Uçak Bileti

Çininin başkenti Kütahya tarihi ve doğal mirasları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir ilimiz. Üstelik meşhur seyahat yazarımız Evliya Çelebi’nin memleketi Kütahya. Çinileri, yaylaları, kaplıcaları, tarihi ve kültürel değerleri ile keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Kütahya gezilecek yerler tarih meraklılarını da doğaseverleri de mutlu ediyor.

Kütahya Gezilecek Yerler

UNESCO’dan “Yaratıcı Şehir” unvanı alan bir şehir Kütahya. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir zamana meydan okuyan tarihi yerleri, sanatı, mutfak kültürü ve daha nice özelliğiyle henüz ziyaret etmediyseniz en kısa zamanda plan yapmanız gereken bir yer. O halde gelin bu güzel şehirde keşfedilecek nereler var birlikte göz atalım.

Kütahya Gezilecek Yerler Listesi

  1. Aizanoi Antik Kenti
  2. Kütahya Kalesi
  3. Çinili Cami
  4. Kütahya Ulu Camii
  5. Kütahya Saat Kulesi
  6. Tarihi Kütahya Evleri
  7. Kütahya Arkeoloji Müzesi
  8. Kütahya Çini Müzesi
  9. Dönenler Mevlevihanesi ve Camii
  10. Lajos Kossuth Müzesi
  11. Dumlupınar Şehitliği
  12. Mızık Çamı
  13. 1000 Yıllık Kestane Ağacı
  14. Domaniç Ormanları
  15. Frig Vadisi

Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kenti

Aizonai’de rastlanan ilk topluluk Friglermiş. Friglerden sonra Kimmer, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı ve Roma imparatorluğu hüküm sürmüş bu topraklarda. Kent bir dönem unutulup gitse de 1824’te Avrupalı gezginler burayı yeniden keşfetmiş. Eğer antik kentleri gezmeyi seviyorsanız sırf Aizanoi’yi görmek için bile yolunuzu Kütahya’ya düşürün derim. Bu antik kent ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazımı mutlaka okuyun.

Mobil Uygulama

Kütahya Kalesi

Kütahya Kalesi

Kütahya’nın tarihi miraslarından biri de Kütahya Kalesi. Kale bir Bizans eseri olarak günümüze ulaşmayı başarmış. Bu önemli tarih mirasını Kütahya’ya gittiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Evliya Çelebi eserinde kaleden Türkiye’nin 3. büyük kalesi olarak bahsediyor.

Ayrıca kale harika bir panoramik şehir manzarası sunuyor. Kalede bulunan döner gazino adındaki restoranda bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Kütahya Kalesi yazımı da okuyun derim.

Çinili Cami

Çinili Cami

Kütahya çinileri ile ünlü bir şehir. Bu çinilerin hayat bulduğu önemli bir eser de Kütahya Çinili Camii. Caminin içi de dışı da görülmeye değer. Çini sanatının en güzel örneklerini bu caminin mimarisinde görebilirsiniz. Cami şuan tadilattan dolayı ziyarete kapalı. 2023’te yeniden ziyarete açılacakmış. Bu yazımdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz cami ile ilgili.

Kütahya Ulu Camii

Kütahya Ulu Camii

Kütahya Ulu Camii Yıldırım Beyazıt Camii adıyla da biliniyor. Yıldırım Bayezid zamanında yapılmaya başlanmasından kaynaklı böyle anılıyor. Caminin yapımı 1401’de tamamlanmış.

Kütahya’nın en büyük camisi olma özelliği taşıyor. Cami içindeki büyük sütunlar Aizanoi Antik Kenti’nden getirilmiş. Mihrabın sağındaki Kâbe tasvirli çini pano görülmeye değer.

Kütahya Saat Kulesi

Kütahya Saat Kulesi ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri. Orijinal kulenin aslı kilise çan kulesidir. 1922’de Kütahya’nın kurtuluşundan sonra kilise ile beraber belediyeye devredilmiş. Belediye kiliseyi elektrik üretimi için kullanmış. Çan kulesinin de dört tarafına saat koyarak saat kulesi haline getirmişler.

O dönemin belediye başkanı bu kuleyi 1970’li yılların başında yıktırmış ve yerine iş hanı yaptırmış. Mevcut yapı orijinaline sadık kalınarak 2005 ve 2006 yıllarında yeniden inşa edilmiş.

  • Kütahya Saat Kulesi konumu burada.

Tarihi Kütahya Evleri

Tarihi Kütahya Evleri

Ben seyahatlerimde o şehrin tarihi evlerini görmeyi çok severim. Kütahya konakları da tarihin mirasları olarak ziyaret edilmeyi bekliyor. Anadolu’nun ahşap mimari özelliklerini taşıyor Kütahya evleri.

Kendine özgü iki ve üç katlı bu evler eski konak kültürünün en güzel örneklerinden. ”Çıkma” Kütahya evlerinin en önemli öğesi. Sokaklar oldukça dar olsa da birbirine neredeyse değecek çıkmalar yapılmış. Germiyan ve Ahierbasan sokaklarında sokak boyunca sıralanan bu evleri görebilirsiniz.

  • Tarihi Kütahya Evleri konumu burada.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Medrese binası 1314’te Germiyan Beylerinden Umur bin Savcı tarafından yaptırılmış. Vacidiye Medresesi olarak da biliniyor. Günümüzde arkeoloji müzesi olarak hizmet veren medrese binasında Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor.

Arkeoloji Müzesindeki en önemli eserlerden biri Amazonlar Lahdi. Aizanoi’de bulunan lahdin yan yüzlerinde Greklerle Amazonlar arasındaki savaşları betimleyen kabartmalar var. 1965’tenberi ziyarete açık olan müzenin giriş ücreti 20 TL. Müze kart ile giriş ücretsiz.

  • Kütahya Arkeoloji Müzesi konumu burada.

Kütahya Çini Müzesi

Kütahya Çini Müzesi Kütahya gezilecek yerler

Kütahya Çini Müzesi Türkiye’nin ilk ve tek çini müzesi olma özelliğini taşıyor. Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan bir külliye olarak yaptırılmış. İmaret ve türbe bölümü çini müzesi olarak hizmet veriyor.

Müzede 14. yüzyıldan günümüze kadar Kütahya ve İznik’te üretilen çini eserler sergileniyor. Müzeyi ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz. Müze her gün açık.

  • Kütahya Çini Müzesi konumu burada.

Dönenler Mevlevihanesi ve Camii

Dönenler Mevlevihanesi ve Camii

14’üncü yüzyılda Mevlevihanenin semahanesi olarak inşa edilmiş. Kütahya’nın ilk Mevlevihanesi iki kez onarım görmüş. Günümüze ise semahane ile derviş hücreleri kalmış. Bugün cami olarak kullanılıyor. Halk arasında Dönenler Camii olarak da biliniyor.

  • Dönenler Mevlevihanesi ve Camii konumu burada.

Kossuth Evi Müzesi

Kossuth Evi Müzesi

18. Yüzyıl’dan kalma bir Türk evi burası. Halk arasında “Macar Evi” olarak da biliniyor. Macaristan özgürlük savaşına önderlik eden Avukat Lajos Kossuth, 1850-1851 yıları arasında bu evde konuk edilmiş. Macaristan Anayasası tasarısını da bu evde hazırlamış.

Müzede, Kossuth’a ait kişisel eşyaları, el yazısı ile yazdığı Türkçe mektupların örnekleri ayrıca Klasik Kütahya evine ait etnografik eserler de sergileniyor. Bu Müze, L. Kossuth’u tanıtmakla kalmayıp, Türklerin konukseverliğini de gözler önüne seriyor. Ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.

  • Lajos Kossuth Müzesi konumu burada.

Dumlupınar Şehitliği

Dumlupınar Şehitliği

Dumlupınar Şehitliği Kütahya’da ziyaret etmeniz gereken en önemli yerlerin başında geliyor. Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar’dan başlamış, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da büyük zaferle sona ermiş.

Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına yapılmış. Şehitlikte Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan mutlaka görülmeli.

  • Dumlupınar Şehitliği konumu burada.

Mızık Çamı

Mızık Çamı

Karaçam cinsi Mızık Çamı, 1980’de doğal etkenler sonucu yıkılmış. Çamın boyu 11 metre, çevresi 4.70 metre, yaşı da yaklaşık 740 olduğu tespit edilmiş. 1988 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından anıt ağaç olarak tescil edilmiş. Rivayete göre Hayme Ana torunu Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’yi bu yaşlı çam ağacının dalına kurulan salıncakta sallayarak uyuturmuş.

1000 Yıllık Kestane Ağacı

1000 Yıllık Kestane Ağacı Kütahya gezilecek yerler

Birçok medeniyete tanıklık eden ve 1000 yaşında olduğu tahmin edilen ağaç, Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı unvanına sahip. 1995’te “anıt ağaç” olarak tescil edilmiş. 

  • 1000 Yıllık Kestane Ağacı konumu burada.

Domaniç Ormanları

Kütahya’da gezilecek doğal yerler arıyorsanız Domaniç Ormanları tam da ilacınız olacak yer. Burası dünyada yalnızca burada görülen ender ağaç türlerinden dolayı önemli bir yer.

Domaniç dağları oksijen zenginliğiyle adından söz ettiriyor. Yöre halkı piknik için de burayı sıklıkla tercih ediyor. Kütahya’ya yaklaşık 90 km mesafede olan Domaniç Ormanları vaktiniz varsa Kütahya gezilecek yerler listenizde olmalı.

Frig Vadisi

Frig Vadisi oldukça büyük bir alanı kaplıyor. Vadinin bir bölümü de Kütahya sınırlarında kalıyor. Bu bölüm Yeni Bosna köyünden başlıyor, Ovacık köyüne kadar devam ediyor.

Friglerin 11. yüzyılın ortalarında Anadolu’ya geldikleri tahmin ediliyor. Frig tapınak mimarisini yansıtan Kaya Anıtları onlardan günümüze ulaşan en önemli eserler. Bu eserleri toplu halde Afyon ve Eskişehir arasındaki bölgede görebilirsiniz. Frig Vadisi keşfedilmeye değer Kütahya turistik yerler arasında yer alıyor.

Kütahya Hakkında Hap Bilgiler

Kütahya Nerede, Nasıl Gidilir ?

Kütahya Ege bölgesinde bulunan bir ilimiz. Kütahya’ya nasıl gidilir yazımdan da şehre ulaşım ile ilgili tüm detaylı bilgiyi edinebilirsiniz.

Kütahya Kaç Günde Gezilir ?

Kütahya gezilecek yerler listesi çok kalabalık değil. O nedenle 2 günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Şöyle bir hafta sonu seyahati için ideal bir tercih olur Kütahya.

Kütahya’da Ne Yenir ?

Kütahya’da yenilebilecek harika lezzetler var. Cimcik, sini mantısı, sıkıcık çorbası gibi Kütahya’ya has tatlar bunlar. Bu yöresel yemeklerle ilgili Kütahya’da ne yenir yazıma bakabilirsiniz.

Kütahya’da Nerede Kalınır ?

Kütahya seyahatinizde 1-2 gece konaklamanız gerekebilir. Bu durumda Turna.com otel seçeneklerine göz atmayı ve rezervasyonunuzu yaptırmayı ihmal etmeyin.

Tüm bu yerleri görmek isterseniz tek yapmanız gereken Kütahya uçak bileti almak.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here