Uçak Bileti

Schengen Bölgesi seyahat sever insanların sanırım en sevdiği bölge olabilir. Neden mi çünkü sınır yok pasaport kontrolü yok. Tabi ki bu ayrıcalıktan faydalanmak için AB vatandaşı olmanız gerekiyor.

Bu yazımda Schengen Bölgesi Nedir, Schengen Bölgesi’ne Dahil Olan Ülkeler Neresi gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım. Bu yazıyı okuduktan sonra bu bölge ile ilgili tüm detaylara vakıf olacaksınız.

Schengen Bölgesi Nedir ?

Schengen Bölgesi denilince akla ilk Avrupa Birliği ve bu birliğe üye olan ülkeler gelir. Schengen, Lüksemburg ülkesinin bir kasabası. Yani herhangi bir ülke değil. Lüksemburg’un bu kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşması ile 5 Avrupa Birliği ülkesi kendi aralarındaki sınır kontrolünü kaldırmıştır. Sınır kontrolünün kalkması demek bu ülkelerin vatandaşlarının ülkeler arası seyahatlerde pasaport kontrolünün olmadığı anlamına gelir.

Özetle Schengen Bölgesi, bu bölgeye dahil olan ülkeler arasında sınırları kontrol etmeyi, ortak adli sistemi ve polis iş birliğini güçlendirmeyi vatandaşların, malların, hizmetlerin ve anaparanın serbest ve kısıtlamasız dolaşımı için diğer üye ülkelerle iç sınırlarının kaldırılmasını kabul eden 26 farklı Avrupa ulusundan oluşan bir bölgeyi ifade eder.

Mobil Uygulama

Schengen Bölgesi’ne Dahil Olan Ülkeler Neresi ?

Schengen bölgesini 26 ülke oluşturmakta. Bunların içinde Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn da bulunur. Schengen bölgesindeki ülkelerin tam listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki listede göreceğiniz üzere Schengen Bölgesi’nde 22 ülke Schengen müktesebatını tam olarak yerine getiren ve ülke ise Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi olup Schengen Bölgesi’nde toplamda 26 ülke bulunmaktadır.

3 ülke Schengen Bölgesine dahilken Avrupa Birliğine üye değil. Bu ülkeler: İzlanda, Norveç ve İsviçre. Aynı zamanda Azorlar, Madeira ve Kanarya Adaları Avrupa kıtasının dışında yer almalarına rağmen Avrupa Birliğinin özel üyeleri ve Schengen Bölgesinin parçasıdır. Son olarak Monako, San Marino ve Vatikan ülkeleri sınırlarını açmışlar ancak Schengen Bölgesine üye değiller.

Henüz Schengen Bölgesine katılmamış olan 5 (beş) Avrupa Birliği üyesi daha bulunmakta. Hala dışarıda kalmayı tercih eden İrlanda ve yakında katılmaları istenen ve katılmayı amaçlayan Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs.

Schengen Bölgesi’ne Dahil Olan Ülkeler Neresi ?

  1. Belçika
  2. Avusturya
  3. Çek Cumhuriyeti
  4. Danimarka
  5. Estonya
  6. Finlandiya
  7. Fransa
  8. Almanya
  9. Yunanistan
  10. Macaristan
  11. İzlanda
  12. İtalya
  13. Letonya
  14. Litvanya
  15. Lüksemburg
  16. Malta
  17. Hollanda
  18. Norveç
  19. Polonya
  20. Portekiz
  21. Slovakya
  22. Slovenya
  23. İspanya
  24. İsveç
  25. İsviçre
  26. Lihtenştayn

Schengen Bölgesi’nin dış sınırları, %80’i sudan ve %20’si karadan oluşup yaklaşık 50.000 km uzunluğunda bir alana ulaşmaktadır.

Bölgede yüzlerce havalimanı ve deniz limanı, çok sayıda kara geçiş noktası bulunuyor, yüzölçümü 4.312.099 milyon kmve nüfusunu 419.392.429 milyon vatandaş oluşturuyor.

Schengen Bölgesi’nin Özellkleri

Avrupa ülkelerinin arasında sınırların kaldırılması neticesinde şunlar meydana gelmiştir:

  1. Schengen Bölgesinde olan tüm dünya ülkelerinin vatandaşlarının Schengen ülkelerinin iç sınırlarından sınır kontrolleri olmadan özgürce geçebilmesi
  2. Schengen ülkelerinin dış sınırlarına yönelik paylaşılan standartlar
  3. Tüm Schengen ülkeleri için uyumlu hale getirilmiş giriş ve kısa süreli vize koşulları
  4. Üye ülkelerin polisleri arasında artan iş birliği
  5. Suçluların daha hızlı iadesi ve ceza kararlarının daha kolay yer değiştirmesi de dahil olmak üzere Schengen ülkeleri arasında öncelikli adli iş birliği
  6. Üye ülkelerin kendi aralarında insanlar ve mallar hakkında hızla bilgi alışverişinde bulunabilmelerine yardımcı olan SIS (Schengen Bilgi Sistemi) olarak bilinen gelişmiş bir paylaşımlı veri tabanı
  7. Schengen Bölgesi tarafından garanti edilen özgürlük kapsamında polis, belirli koşullarda, iç sınırlarda ve sınır sahalarında kontroller gerçekleştirme yetkisini sürdürür ancak bu bir sınır kontrolü sayılmamaktadır. Polis, iç sınırlarda insanlardan Schengen Bölgesinde konaklamaları hakkında bilgi isteyebilmekte ve başka ilişkili sorular sorabilmektedir
  8. Ciddi bir tehditten dolayı tam bir iç güvenlik gerçekleştiremeyen Schengen ülkesi 30 günden fazla olmamak kaydıyla iç sınırlarında sınır kontrollerini geçici olarak yeniden tanıtabilir

Schengen Bölgesi’ndeki Ülkelere Nasıl Girilir ?

Giriş yapacağınız sadece bir Schengen Ülkesi var ise, o ülkenin ilgili konsolosluğundan başvuru yapmanız gerekmektedir. Giriş yapacağınız ülke sayısı 2 veya daha fazla ise seyahat planınızın çoğunluğunda ikamet edeceğiniz Schengen ülkesinin konsolosluğuna başvuru yapmanız gerekmektedir.

Schengen Bölgesi’nde Vizesiz Girilebilen Ülkeler

Schengen vizesi ile giriş yapılabilecek ülkeler: Avusturya, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Estonya, Almanya, Fransa, Macaristan, Yunanistan, İzlanda, Letonya, İtalya, Litvanya, Malta, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Polonya, Slovakya, Portekiz, İspanya, Slovenya, İsviçre, İsveç’ tir.

Schengen vizesi ile ilgili çok daha fazla detaylı bilgi için (https://www.turna.com/sikca-sorulan-sorular/schengen-vizesi) yazımıza göz atabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here