Uçak Bileti

Dünyanın en büyük şelalesi hangisi sorusuna, Angel Şelalesi diyerek yanıt veriyorsanız çok yanılıyorsunuz. Zira dünyanın en büyük şelalesi sanılanın aksine yeryüzüne değil, okyanusun kilometrelerce altına dökülen Danimarka Boğaz Şelalesi.

979 metre yükseklikten dökülen Venezuela’daki Angel Şelalesi’nin üç katı büyüklüğe sahip bir su altı şelalesi olan Danimarka Boğaz Şelalesi, yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda bir doğa harikası. Grönland ile İzlanda arasındaki Atlantik Okyanusu içerisinde bulunan bu eşsiz şelaleden, saniyede akan su miktarı ise 5 milyon metreküp olarak hesaplanıyor.

İlk bakışta suyun aşağı dökülmesi imkansız gibi gelse de fizik kuralları bunun olabilirliğini ortaya koyuyor. Atlantik Okyanusu’nda, kutuplardan gelen soğuk su akıntısı ile Irminger Denizi’nin ılık sularının kesiştiği noktada yer alan Danimarka Boğaz Şelalesi, sıcak ve soğuk su arasındaki yoğunluk farkı nedeni ile su altından akabiliyor. Yoğunluğu fazla olan soğuk su okyanusun derinliklerinde doğru giderken, onun yerini daha düşük yoğunluktaki sıcak su alıyor. Böylece ortaya akıllara sığmayan bir doğal güzellik çıkıyor.

Dışarıdan bakıldığında varlığı bile fark edilemeyen bu büyüleyici şelalenin yanı sıra devasa büyüklükteki gizli su altı nehirleri ile ada ve taşkın ovaları da barındıran bölge, dünyanın en etkileyici su altı noktalarından biri olarak nitelendiriliyor. Sudaki tuz oranının artması ile ortaya çıkan bu enteresan nehirler, kara üzerindeki nehirler gibi tortuları taşıyor.

Mobil Uygulama

Danimarka Boğaz Şelalesi gibi dünyanın birbirinden ilginç ve etkileyici doğal güzelliklerini keşfetmek için yola çıkanlar, Türkiye‘de de buna benzer su altı nehri ve şelale oluşumlarına rastlandığını unutmamalı.

Karadeniz’in altında varlığı yaklaşık 7 yıl önce tespit edilen 37 kilometre uzunluğunda bir su altı nehri mevcut. Üstelik saatte 6.5 kilometre hızla akan bu nehir, 22 bin metreküplük debisi ile Avrupa’nın en yüksek debisine sahip Ren Nehri’nden 10 kat daha büyük.

Doğanın muhteşemliğini ve engel tanımazlığını yansıtan bu oluşum ve olaylara yakından tanık olmak için yolda olma zamanı. Danimarka Boğaz Şelalesi’ni keşfetmek için İzlanda uçak bileti seçeneklerine göz atıp seyahati planlamak için ilk adımı atmak gerekiyor. Dünyanın en etkileyici manzaralarından birine tanıklık edeceğiniz Danimarka Boğaz Şelalesi seyahati sırasında, İzlanda ve çevresindeki birçok noktayı da gezilecek yerler listenize ekleyip kapsamlı bir seyahat planını hayata geçirebilirsiniz.

Her geçen yıl doğa severler tarafından daha da popülerleşen doğa harikası Danimarka Boğaz Şelalesi, şehir hayatından uzaklaşmak, doğayla baş başa, huzurlu, sakin ve stresten uzak bir deneyim için Avrupa‘da gidilebilecek en keyifli rotalar arasında.

Otobüs Bileti

3 YORUMLAR

  1. Paylaştığınız fotoğraflardaki yer Mauritius’taymış. Mauritius google mapsten baktığıma göre madagaskar adasına yakın bir yerde. Greenland yada izlandayla alakası yokmuş. Lütfen dikkat ediniz.

  2. Bu yalanı ilk kim uydurduysa her yere yayılmış, aynı bilgiler aynı resimler ile MEBin kitabına bile girmiş… Resimdeki yer Mauritius’a ait… Grönland ile izlanda arasında nasıl böyle tropik bir görüntü olsun… buzullar ile kaplı bir yerler olması lazım… Danimarka boğazında böyle bir şelale varmı orasını da halen çözemedim.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here