Gri Pasaport Nedir?

Hizmet pasaportu olarak da bilinen gri pasaport; 5682 nolu pasaport kanunu kapsamında devlet adına yurt dışında çalışmak üzere görevlendirilen kişilere verilen pasaport türüdür. Gri pasaport hizmet kapsamında verilen bir pasaport olduğu için şahsi işler veya tatil amacıyla kullanmak mümkün değildir. Yurtdışına uçak bileti satın alırken pasaporta ihtiyacınız olacağını belirtmekte yarar var.

Kimler Gri Pasaport Alabilir?

• Hükümet, özel idareler veya belediyeler tarafından yurt dışında çalışmak üzere görevlendirilmiş kişiler

• Türk Hava Kurumu veya Türk Kızılay Cemiyeti’nin ülke dışında görevlendirdiği kişiler

• Türkiye’nin üyesi olduğu milletler arası kuruluşlardan herhangi birinde memur pozisyonunda görev alanlar

• Gri (hizmet) pasaportu hak sahibi olan kişilerin belirli koşulları sağlaması kaydıyla aile fertleri

Gri pasaport hak sahiplerinin ailelerinden de gri pasaport alabilecek olanlar şu şekildedir:

• Gri pasaport sahibinin eşi

• 18 yaşını doldurmamış çocukları

• 18 yaşını doldurmuş ancak 25 yaşını geçmemiş, evlenmemiş, bir iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden çocukları(Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Fakültesi de dâhildir.)

• Reşit olsa dahi bedensel, zihinsel veya ruhsal olarak herhangi bir engeli bulunup evlenmemiş ve işsiz olan çocukları yaş sınırı bulunmaksızın gri pasaport alabilir.

Gri Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Gri pasaport başvurusu yapılacaksa öncelikle gidilecek ülkenin vize isteyip istemediğine bakılmalıdır. Gidilecek ülke vize istiyorsa seyahat tarihine en erken 25 gün kala, vize istenmiyorsa en erken 15 gün kala gri pasaport başvurusu yapılabilir, daha öncesinde yapılamaz. Başvurudan önce gri pasaport için bazı evrakların tamamlanması gerekmektedir. Bu evraklar şu şekildedir:

• Nüfus cüzdanının aslı

• Son 6 ayda çekilmiş, standartlara uygun 2 adet biometrik fotoğraf

• Daha önceden alınmış pasaport varsa bu pasaportların aslı

• Başvuru sahibinin aslen çalıştığı kurumdan yetkili kişiye onaylattığı ıslak imzalı ve damgalı, 60 günlük geçerlilik süresini yitirmemiş Hizmet Pasaportu Talep Formu • Maliye Bakanlığı’nca o yıl için belirlenmiş olan defter bedelinin yatırıldığına dair dekont (Defter bedeli 2024 yılı için 790,00 TL’dir. Bu ücret anlaşmalı bankalara ve maliye veznelerine yatırılabilir. Dekont alınırken gişe görevlisinin dekonta ıslak imza atmasına ve “tahsil edilmiştir” kaşesi vurmasına özen gösterilmelidir.)

• Reşit olmayan veya engelli olan çocuklar için pasaport alınacaksa ebeveynlerin evli olması durumunda ikisinin de muvaffakatnamesi, boşanmış olmaları durumunda velayet sahibi ebeveynin muvaffakatnamesi gerekmektedir.

• Engelli çocuklara gri pasaport başvurusu yapılacaksa Sağlık Kurulu Kararı da alınmış olması gerekmektedir.

• Öğrenimi devam eden çocuklara yapılacak pasaport başvurusunda Öğrenim Belgesi de ibraz edilmelidir.

Belgeler hazırlandıktan ve gri pasaport defter bedeli ödendikten sonra epasaport.gov.tr adresinden başvuru yapılacak tarih seçilip bilgiler doldurulduktan sonra randevunuzu oluşturabilirsiniz. Randevu günü geldiğinde ise seçtiğiniz saatten en az 15 dakika önce evraklarınız tam bir şekilde İl Nüfus Müdürlüğü’nde bulunarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Pasaport başvurunuzun onaylanması halinde, başvuru esnasında belirtmiş olduğunuz adrese 3 ile 5 iş günü arasında teslimi gerçekleştirilmektedir.

Gri pasaport genellikle 5 yıl geçerlilik süresi olacak şekilde verilir. Tabi ki bu süreçte sizi göreve gönderen ya da çağıran kurumda çalışmaya devam ediyor olmanız gerekmektedir. Görevinizi tamamlayıp döndüğünüzde ise gri pasaportunuzu kurumunuza iade etmeniz onların da İl Nüfus Müdürlüğü’ne göndermesi gerekir. Gri pasaport yenilenmek istendiği zaman yeniden başvuru yapılması gerekmektedir çünkü eskisi gibi damga veya kaşe ile pasaport yenilemek mümkün değildir.

Gri (Hizmet) Pasaportun Avantajları Nelerdir?

• Gri pasaport alınırken pasaport harcı ödenmez, yalnızca defter bedeli ödenir.

• Gri pasaportun başvuru süresinin gidiş tarihine göre bir limiti olduğundan çok hızlı bir şekilde çıkar.

• Gri pasaport sahipleri 156 ülkeye vizesiz giriş yapabilmektedir. Özellikle Schengen vizesi isteyen ülkelere de vizesiz giriş yapılabilmesi gri pasaportun avantajlarındandır. Gri pasaportun dezavantajı ise kişisel işler ve tatil için kullanılamaması ve görev süresi sonunda iade edilmesidir.

Gri Pasaportun Geçtiği Ülkeler

Gri pasaportluların bulunma süreleri değişkenlik göstermekle beraber vizesiz girebileceği ülkeler şu şekildedir:

Gri Pasaport Sahiplerinin Vizesiz Girebileceği Ülkeler

 

Almanya

Japonya

Bahreyn

Lüksemburg

Bosna Hersek

Maldivler

Cezayir

Moğolistan

Danimarka

Filipinler

Polonya

Guatemala

Slovakya

Hırvatistan

Tunus

İspanya

Venezuela

İsviçre

İzlanda

Azerbaycan

Litvanya

Beyaz Rusya

Makedonya

Bulgaristan

Mısır

Çin Halk Cumhuriyeti

Norveç

Peru

 

Fransa                         

Singapur

Gürcistan

Tayland

Honduras

Ukrayna

İsveç

Yunanistan

Avusturya

Küba

Bangladeş

Macaristan

Brezilya

Malezya

Çek Cumhuriyeti

Nikaragua

Fas

Finlandiya

Romanya

Güney Kore

Sri Lanka

Hollanda

Türkmenistan

İsrail

Yemen

İtalya

 

Gri pasaport sahiplerinin vizesiz girebileceği ülkelerde bulunma süreleri ülkelerin kendi kurallarına göre değişmektedir. Gidilecek olan ülkede problem yaşanmaması adına vize kurallarının incelenmesi unutulmamalıdır.