

1. Balat çarşısında alışveriş yapın

balat carsisi

Bir dönem özellikle ticari zekâları ile ünlü olan Yahudilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Balat, bu zekânın eseri olarak birbirinden farklı dükkâna sahip güzel bir çarşı kazanmış. Her şey bir arada ve fakat bir o kadar da karmakarışık gibi bu çarşıda.

Çıfıt Osmanlılar döneminde Yahudiler için kullanılan bir niteleme. Çıfıt Çarşısı da denilen ve günümüzde neredeyse tamamı Türk esnaf tarafından işletilen dükkânlardan oluşan çarşıda, unutulmaya yüz tutan meslekleri yürüten esnafları da görmeden geçmeyin.

2. Çocukların rehberliğine güvenin

balat sokaklari

Tarihin izlerini taşıyan bu eski semt, günümüzde pek çok fotoğrafçının vazgeçilmez adreslerinden biri haline geldi. Müthiş dokusu, sokaklarında sallanan çamaşırları, yaramaz çocukları ve cumbalı güzel evleri ile bilinen bu eşsiz sokağı, fotoğraf karelerinizde ölümsüzleştirmek mümkün. Bu konuda mahallenin çocukları size yardımcı olacaktır.

Mobil Uygulama

3. Balat Çavuş Hamamı’nda keyif yapın

Osmanlı mimarisinden izler taşıyan ve İstanbul’un en eski hamamlarından biri olan Balat Çavuş Hamamı’nda, kadın ve erkekler için iki farklı bölüm bulunuyor. Günümüzde hala hizmet vermeye devam eden hamama giderek, günün yorgunluğunu eşsiz bir mimari yapı içerisinde atabilirsiniz.

4. Tarihi ibadet mekânlarını gezin

balat-ne-yapilir

Zamanında pek çok farklı dinden insanın bir arada yaşadığı Balat’ta, o dönemlerden kalma ibadethaneler hala ayakta. Mimar Sinan’ın eşsiz eserlerinden Ferruh Kethuda Camii, Meryem Ana Kanlı Kilise, Balat Surp Hireşdagabet Ermeni Kilisesi ile Ayios Strati Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi, Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi, Çana, Ahrida ve Yanbol sinagogları bunlardan bazıları.

5. Balat sahilinde manzaranın tadını çıkarın

balat sahil

Küçük balıkçı tekneleri, güzeller güzeli Haliç manzarası, irili ufaklı kafeleri ve çay bahçeleri ile şirin bir dinlenme alanı olan Balat sahili, sabah sporu yapmak ya da deniz havası almak isteyenlerin ilk tercih ettikleri noktalardan biri. Güzel manzarası ile büyüleyici bir görünüm sunan sahil, fotoğraf sanatçılarının da uğrak yerlerinden.

6. Balat meyhanelerine uğrayın

Zamanında sokaklarında bulunan sayısız meyhane ile meşhur olan ve eğlence kültürünün doğduğu en önemli adreslerden biri olarak anılan Balat, şarkılara filmlere konu olan ve bugün yeniden açılan ünlü Agora Meyhanesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

Rum kaptan Asteri Dulidis tarafından Çıfıtçı Çarşısında açılan Agora Meyhanesi, adını Rumca ‘meydan’ kelimesinden alıyor. Bir dönem özelliğini yitirse de günümüzde yeniden canlanan bu mekânlara uğrayarak, eğlencenin tadını çıkarmak oldukça keyifli.

7. Çocukluğunuzu yaşayın

balat sokaklari

Balat’a gittiğinizde yüzünüzü en çok güldüren şeylerden biri kapı önünde oturan kadınlar ve oyun oynayan çocukların şen kahkahaları olacak. Son günlerde sokakta oyun oynayan çocuk görmenin ne kadar zorlaştığını hepimiz biliyoruz. Hazır yakalamışken onların arasına karışıp, ip atlamanın ya da sek sek oynamanın tadını çıkarabilirsiniz.

8. Otantik kafelerde dinlenin

balat cafe

Eski günlerine dönebilmesi için son yıllarda büyük çaba gösterilen Balat, canlanan görünümünün yanı sıra yol kenarlarında açılan otantik kafelerin de etkisiyle yeniden cazibe merkezi haline gelmeye başladı. Yokuş ve merdivenlerin yorgunluğunu, bu kafelerde vereceğiniz küçük molalarla atabilirsiniz.

9. Meşhur restoranlarında yemek yiyin

Her sokağı tarih kokan bu güzel semtin mis gibi kokan yemekleri de oldukça meşhur. Balat’a gelip, Tarihi Balat Turşucusu’nda turşu suyu ve Fetih İşkembe’nin meşhur çorbasını içmeden gitmek olmaz. Ayrıca Tarihi Taş Fırını’nın lezzetli mamullerini ve yeni açılan restoranlarını da unutmamak lazım.

Mimari güzelliği ile UNESCO tarafından koruma altına alınan Balat’ın eşsiz sokaklarında kaybolup, tarihin en güzel zamanlarına bir yolculuk yapmak isteyenler için, bu güzel semte doğru yola çıkmanın tam zamanı!

İstanbul dışından Balat’ı gezmek için otobüsle gelecekseniz o zaman ziyaret etmeniz gereken bir sonraki sayfa turna.com otobüs bileti sayfası olsun. En uygun otobüs biletleri için sefer arayıp, fiyatları karşılaştırabiliyorsunuz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here