Uçak Bileti

Pasaport başvurusu yapmak, uluslararası seyahatler için vazgeçilmez bir adım ve birçok kişi için heyecan verici bir deneyim. Ancak, bir seyahat planı yapmadan önce akıllara takılan en önemli sorulardan biri “Pasaport kaç günde çıkar?” olur genellikle. Pasaport başvurusunun işlem süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve bu süreyi tahmin etmek bazen karmaşık olabilir. Bu yazıda, pasaport başvurusunun ne kadar sürede sonuçlandığını anlamak için dikkate almanız gereken faktörleri inceleyeceğiz. Böylece, seyahat planlarınızı daha iyi planlayabilir ve pasaportunuzun ne zaman hazır olacağını önceden kestirebilirsiniz.

Pasaport Nereden Alınır ?

Pasaport Nereden Alınır ?

Yurt dışına seyahatlerde gerekli olan ve seyahat eden kişinin kimlik bilgilerini içeren pasaport ülkemizden İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor.

2017’ye kadar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Pasaport Şube Müdürlükleri tarafından yönetilen pasaport işlemleri, aynı yıl yapılan düzenleme ile kimlik kartı, ehliyet ve pasaport belgelerinin tamamında tek yetkili kurum Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü olarak güncellendi.

Nasıl Pasaport Çıkartılır?

İl ve ilçe merkezlerinde bulunan nüfus müdürlükleri aracılığı ile yapılan pasaport başvurularında ilk adım internetten randevu almak. https://randevu.nvi.gov.tr/ web sitesi aracılığı ile kimlik bilgileri girildikten sonra menüde yer alan il ya da ilçe nüfus müdürlüğü seçiliyor. Seçilen il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne ait takvimde randevu alınabilecek tarih ve saat aralıkları gösteriliyor. Bu menü üzerinden size uygun olan tarih ve saati seçtikten sonra mailinize randevu onayı gönderiliyor. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazımıza mutlaka göz atın.

Mobil Uygulama

Pasaport nasıl alınır?

Pasaport Alma Süresi

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Türk milleti olarak genellikle son dakika iş yapmayı seviyoruz. Seyahate bir hafta kala pasaport başvurusu yapmayanlar, uçak biletini son dakikaya bırakanlar derken seyahat öncesinde büyük stres yaşıyoruz. Nasıl olsa olur mantığıyla hareket ederken oradan oraya koşturmak yoruyor haliyle.

Böyle sıkışık dönemlerde ve seyahate az bir süre kala gerçekleştirilecek işlemler öncesinde sıklıkla sorulan sorulardan biri de ‘Pasaport kaç günde çıkar?

Pasaport kaç günde çıkar sorusundan önce önemli bir hatırlatma daha yapmak gerek. Özellikle resmi tatiller, bayram dönemi ve yaz döneminde yurt dışı seyahatlere olan ilginin artması nedeniyle pasaport başvurularında yoğunluk yaşanıyor. Bu dönemler yaklaştığında nüfus müdürlüklerinden pasaport randevusu almak da zorlaşıyor. Bazen boş randevu bulunamıyor.

Bu yüzden eğer böyle yoğun bir dönem öncesinde seyahat edecekseniz pasaport başvuru işlemlerinizi son dakikaya bırakmayın. Mümkünse kış aylarında başvuru yapın ve başvurunuzda 10 yıllık pasaport talep edip kendinizi garantiye alın.

Nüfus müdürlüğüne gereken belgelerle gidip pasaport başvurunuzu yaptığınız anda sisteme girilen bilgiler Ankara’daki Pasaport Baskı Merkezi’ne online olarak gönderiliyor. Gün içerisinde öğleye kadar yaptığınız pasaport başvurusunda pasaportunuz aynı gün, öğleden sonra yaptığınız başvurular ise ertesi iş gününde Ankara’da basılıyor.

Pasaport hazırlanan merkezin içerisinde PTT Kargo ofisi de bulunuyor. Pasaport basılıp paketlendiği an başvuru sırasında beyan ettiğiniz cep telefon numarasına PTT tarafından takip numarası gönderiliyor.

Hazırlanan, paketlenen ve kargoya verilen pasaportunuz yola çıkmaya hazır. PTT ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre pasaport dağıtımında öncelik var. Yani PTT kargo gönderileri arasında pasaportları öncelikle dağıtmayı taahhüt ediyor.

Pasaportunuzun gönderilmesini istediğiniz şehrin Ankara’ya olan uzaklığına göre pasaportunuzun size ulaştırılması 2-4 iş gününü buluyor. İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Adana, Mersin gibi şehirlerdeyseniz pasaportunuz basıldıktan en geç 2 iş gününde, Doğu Anadolu’da ya da il merkezlerine uzak ilçelerdeyseniz en geç 3-4 iş gününde pasaportunuz adresinize teslim ediyor.

Pasaportunuz basıldıktan sonra seyahate çıkmaya hazırsınız. Turna.com‘dan uçak bileti seçeneklerine göz atıp seyahat planınızı hayata geçirebilirsiniz.

Aşağıdaki benzer konulara da göz atın!


Bordo pasaport nedir, nasıl alınır?
Yeşil pasaport nedir, nasıl alınır?
Gri pasaport nedir, kimlere verilir?
Siyah pasaport nedir, kimlere verilir?
Kırmızı pasaport nedir, kimlere verilir?
Harçsız öğrenci pasaportu nedir?

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here