Uçak Bileti

Antik kentleri, tarihi yerleri gezmeyi sevenleri en çok etkileyen yerlerden biri de kaya mezarlarıdır. Fethiye’de, Dalyan’da bilindik örneklerini görebileceğiniz kaya mezarlarının en görkemlilerinden biri de Amasya’da bulunan Harşena Dağı Pontus Kral Kaya Mezarları.

Amasya gezilecek yerler listesinin demirbaş maddelerinden biri bu kaya mezarları. Amasya’da gezerken bir çok yerden bu görkemli mezarları görebilirsiniz. Şehre hakim bir tepede bulunan mezarlara çıktığınızda ise harika bir panoramik manzara sizi bekliyor.

Pontus Kral Kaya Mezarları Hakkında Bilgi

Pontus Kral Kaya Mezarları Hakkında Bilgi

Pontus Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinden dik şekilde uzanan kalker kayalara oyularak yapılmış. Mezarlara kayaya oyulmuş yollar ve merdivenlerle çıkılıyor. Vadi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğu biliniyor. Ancak bunlardan yalnızca birkaçı günümüze kadar gelebilmiş.

Buradaki büyük mezarlardan birinin yanından nehre kadar uzanan bir tünelin olduğuna inanılıyor. Kızlar Sarayı üzerinde yer alan üçlü kral mezarları birbirine bitişik olarak yapılmış. Bu üçlü mezar grubundan sonra, taşlara oyulmuş basamaklı bir tünelden geçerek ikili mezar grubuna ulaşılıyor.

Mobil Uygulama

Kral Kaya Mezarları’nın en büyüğü, batı yönündeki en son mezar. Bu meza M.Ö 185’te Kral Pharnakes için yaptırılmış. Bu mezarın yüksekliği 15 metre, genişliği 8 metre, derinliği 6 metre. Mezarlar UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Pontus Kral Kaya Mezarları Nerede?

Pontus Kral Kaya Mezarları Nerede?

Kral Kaya Mezarları, Amasya merkezde Harşena Dağı eteklerinde bulunuyor.

Amasya Kral Kaya Mezarları konumu burada.

Kral Kaya Mezarları Tarihi

Kral Kaya Mezarları Tarihi

MÖ 302 yılında I. Mithridates tarafından Pontus Krallığı kurulmuş. Amasya bu krallığın başkenti olunca dağın güney yamacına anıtsal kaya mezarları inşa edilmiş. Kız Sarayı bölgesinde I. Mithridates’ten MÖ 160 yılına dek hüküm süren I. Farnakes’e kadar olan beş kralın mezarı bulunuyor. Kaya mezarları; dünyada kaya mezarı geleneğinin seçkin örnekleri arasında gösteriliyor.

Pontus Kralları Kaya Mezarları bazı dönemlerde hapishane ve cezalandırma mekanı olarak da kullanılmış. 1075’te Amasya’yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, mezarların içindeki Pontus Devri’nden kalma gömüleri kaldırtmış.

Pontus Kralları Kaya Mezarları Giriş Ücreti

Pontus Kralları Kaya Mezarları Giriş Ücreti

Kral Kaya Mezarları giriş ücreti 10 TL. Müze kart burada geçerli değil.

Kral Kaya Mezarları kime ait?

Kral Kaya Mezarları, Amasya’yı İÖ. 302’den İÖ. 26’ya kadar başkent olarak kullanmış olan Pontus Krallarına ait.

Kral Kaya Mezarları nasıl yapılmış?

Pontus kral kaya mezarları Amasya Kalesi’nin eteklerinden dikine doğru kalker kayalarının içi oyularak oluşturulmuş.

Bu görkemli kaya mezarlarını görmek için tek yapmanız gereken Amasya uçak bileti seçeneklerine göz atmak. Ayrıca diğer Amasya içeriklerimi okumayı da ihmal etmeyin.

Boraboy Gölü

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here