Uçak Bileti

İzlanda, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, Grönland’ın güney doğusu ile İskandinavya ve Britanya Adası’nın kuzeybatısında yer alan volkanik bir ada üzerinde kurulu. Çevresindeki birçok küçük adadan meydana gelen bir Avrupa ülkesi olan İzlanda’nın başkenti ve en büyük şehri ise Reykjavik.

Muhteşem güzellikteki kuzey ışıkları, girintili çıkıntılı kıyıları, lav ovalarındaki buz kubbeleri, ırmakları, krater gölleri ve gayzerleriyle bir doğa harikası olan İzlanda, pek çok seyahat dergisinin mutlaka gidilmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Izlanda-Gezi-Rehberi

Göz kamaştıran doğal güzellikleriyle cennetten bir köşeyi andıran İzlanda, Avrupa seyahatlerinin en popüler rotalarından. Kuzey’in soğuk ikliminin hüküm sürdüğü İzlanda, ekonomi ve yaşam standartları bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri.

İşte, eşsiz manzaralar oluşturan şelaleleri, termal suları, tarihi yapıları ve baş döndüren güzellikteki Kuzey Işıklarıyla hayranlık uyandıran bu ülkede görmeniz gereken yerlerden bazıları.

İzlanda Gezi Rehberi

İzlanda 861’de Norveçliler tarafından keşfedilerek 9 ve 10. yüzyılda Norveç’ten gelen Vikinglerin yerleşim yeri oldu. 14. yüzyılda Norveç’in Danimarka’ya bağlanmasıyla, Danimarka’nın hâkimiyeti altına giren İzlanda, 1904’te özerklik kazandı.

İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere tarafından işgal edildi. 1941’de ise hakimiyeti Amerika’nın devralmasının ardından 1944’te cumhuriyet ilan edildi ve 1949’te NATO’ya üye oldu.

Ordusu olmayıp da NATO üyesi olan tek ülke olan İzlanda, hem siyasi hem de kültürel olarak tüm bu milletlerin etkisinde kalarak çok kültürlü bir ülke özelliğini halen koruyor.

Nüfusu yaklaşık 350 bin civarında olan ülkede yaşayan halkın büyük bölümü İzlanda kökenli. Anadilleri olan İzlandaca’nın haricinde ülkede Danimarkaca, Almanca ve İngilizce de konuşuluyor. Zira nüfusun geri kalanı Avrupalı göçmenlerden oluşuyor. İzlanda’da 2010’dan itibaren eşcinsel evlilikler yasal hale geldi. Beş üniversitesi bulunan ve eğitim düzeyi yüksek olan ülkede okuma-yazma bilmeyen İzlandalı yok.

NATO’ya üye ülkeler arasında düzenli bir ordusu bulunmayan tek ülke olan İzlanda, son yıllarda bu özelliğini kısmen kaybetmişse de ülkenin finansal kuruluşları halen Avrupa’nın en önemlileri arasında.

Para birimi İzlanda Kronası olan ülkenin trafiği sağdan akıyor. Soğuk havanın etkisiyle bitki örtüsü yaygın olarak tundra olan ülkenin iklimi genellikle yıl boyu soğuk olsa da, Gulf Stream sıcak su akıntısı bölgenin imdadına yetişiyor.

Haziran ayında ülkenin kuzeyinde yaklaşık 20 gün boyunca güneş hiç batmıyor. Bu nedenle İzlanda’yı ziyaret etmek için en ideal zaman 15 Haziran-15 Ağustos arası, havanın ortalama 20-25 derece olduğu dönemler.

Genel olarak hizmet sektörüne dayalı olan İzlanda ekonomisinde tarım iklim koşullarının elverişsiz olmasının etkisiyle ekonomide önemli bir yere sahip değil.

İzlanda Gezilecek Yerler

Ülkenin iç kesimlerinde yer alan termal tesisler ve İzlanda’nın renkli şehirleri her yıl Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen turistleri ağırlıyor. Şehirlerin çoğu kıyı kesimlerde ve güneydeki ovalarda kurulan İzlanda, bugün etkin durumda olan 30 volkana ve zengin termal kaynaklara sahip.

Büyük bölümü volkanik arazilerden meydana gelen ülkenin halen aktif olan 200’den fazla yanardağının en ünlüsü ise, 1490 metre yükseklikteki Hekla Yanardağı.

1. Gullfoss

Gullfoss (Altın Şelale), Beyaz Nehir üzerinde bulunan iki katlı ve 32 metre yüksekliğinde, oldukça heybetli bir şelale. İzlanda’ya gelen turistlerin ilk ziyaret ettiği yerlerden biri olan Gullfoss, muhteşem manzarasıyla fotoğraf meraklıları için cezbedici görüntüler oluşturuyor.

Tingviller ve Geysir noktalarıyla birlikte İzlanda’nın en turistik bölgesi olan Altın Çember’i (Golden Circle) oluşturan Gullfoss Şelalesi, düzenli yağmurlar ve eriyen buzullar nedeniyle yaz mevsiminde Avrupa’nın en büyük şelalesi haline geliyor. Ülkenin güneybatısında konumlanan bu doğa harikası şelaleden, saniyede iki bin metreküp su akıyor.

2. Blue Lagoon

Blue-Lagoon

Blue Lagoon (Mavi Lagün), bembeyaz karın ortasında masmavi jeotermal deniz suyuna sahip bir göl. Yaz-kış 38 derece su sıcaklığına sahip olan Blue Lagoon’un zengin termal suyu dünyanın dört bir yanından akın eden ziyaretçilerine gençlik, güzellik ve sağlık vadediyor.

Yaz kış sıcaklığı değişmeyen termal sularıyla ülkeye gelen turistlerin en sık ziyaret ettiği yerlerden biri olan Blue Lagoon, masmavi görüntüsüyle dikkat çeken şifalı sularıyla öne çıkıyor. 38 derece sıcaklığındaki bu suların cildi yenileyerek genç kalmayı sağladığına inanılıyor.

3. Reykjavik

Reykjavik

Reykjavik, İzlanda’nın başkenti ve 300 bin nüfusuyla en kalabalık yerleşimi. Yürüyerek keşfedebileceğiz sevimli bir kent olan Reykjavik’te, Hallgrimskirkja Kilisesi’ni gezip terasından kent manzarasını izleyebilirsiniz. Laugavegur Caddesi‘nde yerel hediyelikler satın alabilir, Kolaportid bit pazarını gezebilir, Reykjavik Açık Hava Müzesi’nde kentin geçmişine doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Ülkenin kültürel ve tarihi dokusu hakkında çarpıcı bilgiler ve eserler görebileceğiniz National Museum of Iceland (İzlanda Ulusal Müzesi), 1863 yılında hizmete açıldı. İlk kurulduğu yıllarda Antiquarian Collection ismini taşıyan bu müzeyi görmeden ülkeden ayrılmamalısınız.

Reykjavik City Hall, ülkenin başkenti olan Reykjavík’te yer alıyor. Eğer seyahatinizde mimari yapılarıyla ünlü yerleri gezmekten keyif alıyorsanız, 20. yüzyıl İzlanda mimarisinin en önemli ve etkileyici örnekleri arasında yer alan Reykjavik City Hall’ü mutlaka görmelisiniz.

Reykjavik şehrinin en çok ziyaret edilen dini yapılarından biri olan Hallgrímskirkja Kilisesi, muhteşem mimarisiyle olduğu kadar ve huzur dolu atmosferiyle de biliniyor. Hallgrímskirkja’yı popüler hale getiren en önemli özelliği ise yaklaşık 75 metre yükseklikle ülkenin en uzun kilisesi olması.

Ülkenin birbirinden renkli ve eğlenceli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan görkemli bir sanat merkezi olan Harpa Konser Salonu, Kuzey’in soğuk havasında içinizi ısıtacak sahne gösterileri ve konserler izlemenize olanak sağlıyor.

4. Golden Circle

Golden-Circle-Izlanda-1

Golden Circle (Altın Çember), Reykjavik’e 300 km uzaklıkta bulunuyor. Thingvellir Milli Parkı, Strokkur ve Geysir, Gullfoss Şelalesi, Kerid Krater Gölü gibi Izlanda’nın nefes kesici duraklarını kapsayan bölgeyi hakkını vererek gezmek için iki tam güne ihtiyacınız var.

5. Thingvellir Milli Parkı

Thingvellir Milli Parkı

Thingvellir Milli Parkı, 930’da dünyanın ilk parlamentosu olarak kabul edilen İzlanda Parlamentosu’nun kurulduğu bölge. Burada aynı zamanda Kuzey Amerika ve Avrupa tektonik plakalarının birbirinden ayrıldığı ve yerin üzerinde bulunan dev yarığın da yer aldığı nokta.

6. Strokkur ve Geysir

Strokkur-Izlanda

Strokkur ve Geysir Golden Circle bölgesinde yer alıyor. Halen aktif olan bu volkanik bölgede, buzulların içinden fışkıran 80-100 derece sıcaklığındaki sularla unutulmaz bir deneyim yaşıyorsunuz. Yer altından 5-6 dakika aralıklarla yaklaşık 35-40 metre fokurdayarak yükselen suyu gözlemlemek heyecan verici bir duygu.

7. Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull, en son 2010’da patlayan, buzul çağından beri faal olduğu tahmin edilen İzlanda’nın ünlü yanardağı. 100 km2’lik bir alana yayılan ve güney ucu bir zamanlar adanın Atlantik kıyı şeridinin bir parçası olan Eyjafjallajökull, 3–4 km çapta bir krateri olan volkana sahip. Göz alıcı manzaralara sahip bölge fotoğraf sanatçıların uğrak noktası.

8. Snaefellsjoekull Milli Parkı

Snaefellsjoekull-Izlanda

Snaefellsjoekull Milli Parkı, Reykjavik’ten yaklaşık 450 km uzaklıkta yer alıyor. İzlanda’nın dört milli parkından biri olan Snæfellsjökull’da en uzunu yaklaşık 5 saat süren pek çok trekking rotası bulunuyor. Gerduberg Bazalt Kayalar, Budir Kilisesi, Rauðfeldsgjá Kanyonu, Arnarstapi Köyü, Hellnar Köyü, Djúpalónssandur Sahili, Saxholl Krateri, Kirkjufell Şelalesi ve Kirkjufell Dağı Snæfellsnes Yarımadası’nın başlıca gezilecek yerleri arasında.

9. Solheimasandur uçak enkazı

Solheimasandur-Izlanda

Solheimasandur Uçak Enkazı, buzlanma yüzünden acil iniş yapmak zorunda kalan bir Amerikan askeri kargo uçağının enkazı. Simsiyah bir kumsal olan Güney İzlanda’nın Solheimasandur Plajı’nda yer alan enkaz, düştüğü yıl olan 1973’ten beri burada duruyor.

10. Vik kasabası

Vik-Izlanda

Vik Kasabası, İzlanda’nın en güney noktasında bulunan tek kasaba olma özelliğine sahip bir yerleşim. Tarih boyunca çok defalar püskürmüş Katla Dağı’nın dibinde bulunan kasaba, ülkenin diğer pek çok yeri gibi Game Of Thrones dizisinin sahnelerine ev sahipliği yapmış.

İzlanda yeme ve içme

Izlanda-Yeme-Icme

İzlanda bir ada ülkesi olduğundan yeme ve içme bakımından balık ve deniz ürünleri açısından çok zengin. Morina balığı, at eti, kutup martısı, koyun eti ve geleneksel Viking yemeklerinden oluşan İzlanda mutfağının sebze-meyve açısından fakir oluşu, ikliminin bu ürünleri yetiştirmeye uygun olmayışından kaynaklanıyor.

Karides, kalamar, ahtapot, suşi başta olmak üzere İzlandalıların milli yemeği olan köpekbalığı kanadı çorbası en çok tüketilen deniz ürünlerinden. İzlandalıların milli içeceği olan Brennivin, alkol oranı yüksek ve sert bir içki. Bununla birlikte soğuk votka çeşitleri ile Egils, Vifillfell, Ölvisholt, Brewery yerel biralarını deneyebilirsiniz.

İzlanda alışveriş

İzlanda, alışveriş bakımından oldukça zengin ve keyifli bir ülke. Yün ürünleri çok kaliteli olan ülkenin, her yanında yünden örülmüş kazak, atkı, bere, eldiven, çorap bulmak mümkün. Outdoor giyim mağazası olan North 66 ise kalite ve fiyat bakımından turistlerin gözdesi.

Lav taşlarından yapılma kolye, bilezik ve küpeleri mağazalarda bulmak mümkün. Çok sayıda hediyelik eşya mağazasının yer aldığı ülkede kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz en güzel hediyeler arasında konserve deniz ürünleri ve cam ve porselenden yapılan pek çok eşya bulunuyor. Başkent Reykjavik’in Laugavegur Caddesi ise, alışverişin kalbi.

İzlanda konaklama

İzlanda, konaklama bakımından her bütçeye uygun otel seçeneğinin bulunduğu Reykjavik’te yer alıyor. Kırsal bölgelerde ise daha çok yaz aylarında turistlere hizmet veren çok sayıda otel ve hostel bulunuyor. Yine Reykjavik dışında 2-3 yıldız ayarındaki guesthouse’lar sade fakat konforlu alternatifler sunuyor. Hotel Borg, Hotel Nupar, Kex Hostel, Radisson Blu Saga Hotel ve Otel 101 ülkenin en çok tercih edilen otellerinden.

İzlanda’ya nasıl gidilir

İzlanda’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. En az bir aktarma ile gidilebilen ülkeye Oslo, Kopenhag, Londra, Edinburg, Belfast ve Cenevre gibi şehirlerden ulaşabilirsiniz.

Şehir merkezine 45 dakika mesafede bulunan Keflavik Uluslararası Havalimanı’ndan hareket eden otobüslerle şehir merkezine ulaşım mümkün. Dilerseniz havalimanından araç kiralayabilirsiniz zira, İzlanda’da karayolu az ve kar yağışına rağmen yollar buzlu değil.

İzlanda, tıpkı Norveç gibi bir Avrupa Birliği ülkesi olmamakla birlikte Schengen bölgesine dahil. Eğer doğru zamanda doğru yerde olursanız rengarenk kuzey ışıklarına tanıklık edebilirsiniz.

Zira İzlanda’ya gecelerin uzamaya başladığı Ağustos ayının sonundan Mart ayına kadar geçen dönemde havanın açık olduğu zamanlarda kuzey ışıklarını görmeniz mümkün. Diğer yandan Eylül ve Ekim aylarında da eğer şanslıysanız rengarenk ışık dansını görebilirsiniz.

Doğa aşıklarını kendine hayran bırakan bu enfes ülke, macera ruhlu gezginlerin gözdesi. Eğer siz de bu göz alıcı ülkede unutulmaz bir seyahat hayali kuruyorsanız, İzlanda uçak bileti kampanyalarını değerlendirebilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here