Uçak Bileti

Pattaya ya da Tayca’daki adıyla Mueang Pattaya, Bangkok’un 140 km güneydoğusunda Chonburi bölgesinde, Tayland körfezinin doğu kıyısına kurulmuş. Bangkok’un yeni Suvarnabhumi havaalanından ve başkentin merkezinden arabayla sadece 90 dakikalık uzaklıkta. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği şehir, geçen zamanda Tayland’ın markalaşmış turizm merkezlerinden biri haline geldi.

Tayland’ın doğu kıyısında bulunan Chonburi, Rayong, Chantaburi ve Trat gibi bölgeler hem yerli hem yabancı turistler için ülkenin en favori tatil mekanı haline geldi. Güney sahillerindeki sayısız tatil merkezleri ve tropikal adalar (Koh Chang, Koh Samet) Bangkok ile Kamboçya sınır çizgisini oluşturuyor.

Pattaya Hakkında Bilgiler

Pattaya Hakkında Bilgiler

1960’ların başlarında keşfedilmesinden bu yana, Pattaya sadece Krallığın en önemli turizm şehirlerinden biri olmakla kalmayıp aynı zamanda birçok kültürün tek bir potada eridiği hızla büyüyen bir kente evrildi.

Peki, bu kadar hızlı bir şekilde balıkçı kasabasından bugünkü haline dönüşmesini sağlayan şey neydi? “Resmi efsane” birkaç farklı şekilde şöyle anlatılıyor…

Mobil Uygulama

Pattaya, adını daha sonraları Büyük Kral Taksin (King Taksin the Great) olarak meşhur olacak olan Siyam kralı Phraya Tak’dan almış. 18. Yüzyılın sonlarında (1767), eski Ayutthaya krallığı Burmalılar tarafından saldırı altındayken Phraya Tak (Kral Taksin) bu bölgede bir savaş çıkartmış ve bölgenin adı bundan sonra Pattaya olarak kalmış.

Phraya Tak (Kral Taksin)’in düşmanlarını yendiği bu bölge kısa zaman sonra Thap Phraya (Phraya’nın ordusu) ismini almış, sonraları Ph(r)attaya da ki harf düşürülerek basitleştirilmiş ve “yağmur sezonunun başında güneybatıdan kuzeydoğuya esen rüzgâr” anlamına gelen Phattaya olmuştur.

Pattaya, 1950’ler kadar sessiz, huzurlu bir balıkçı kasabasıyken sonraları Tayland’ın en sevilen turist merkezi haline geldi ve her yıl yaklaşık 7 milyon ziyaretçiyi kendine çekmeyi başardı (2008’de 5,8 milyon; 2011’de 7 milyon; Kaynak: Tayland Turizm Otoritesi)

1960’lardan beri devam eden iki yıllık kalkınma sürecinin sonunda 1978 yılında Pattaya şehir statüsü kazandı ve artık kendini yönetebilen, yönetim kadrosu ve valisi olan bir kent halini aldı.

Pattaya toplamda 200 km² ‘lik bir alana sahip ve bunun yaklaşık 50 km²’si kara, geri kalan 150 km² ’lik alan ise popüler Mercan Adası olarak da bilinen Koh Larn’ı da kapsayan adalardan oluşuyor.

İçerisinde Pattaya’nın en ünlü kumsalları olan Naklua ve Jomtien kumsalının kuzey taraflarını bulunduran, toplamda 15 km uzunluğunda ancak kısmen Sattahip belediyesine ait bir sahil şeridine sahiptir.

ⓘ En ucuz Bangkok uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Pattaya, Etkinlikler ve Yapılacak Eğlenceli Şeyler

Kısaca söylemek gerekirse, Pattaya’da bulamayacağınız hiçbir şey yok. İster tek başınıza, ister çift olarak ya da ailenizle birlikte. Ne aradığınızın da önemi yok, Pattaya’da aklınıza gelebilecek her şeyi bulabilirsiniz.

Dergi ve broşürlerin, Pattaya ve Jomtien’in Tayland’ın en güzel sahilleri olduğu yazması sadece reklam ve yanıltmacadan ibaret. Phuket, Koh Samet veya Koh Chang adalarıyla asla kıyaslanamazlar. Ancak son yıllarda adalarda ki deniz suyunun kalitesi de kristal kadar temiz bir hal aldı.

Pattaya sahillerinin bir diğer kötü yanı yüzlerce gürültülü deniz araçları, su motorları gibi bir sürü gereksiz şeyi sağlayan firmaların 1960’ların kartpostal kadar güzel gözüken sahillerini kirletmeleri.

Acı ama gerçek, ne Pattaya ne de Jomtien sahilleri, hayali kurulan tropikal bir iklimdeki egzotik atmosferi yansıtacak durumda değiller. Tabii ki halen güneşlenmek ve su sporları/aktiviteleri için bir numaralı yer durumunda.

Scuba Dalışı, Rüzgâr sörfü, Şnorkel ile yüzme, Su motoru, Muz Botu, Derin Denizde Balıkçılık ya da Koh Larn’a (kıyıdan sadece birkaç kilometre uzakta ki cennet gibi kumsallara ve kristal kadar berrak sulara sahip bir ada) unutulmaz bir yolculuk. Tek yapman gereken hangisini yapmak istediğinize karar vermek, sonrası kolay!

Golf tutkunları da Pattaya’yı kesinlikle çok sevecek! Tayland’ın en iyi gol sahaları Pattaya’da.

pattaya etkinlikler

Alışveriş dışında ki diğer aktiviteler: Tenis, squash, bovling, mini golf, sahilde yürüyüş, Bungee Jumping, Kart yarışı ve motor yarışları, yerel turistik bölgelere ya da eğlence parklarına (Fil köyü, Timsah çiftliği, Nong Nooch Bahçesi, Sri Racha Kaplan çiftliği ve “Mini Siam”) geziler yapmak.

Ailenizle birlikte güzel bir gün geçirmek isterseniz, “mecburi” olarak yapılması gereken şey, çok yakında bulunan başkent Bangkok ve onun muhteşem tapınaklarını ziyaret etmek olacak.

Profesyonel cihazlarla donatılmış spor salonları ve Muay Thai Boks kursları dövüş sanatları ile ilgilenenler için her türlü hizmeti sunuyor. Hatta genellikle her Temmuz düzenlenen bir Pattaya maratonu bile var!

Hepsinden öte, Pattaya ve Jomtien, farklı ülkeler ve kıtalardan gelen çok geniş bir mutfağa sahip. En basit Tay çorbasından gurmelere özel yapılan yemeklere kadar binbir türlü lezzet var, yemek tutkunları bu kültürü mutlaka yaşamalı.

Son olarak, eğer Pattaya’ya asıl geliş amacınız doymak bilmeyen gece hayatı ve “yetişkinler için eğlence” ise, daha fazla aramanıza gerek yok. Muhtemelen hayatınızın en mükemmel ve unutulmaz anlarını burada geçireceksiniz.

Tayland Din

pattaya bilgiler

Tayland nüfusunun %95’lik çok büyük bir kısmı Budist ve %3.8’lik Müslüman. Müslüman kesim çoğunlukla Malezya sınırına yakın olan güney bölgelerinde yaşıyor. Tayland’ın geleneksel takvimi Budist çağına göre düzenlenmiş ve Batı Gregoryen takviminden 543 yıl ileride. Örneğin 2018 yılı 2561 yılına denk geliyor.

Ülkeyi gelecek yabancıların dikkat etmesi gereken bazı davranışsal nüanslara dikkat etmeli. Taylandlı birinin başını okşamak, saçlarına dokunmak, ayak tabanı ile bir şeyi işaret etmek ve Thai şekli selamlaşmayı yapmamak pek iyi karşılanmıyor.

Buddha heykelleri Tayland’da kutsal sayıldığından, tapınaklarda sessiz ve saygılı olmak gerekiyor. Budha heykeline ve tapınağa doğru ayak uzatmak saygısızlık olarak görülüyor.

Pattaya nüfus

Pattaya’nın kayıtlı nüfusu kadınların oranı biraz daha yüksek. 2019 yılı verilerine göre toplam nüfus 119.532. Ancak bu rakamlar sadece resmi olarak bu bölgede yaşayan insanların sayısını gösteriyor. Çoğunlukla kuzeydoğu bölgelerinden sezonluk ve kısa süreli çalışmak için Pattaya’ya gelen, ama aslında kendi bölgelerinde kayıtlı olanlar resmi rakam içerisinde yer almıyor.

Gerçekte Pattaya’nın nüfusu çok daha fazla. Özellikle expatlar (sürekli olarak burada yaşayan yabancılar) ve uzun süreli gelen turistler de (bazıları 6 ay ile 1 yıl arasında kalıyor) bu sayıya eklenecek olursa şehrin nüfusu yaklaşık olarak 300,000-500,000 arasında oluyor.

Yerel halkın çoğu, dükkan sahipleri, garsonlar, barda çalışan kızlar, otel çalışanları az da olsa İngilizce konuşabiliyorlar. Günlük konuşmaya yetecek kadar İngilizce biliyorlar.

Şehirde ki tabelaların çoğu hem Tayca hem de İngilizce. Hatta bazen Almanca ve (giderek artarak) Rusça da yazılıyor. İngilizce bilmeyenler için şehirde çok problem yok. Zira turistlerin büyük bir bölümü de İngilizce bilmiyor.

Turizm ve Yaşam Şekli

Tayland Turizm Otoritesinin açıkladığı rakamlara göre, Pattaya her yıl yaklaşık 5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. En fazla turist de Güney Doğu Asya ya da Doğu Asya ülkelerinden (Malezya, Çin, Güney Kore, Tayvan vb.) geliyor ve çoğunlukla onlar da kısa süreli olarak kalıyor.
Başta İngiliz ve Almanlar olmak üzere Amerika, Avrupa ve İskandinav ülkeleri de en çok ziyaret eden batılı ülkeleri oluşturuyor.

Turist olarak gelenlerin bir kısmı Pattaya’ya yerleşip kendi işlerini kuruyor ya da emekliliklerini burada geçiriyor. Bu yabancıların şu an ki Pattaya’nın yerel yaşam şeklinin oluşmasında etkisi büyük.

Eski Sovyetler Birliğinin doğu Avrupa ülkeleri üzerinde kurduğu komünizmin etkisi azalmaya başladığından beri bu ülkelerden ve özellikle Rusya’dan her yıl çok daha fazla ziyaretçi gelmeye başladı. Turistik noktalarda, plajlarda, restoranların menülerinde Kiril alfabesiyle yazılmış yazılara rastlamak mümkün.

Dahası, Hindistan ve Orta Doğu’dan da giderek artan bir ziyaretçi kitlesi de oluşuyor. Bunca farklı kültürün akın etmesi sonucunda Pattaya, Bangkok’dan sonra ki en Batılılaşmış kozmopolit şehirlerden biri haline geldi. Pattaya doğu ile batının, farklı dinlerin ve yaşam tarzlarının barış içinde yaşadığı bir şehir.

Tabi bu durum eski Tayland kültürünün hızla yabancı kültürle karışması ve geleneksel olarak bilinen Tayland kültürünü yaşayamayacağınız anlamına gelebilir. Doğruyu söylemek gerekirse Pattaya “gerçek” Tayland deneyimi yerine Asya’nın en egzotik sahillerinde keyifli bir tatil imkânı sunuyor.

Fakat modern Pattaya bu kadar “batılı” olmasına rağmen yine de geleneksel Tay yaşam tarzını az da olsa yaşatıyor. Kendine özgü dükkânlarda ve yollarda, sokakta yemek satan yerlerde, turuncu cüppe giyen keşişlerin olduğu Budist tapınaklarında, her yerde duyacağınız Tayca dilinde ve bol baharatlı enfes yemeklerde Tay kültürünün izlerini görebilirsiniz.

Dünyanın her köşesinden leziz yemekler, binlerce restoran ve yabancıların kendi ülkelerinde bulabilecekleri her türlü ihtiyacını karşılayabilecek büyük alışveriş merkezleri ve süpermarketleri de bunu doğrular nitelikte.

Pattaya tüm kültürlerin içinde Tay kültürünün kaynadığı bir kazan desek yanlış olmaz.

Pattaya gece hayatı

pattaya bilgi

Pattaya gece hayatı, şehrin popüler turizminin en önemli ayağını oluşturuyor. Sokaklar her akşam neşeli turist kalabalıkları ile dolup taşmaya başlıyor. Akşam üstü gün batımı ile başlayan Pattaya geceleri, bar ve diskoteklerde sabaha kadar sürüyor. Barların, Pattaya gece hayatında önemli bir yeri var ve bu barları şehrine her köşesinde görmek de mümkün.

Eğer uzun süre Pattaya’da kalmayı veya emekli olup yerleşmeyi düşünüyorsanız, neden basit birkaç kelime Tayca’yı öğrenmeyesiniz ki? Hatta sadece Tay kültürünü anlamak ve yerel halkla kaynaşmak için de öğrenilebilir.

Pattaya Alangkarn, Tiffany Show ve Alcazaar şovları ile biliniyor. Kendi alanlarında benzersiz olan bu danslar da dünyaca ünlü. Bir akşamınızı bu şovlardan birini izlemeye ayırmanızı tavsiye ederim.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here