Uçak Bileti

Katip Çelebi’nin “Cihan Nüma” adlı eserinde “Liman kent” anlamına gelen “Bender-Ereğli” olarak anılan Ereğli’yi gezeceğiz bugün. İlçe sanayi kimliğine karşın güzelliğinden, estetiğinden ve doğallığından bir şey kaybetmemiş. İçinde barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleri ile mutlaka görmeniz gereken bir yer. Karadeniz Ereğli gezilecek yerler listemde 11 harika lokasyon bulunuyor. Yazımda yer yer zamanda yolculuğa çıkacak yer yer Karadeniz’in vahşi güzelliğinde kaybolacaksınız. Sizi daha fazla bekletmeyeyim. Keyifli okumalar.

Ereğli Hakkında Bilgiler

Ereğli Nerede/Nasıl Gidilir?

Karadeniz Ereğli, Zonguldak il sınırları içinde bulunuyor. Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ilçenin yüzölçümü 782 km². İlçeye bağlı 3 belde ve 93 köy yer alıyor.

Ereğli’ye nasıl gidilir derseniz havayolu ile Zonguldak Havalimanı’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Buradan da ilçeye giden toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Zonguldak uçak bileti için buraya tıklayın.

Ereğli Tarihi

Ereğli, tarihi MÖ 2000’li yıllara uzanan çok eski bir yerleşim yeri. Bir uygarlık beşiği olan ilçe, İyonlardan Türk egemenliğine kadar çok sayıda Anadolu Uygarlığını barındırmış ve bu şekilde bir uygarlıklar mozaiği oluşturmuş. Bizanslılar, Romalılar bu topraklarda hüküm sürmüş. 1337 yılında Gazi Şehzade Süleyman Paşa (Orhan Gazi’nin oğlu) tarafından ele geçirilmiş.

Mobil Uygulama

Karadeniz Ereğli’nin Neyi Meşhur?

Karadeniz Ereğli’nin Osmanlı Çileği meşhur. Mayıs ayı sonu ile Haziran sonu arası meyve veren Osmanlı çileği hassas bir yapıya sahip. Çok büyük ilgi isteyen Osmanlı Çileği üreticileri tarafından sabahın erken saatlerinde zedelenmeden toplanıyor ve 1 – 2 saat içerisinde hemen satışa çıkarılıyor. Toplanan çileğin açık havadaki ömrü 15–20 saat kadar kısa bir süre. Karadeniz Ereğli’de; Osmanlı Çileğinden reçel yaparak çileğin yaşatılmasına önem veriliyor.

Bir diğer meşhur olan şey ise Elpek Bezi. Batı Karadeniz Bölgesi’nde bir zamanların tarım ürünü olan Keten’in liflerinden üretiliyor. Antikçağlarda ketenden ürettiği yelken bezi ve dokumalarıyla ünlenmiş Karadeniz Ereğli. Bu özel dokumadan üretilmiş örnekler, ilçe merkezinde sahil bandı üzerinde yer alan Elpek Evi’nde sergileniyor ayrıca satışı da yapılıyor.

Karadeniz Ereğli Gezilecek Yerler

Cehennemağzı Mağaraları

karadeniz ereğli gezilecek yerler

Karadeniz Ereğli gezilecek yerler listemizin ilk durağı Cehennemağzı Mağaraları. Bu bölge Antik dönemin Acheron Vadisi olarak biliniyor. Ereğli Müzesi’ne bağlı örenyeri olarak faaliyet gösteriyor. Cehennemağzı Mağaraları yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşuyor.

Birinci mağara çok eski bir Hıristiyan kilisesiymiş. Hıristiyanlığın yayıldığı ilk yıllarda gizli ibadet yeri olarak kullanılmış. İkinci mağara, yöre halkınca Koca Yusuf Mağarası olarak adlandırılıyor. Yamaç üzerinde yer alan mağaraya dar bir girişten geçip, 3 basamaklı dikey bir merdivenden inerek ulaşıyorsunuz. Mağaranın uzunluğu dağın içine doğru 1,5 km devam ediyor ancak 1960’larda tavandan düşen bir kaya yolu kapattığı için ancak 350 m kadar derinliğe gidilebiliyor.

Üçüncü mağara ise, yüzölçümü bakımından en geniş olanı. Zemini taban suyu ile kaplı. İnsan eli ile yapılan mağara birinci ve ikinci mağaralara su sarnıcı görevi görmüş. Cehennemağzı Mağaraları efsanesi ise şöyle; Herakles’e (Herkül) Kral Eurystheus tarafından verilen on iki görevden sonuncusu, Cehennem Köpeği Kerberus’un, hiçbir ölümlünün bir daha geriye dönemediği Ölüler Ülkesi’nden kaçırılması olmuş. Herakles, Altın Post’u aramak üzere yola çıkan Argo Gemicileri ile birlikte Kdz.Ereğli’ye gelmiş ve Hermes ile Athena’nın da yardımıyla Kerberus’u yeryüzüne çıkarmış. Eurystheus’un Kerberus’u gördüğünde çok korkması üzerine, Herakles onu tekrar Ölüler Ülkesi’ne bırakmış. Herakles’in Kerberus’u kaçırmak üzere Ölüler Ülkesi’ne indiği yer Cehennemağzı Mağaraları’nın ta kendisiymiş. Bu yönüyle mitolojik bir öneme de sahip bu mağaralar.

  • Cehennemağzı Mağaraları giriş ücreti 12,5 TL. Müze kart geçerli.

Karadeniz Ereğli Müzesi

karadeniz ereğli gezilecek yerler

Karadeniz Ereğli Müzesi, Halil Paşa Konağı olarak bilinen tarihi bir yapı içinde hizmet veriyor. Halil Paşa Konağı 19’uncu yüzyıl sonlarında Padişah 2. Abdülhamit döneminde sancak beyi Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmış. Bir dönem ortaokul ve kız meslek lisesi olarak kullanılan, uzunca bir süre ise sahipsiz kalan ve büyük ölçüde tahribata uğrayan bina 1989’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiş. 10 yıllık bir restorasyon çalışmasından sonra müze olarak 1998 tarihinde hizmete açılmış.

Müzede Ereğli ve çevresinden toplanan Hellen, Roma, Bizans dönemlerine ait mermer mezar atelleri, figürlü mermer sütun başlıkları, cam kaplar, takılar, çeşitli madeni eserler, kandiller ve figürlerden oluşan arkeolojik eserler sergileniyor. 3 katlı müze binasının ikinci katında yöreye özgü bir dokuma olan “elpek” kumaşı ve ipliği, dokuma aletleri, mendil, bohça, örtü gibi dokuma türleri gibi yöresel etnografik eserleri görebilirsiniz.

Üçüncü kat müze-ev şeklinde düzenlenmiş. Oturma odası, misafir odası, günlük oda ve yatak odası gibi Osmanlı tarzında döşenmiş detaylar bulunuyor.

  • Karadeniz Ereğli müzesi girişi ücretsiz.

Gazi Alemdar Gemi Müzesi

karadeniz ereğli gezilecek yerler

1914 yılında I. Dünya savaşının başlamasıyla kömür ocaklarının işletimi Almanlara verilmiş. Buna kızan Ruslar, 2 yıl boyunca Karadeniz Ereğli kıyılarını bombardımana tutmuşlar. Dünya savaşının ardından Fransızlar Karadeniz Ereğli’ye gelmiş ancak işgal etmeyi başaramamışlar.

Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul’dan vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük bir savaş gemisi, Karadeniz Ereğli limanında karaya oturtulmuş ve Fransızlara teslim edilmemiş.

Şehri denizden bombalayan Fransızlar, Alemdar gemisinin gizlice yüzdürülmesi sonucunda karşı saldırıya maruz kalmışlar. Karadeniz Ereğli halkı tarafından esir alınan bazı Fransız komutan ve askerler, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile anlaşma imzalamak zorunda kalmışlar. Bu anlaşma, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki ilk uluslararası anlaşması olmuş. Tarihi önemi olan bu olayı yaşatmak için Gazi Alemdar Gemisi’nin bire bir örneği yapılarak 08.08.2008 tarihinde müze olarak hizmete açılmış.

  • Gazi Alemdar Gemi Müzesi girişi ücretsiz.

Filyos

karadeniz ereğli gezilecek yerler

Filyos, Karadeniz Ereğli gezilecek yerler içinde ziyaret edebileceğiniz bir antik kent. MÖ 7’nci yüzyılda kurulmuş. Tarihi boyunca değişik isimlerle (Tios, Tieion, Tianon, Tium) anılmış. Döneminde siyasi güç oluşturamayan ve Ereğli ile Amasra’nın gölgesinde kalan kent, Roma Dönemi’nde MÖ 70 yılında yakılmış ve yağmalanmış.

Daha sonra yeniden inşa edilmiş ve bir ticaret ve balıkçı kenti olarak yaşamını devam ettirmiş. Kent, Bizans Dönemi’nde MS 5.’inci yüzyılda önemli bir dini merkez olmuş. Selçuk ve Osmanlı dönemlerinde ise (14-15’nci yüzyıl) giderek önemini yitirmiş ve küçük bir balıkçı köyüne dönüşmüş.

Sahil surları, su kemeri, tonozlu galeri, tiyatro, savunma kulesi ve çeşitli mezarlar burada görebileceğiniz yapılardan. Filyos’un araştırma ve kazıları, 2006 yılından beri devam ediyor.

  • Filyos girişi ücretsiz.

Bozhane Hamamı

karadeniz ereğli gezilecek yerler

Bozhane Hamamı 19. Yy klasik Osmanlı hamamlarından biri. Erkeklere ait soyunma odasının yol çalışması sonucu traşlanması dışında başka bir onarım geçirmeyen tarihi bir yapı. Dikdörtgen bir plana sahip ve iki katlı olan hamam günümüzde de kullanılıyor.

Fetih Çınarları

Fetih çınarları, Karadeniz Ereğli gezilecek yerler içinde çok özel çok anlamlı bir yer. İstanbul fethine hazırlanan Osmanlı ordusu Rumeli ve Anadolu hisarlarını onarmak için sur taşına ihtiyaç duymuş. Anadolu’nun birçok yerinden bu yapıma katkı sağlamak amacıyla birçok taş İstanbul’a getirilmiş.

O dönemlerde Ereğli’de taş ustalığı oldukça yaygınmış ve tanınmış ustaları da varmış. Karadeniz Ereğli’den Hisar yapımı ve onarımı için birçok taş gönderilmiş. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet Han Ereğli’ye İstanbul’un fethine katkılarından dolayı kendisinin fermanıyla 6 adet Fetih Çınarları dikilmesi emrini vermiş. O yüzden bu ulu çınarların isimleri Fetih Çınarları olarak anılıyor. Bu çınarlar yaklaşık olarak 550 yılı aşkın tarihe sahip.

Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi

karadeniz ereğli gezilecek yerler

Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi binası 19.Yüzyılda yapılan kâgir bir yapı. Bu yapı Cıbıroğlu ailesine ait olduğundan yörede “Cıbıroğlu Konağı” adıyla biliniyor. Müzede Kdz. Ereğli’nin tarihi gelişimi hakkında bilgi panoları yer alıyor. 341 parça eşyanın içinde tıbbi malzemeler, plaklar, müzik aletleri, elektronik cihazlar, yöresel kıyafetler, madeni eşyalar bulunuyor.

  • Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi girişi ücretsiz.
  • Pazartesi hariç her gün 10.00-12.30 Ve 13.30-17.00 arasında ziyarete açık.

Kdz.Ereğli Sahil

Batı Karadeniz’de Ege havasını yaşayabileceğiniz kendine has, orijinalliğini kaybetmemiş bir yer Kdz. Ereğli Sahil. Sahil şeridi boyunca birçok mekan yer alıyor. İster kahve içebilir isterseniz kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca tekne turu yapmayı da ihmal etmeyin. Muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan Karadeniz Ereğli Sahili görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

Köseağzı Plajı

karadeniz ereğli gezilecek yerler

Ereğli’de yüzmek için sıklıkla tercih edilen bir yer Köseağzı Plajı. Plajda restoran ve tesisler mevcut. Şezlong ve şemsiye kiralama imkanınız bulunuyor. Deniz genelde dalgalı ve plaj kum çakıl karışık. Deniz ayakkabınızı götürmenizde fayda var. Plaja girişte 10 TL otopark ücreti ödeniyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here