Uçak Bileti

Küba, kendine has özelliklerinden ötürü neredeyse her çeşit insanın seyahat arzusunu tatmin edebilecek bir ülke. Tarih ve sanatla -özellikle de devrimsel bağlamda- ilginiz varsa bu ülke okuduğunuz veya kulağınıza gelen birçok hikayeyi yerel halkından bir sohbet esnasında dinleyebileceğiniz bir yer.

Turistik arzuların ötesinde, tarihin izlerini görmeye aç bir gezginseniz burası size beklentilerinizin çok üzerinde tecrübeler vaat ediyor. Önceden başkanlık sarayı olan ve ardından müzeye çevrilen Küba Devrim Müzesi’nde Fidel, Raul ve Che ile tanışabilirsiniz. Santa Clara’da Che Guevara’nın temsili mezarını ziyaret edebilir ve Küba’nın üst kesimi olarak adlandırabileceğimiz kitleyi görebilirsiniz. Havana ve Santa Clara bünyelerinde kültürel anlamda kaçırılmayacak değerler barındıran şehirler. Fidel Castro’nun kullandığı arazi aracından, gözlerinizi alamayacağınız duvar sanatlarına -graffiti- göreceğiniz her şey size bir yap-boz gibi devrimi anlatacak. Sokaktaki insanlarla girdiğiniz diyaloglar bile tarihin parlak bir aynası.

Autohuur-Cuba

Eğer gezi tecrübenize güveniyorsanız Santiago De Cuba’yı görmeden geçmemek için doğuya ilerlediğinizde gerçekten bambaşka bir kültür ve dünya ile karşılaşacaksınız. Hele ki gezinizi temmuz ayının sonlarına doğru ayarlarsanız Monkada Kışlası baskınına ithafen düzenlenen Santiago Karnavalı’nı görme fırsatı yakalayabilirsiniz. İstanbul’un sokak-mahalle yapısını andıran bu şehir size daha önceden görmediğiniz ve muhtemelen başka bir yerde göremeyeceğiniz şeyler sunacak. Yerel esnaf samimiyetinin yanı sıra ana toplu taşıma aracının fayton oluşu sizi şaşırtmasın. Bu şehir Küba’nın orta refahlı bölgelerinden. Gerçekten kültürü, insanı ve yaşantıyı tanımak isteyen gezginlere hitap edecek türden bir yer.

Elbette tarihe, özellikle de devrim tarihine ilginiz olmayabilir. Bu yazıya Küba’nın her çeşit insanı tatmin edebilecek bir yer olduğuCuba1-1nu söyleyerek giriş yapmamın sebebi de tam olarak bu. İlginiz ve bilgi açlığınız yoksa size Dolapdere-Kasımpaşa’dan farksız gelebilecek bu mahallelere sahip ülke bir diğer yandan da korkunç bir turizm yapısını içinde bulunduruyor. Kıyı kesimlerine vardıkça karşılaşacağınız oteller, özellikle de öncesinde ülkenin içinde biraz vakit geçirdiyseniz, gerçekten kaliteleriyle kafanızı karıştıracak. Dışarıdan bakıldığında kapital bir yönü olmayan bu ülke dünyanın en çeşitli otel habitatlarından birine ev sahipliği yapmakta. Aile otellerinde ailenizle kristal kum üzerinde rahatlayabilir, balayı otellerinde unutamayacağınız bir tatil yapabilirsiniz. Bunun yanında tüplü ve şnorkelli dalış üzerine oteller, golf kulüplerine bağlı golf otelleri, kırsala kurulmuş doğayla iç içe oteller de mevcut. Eğer “ben tarihi merak ediyordum, gezdim gördüm şimdi de cebimi boşaltmadan biraz otelde kalayım” derseniz de sizi bir kez daha kültüre dokunduracak olan eski tarihi binaların restore edilmiş halleri içine kurulmuş tarihi oteller ve pansiyonlar mevcut.

Mobil Uygulama

Birazcık detaylara inmek gerekirse artık markalaşan Küba Purosu trendinin bir efsaneden ibaret olmadığını görebilirsiniz. Özellikle Havana’da sayısız türdeki genel olarak el yapımı puroları deneyebilirsiniz. Ayrıca Havana diyince akla gelen Havana Club markasının da söylediği üzere, Küba rom diyince akla gelmesi gereken ilk yerdir. Kokteyllerde kullanabileceğiniz yıllanmamış romların yanı sıra içmeye kıyamayacağınız iki, yedi hatta yirmi yıllık romlar mevcuttur. Kokteyl seven biriyseniz Pine Colada ve Mojito başta olmak üzere Küba’nın birçok kokteylin çıkış noktası olduğunu akılda tutmakta da fayda var.

Para birimi olarak Pezo kullanmalarına karşın turistler yalnızca CUC(dönüştürülebilir pezo) kullanabiliyor. Bir CUC an itibariyle 2.9 lira etmekte ama merak etmeyin, Küba oldukça ucuz bir ülke. Para birimi konusunda verilebilecek bir tavsiye de dolar yerine euro ile gitmeniz. Zira içten içe hoşuma giden biçimde dolar’ı CUC’a çevirirken yüzde yirmilik bir komisyon alıyorlar. Euro’da böyle bir şey yok.

Küba genel hatlarıyla böyle bir yer. Sevilecek o kadar çok şey barındırıyor ki büyük bir kısmı ilginizi çekmese bile gidilip görülmeye değecek bir şeyler yine kalıyor.

Küba’ya İstanbul üzerinden doğrudan uçuş maalesef yok. En az bir aktarma yapmak zorundasınız. Turna.com üzerinden uçuş alternatiflerini ve en ucuz uçak biletlerini bulabilirsiniz.

Yolunuz açık olsun!

Otobüs Bileti