Uçak Bileti

Tapınakları ve mimarisi sayesinde masalsı bir deneyim sunan Side, Anadolu dilinde “Nar” anlamına geliyor ve köklü bir tarihi geçmiş içeriyor. Özellikle balayı çiftlerinin sıklıkla uğradığı tatil duraklarından biri olan Side, Antalya şehir merkezine 75 km, Manavgat’a ise 7 km mesafede bulunan 1 kilometre uzunluğu olan bir yarımada.

Tarihi geçmişini günümüze kadar korumayı başaran Side’yi aslında bu yazımda size detaylıca anlatmak ve tarihi yerleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Hititlere kadar mazisi dayanan ve yazıtlarda oldukça dillendirilen Side’yi gezerken tarihi beni inanılmaz etkiledi.

Side, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor ve MÖ 7. yüzyılda yaşanan göçler sırasında Yunanlıların Side’ye gelmesiyle mimarisi şekilleniyor. Daha sonraki tarihlerde MÖ 6. yüzyılda Lidyalıların, MÖ 547 – 546 yıllarında ise Perslerin egemenliği altına giriyor. Tarihin derin izlerini taşıyan Side’de öyle çok gezilecek tarihi yer var ki küçük olmasına rağmen size çok güzel bir tatil deneyimi yaşatıyor.

Side’de Gezilecek Tarihi Yerler

Bu yazımda size Side’de gezilecek tarihi yerleri anlatmaya ve Side’de tarihi yerlerin adresleri, Side’de tarihi yerlerin giriş ücretleri, Side’de tarihi yerlerin konumu gibi birçok konuda aklınıza takılan sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Mobil Uygulama

Dünya çapındaki güzel plajları, birçok otantik eşyayı bulabileceğiniz Arnavut kaldırımlı sokaklarının yanı sıra Side tarihi yerleri ile yerli yabancı her yaştan turisti kendine hayran bırakıyor. Benimde oldukça beğendiğim ve güzel anlarla geri döndüğüm Side tarihi yerler listesini sizler için sıralıyorum. Umarım size bir yol haritası olur ve buraları görmek için bir an önce yola çıkarsınız.

  1. Apollo Tapınağı
  2. Side Müzesi
  3. Side Antik Kenti

Gün Batımının Âşık Olduğu Nokta: Apollon Tapınağı

Side’nin ve Türkiye’nin en ünlü tapınaklarından olan ve vardığınız andan itibaren güzel hislerle sizi karşılayan Apollo Tapınağı, güzellik, sanat ve ışık tanrısı Apollo adına yaptırılmış. Sabahı ayrı, akşamı ayrı güzel olan ve özellikle geceleri yıldızları çok net görebileceğiniz Apollo Tapınağı, Antik Side Kenti’nin Sütunlu Caddesi’nin son kısmında yer alıyor. Side’ye gittiğinizde ilk durak noktalarından biri olarak belirlemeniz gereken Apollo Tapınağı’nda gün batımınıda mutlaka izlemelisiniz.

Apollon Tapınağı Giriş Ücreti

Apollo Tapınağı’na müze kart ile ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz. Eğer müze kartınız yok ise giriş ücreti 25 TL olarak belirleniyor ve ödemenizi gerçekleştirdiğiniz takdirde tapınağa giriş sağlayabiliyorsunuz.

Apollon Tapınağı Nerede ?

Apollo Tapınağı’na Manavgat’ 7 km uzaklıkta. Side’de bulunuyorsanız yürüyerek, Manavgat merkezde bulunuyor iseniz hem araba hem de toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Apollo Tapınağı konumu için buraya tıklayın.

Denizler Tanrısı Poseidon’un Konuğu Olduğu Side Müzesi

Side özellikle Roma ve Bizans dönemine ait Helenistik yapılarla ünlü. Yine bu döneme ait günyüzüne çıkmış yapıların sergilendiği Side Müzesi’ de Side’nin tarihi yerleri arasında gösteriliyor. Müze’de Herakles, Hermes, Zafer Tanrıçası Nike, Hygiea heykelleri, nar simgeli lahitlerin, cam ve bronz buluntular sergileniyor ve müzeden girmeniz ile beraber tamamen tarihi kokuyu iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Caldarium isminde ki büyük salonda bulunan Kharitler (Üç Güzeller) ve Zeus’un Doğuşu, İksion’un cezalandırılışı gibi kabartma ve heykellerin arasında gezerken aynı zamanda müze olarak kullanılan Agora Hamamı’nı da gezme fırsatı yakalayacaksınız.

Side Müzesi Giriş Ücreti

Side Müzesi’ne müze kart ile ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz. Eğer müze kartınız yok ise giriş ücreti 40 TL olarak belirleniyor ve ödemenizi gerçekleştirdiğiniz takdirde tapınağa giriş sağlayabiliyorsunuz.

Side Müzesi Nerede ?

Side Müzesi Manavgat’ 8 km uzaklıkta. Side’de bulunuyorsanız yürüyerek, Manavgat merkezde bulunuyor iseniz hem araba hem de toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Side Müzesi konumu için buraya tıklayın.

Uzunca Bir Tarihi Yapı Aspendos Köprüsü

Side’nin biraz uzağında kalan ama yine Roma ve Bizans dönemine ait bir tarihi yapı olarak bizi karşılayan Aspendos Köprüsü, tam aşıklara göre. Tarihi Belkıs (Aspendos) Köprüsünün uzunluğu 225 metre, genişliği ise 3.5m ile 6.5m arasında değişmekte. Köprü oradaki halktan aldığım bilgilere göre çok yakında restore edilmiş ve araç trafiğine kapalıymış. Bu nedenle arabayla gitmek isterseniz park sorunu yaşayabilir ve bir müddet yürümek zorunda kalabilirsiniz.

Aspendos Köprüsü’nün en önemli özelliklerinden biri de Köprüçay’ın (Eurymedon) her iki yakasını birbirine bağlaması. Mimari yapısıyla da âşıkları sık sık ele ele görebilirsiniz.

Köprünün yapımında yakında bulunan Aspendos antik şehrinin yapılarına ait taşlar da kullanılmış. Halk arasında Köprüçay Köprüsü, Belkıs Köprüsü, Köprüpazar Köprüsü, Eski Köprü gibi değişik isimlerle de anılıyor.

Aspendos Köprüsü Giriş Ücreti

Aspendos Köprüsü için bir ücret alınmıyor.

Aspendos Köprüsü Nerede ?

Aspendos Köprüsü Serik’te yer alıyor. Başka bir ilçede gözükse de köprü Serik’ten çok Manavgat’a yakın. Bölgeye toplu taşıma araçları bulunuyor.

Side’de gezilecek tarihi yerler & Side’de tarihi nerelere gidilir listemizi tamamladım. Ayrıca Antalya’nın diğer güzel tarihi ve tatil yerlerini de ana menüdeki Akdeniz başlığına tıklayarak bulabilirsiniz. Tüm bu yerleri ziyaret etmek için Antalya uçak bileti seçeneklerine göz atabilirsiniz. Side ile ilgili yorumlarınızı, düşüncelerinizi bekliyorum. İyi gezmeler.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here