Uçak Bileti

Üzerinde yaşadığımız topraklar tarih sahnesinde nice uygarlığa vatan olmuş. O uygarlıklardan kalanların bazıları zamana, depremlere yenik düşse de bazıları yüz yıllara meydan okuyarak günümüze ulaşmayı başarabilmiş. Ülkemiz tam bir antik kent cenneti. Tarihe merakı olanlar için bu medeniyetlerin izini sürmek, bu kalıntıları görmek müthiş bir deneyim. Bugün pusulalar güneyi gösteriyor. Akdeniz’de bir antik kente gidiyoruz. Varış noktası; Myra Antik Kenti.

Myra Antik Kenti Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlü. Antalya’nın deniz turizminden ibaret olmadığını gözler önüne seren Myra, mutlaka görmeniz gereken ihtişamlı bir antik kent. O halde sizi daha fazla bekletmeyeyim. Bu antik kent hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatmaya başlıyorum.

Myra Antik Kenti Hakkında Bilgi

Myra Antik Kenti Nerede ? Nasıl Gidilir?

Myra, Antalya İli’nin Kale (Demre) ilçesinin yer aldığı bölgede bulunuyor. Myra Antik Kenti’ne nasıl gidilir derseniz Antalya Otogarı’ndan kalkan olan otobüsler ile Demre’ye ulaşabilirsiniz. Demre ilçe merkezinden taksi ile yaklaşık 5 km mesafedeki antik kente kolaylıkla gidebilirsiniz. Antalya uçak bileti fiyatlarına göz atmayı unutmayın.

  • Antalya – Myra Antik Kenti arası 144 km.
  • Myra Antik Kenti konumu burada.

Myra Antik Kenti Tarihi

Kaya mezarları, Likçe yazıtları ve sikkeler, Myra’nın en azından İ.Ö. 5’inci yüzyıldan itibaren varlığını sürdürdüğünü gösteriyor. Strabon’un aktardıklarına göre Likya Birliği’nin altı büyük kentinden biriymiş Myra Antik Kenti. Likçe yazıtlarda Myrrh adıyla anılıyor.

Mobil Uygulama

Şehrin su ihtiyacı, Demre Çayı’nın aktığı vadi kenarındaki kayaya oyulmuş kanallarla karşılanıyormuş. Likya Konfederasyonu’nda üç oy hakkına sahip altı şehirden biriymiş Myra. “En parlak kent” unvanıyla anılması da önemli bir kent olduğunu doğruluyor. Myra’nın kendi adına basılmış sikkelerinde, şehrin ana tanrıçası Artemis Anadolu’nun en eski tanrıçası Kybele formunda temsil edilmiş. İ.S. 5’nci yüzyılda Likya eyaletinin başkenti olmuş Myra. St. Paul ve arkadaşlarının uğradıkları şehir olması Hıristiyanlıkça da önemli olmasında rol oynamış.

Myra Antik Kenti Görülecek Yapılar

Myra, 7’nci yüzyıldan itibaren depremler, su baskını ve Demre Çayı‘nın getirdiği alüvyonlar ayrıca Arap akınlarından dolayı önemini yitirmiş. Günümüzde burada en belirgin kalıntılar, akropolün güney eteğinde yer alan tiyatro ile her iki yanında yer alan kaya mezarları. Tiyatro, oturma sıraları ve sahne binası ile iyi korunmuş bir Roma Dönemi tiyatrosunun özelliklerini yansıtıyor. Tiyatronun hemen iki yanında, kabartmalı veya düz kaya mezarları yer alıyor.

Likyalıların ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örnekleri Myra’daki mezarlardır. Ölen kişiyi ve yakınlarını betimleyen kabartmalı mezar burada göreceğiniz en ilginç örneklerden biri. Birçok kaya mezarı, kayalığın güneye bakan yüzünde üst üste ve yan yana sıralanmış.

Burada görmeniz gereken bir diğer önemli yapı da Aziz Nikolaos Kilisesi. İlk olarak 6. yüzyılda Aziz Nikolaos’ın ölümü üzerine yapılmış. Günümüzdeki kilise temel olarak 8. yüzyıldan itibaren inşa edilmiş ve 11. yüzyılın ikinci yarısında bir manastır ilave edilmiş.

Myra Antik Kenti Giriş Ücreti

  • Myra Antik Kenti giriş ücreti 55 TL. Burada müze kart geçerli.
  • Sesli rehberlik hizmeti mevcut.
  • Her gün 08.00-17.00 saatleri arasında açık.
  • Telefon: 0 242 8716821
Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here