Uçak Bileti

Çizgi film havası yaratan sarayları ve tarihe sahne olmuş meydanlarıyla ünlüdür Moskova. Geçmişin orak-çekiç ve kızıl yıldız simgeleriyle dolu binalarının yanına günümüzde lüks mağazalar açılmıştır. Geniş sokaklarını son moda arabaların doldurduğu biraz pahalı bir şehre dönüşmüştür. Moskova Nehri şehrin içinden geçer ve Gorky Park’ta nehir kenarındaki mini plajlarda güneşli bir günü geçirebilirsiniz. Evet, Moskova genelde soğuk da olsa yaz ayları hava 30 dereceyi bulur ve şehir içinde ya da parklarda bisiklet sürüşlerini keyifli kılar.

Vizesiz ulaşımıyla kolaylık sağlayarak İstanbul’dan aktarmasız yaklaşık 4 saatlik bir uçuştan sonra Moskova’da 3 ayrı uluslararası havaalanından birine inersiniz. Havaalanları şehirden uzak olsa da raylı sistemler ve otobüslerle şehir merkezine ulaşım sağlanmıştır. Vnukovo havaalanından Kievsky istasyonuna, Domodedovo havaalanından Paveletsky istasyonuna, Sheremetyevo havaalanından ise Belorussky istasyonuna raylı sistemlerle kolayca ulaşabilirsiniz. Ve böylece sizi şehirdeki her noktaya rahatlıkla götürecek olan metro istasyonuna ve sanat, tarih, eğlence dolu Moskova şehrine ulaşmış olursunuz.

Moskova, dünyanın en gelişmiş ve en nitelikli metro hattına sahiptir. Sayısı 260’ı geçen istasyonlarıyla şehrin tümünü sarıp sarmalar. Metro makul fiyatıyla ziyaretçilerini üzmezken aynı zamanda sanatsal bir estetiğe sahip yapısıyla da sizi büyüler. Moskova’ya gitmeden önce telefonunuza yandex metro ya da moscow metro gibi uygulamaları yüklemenizde yarar var çünkü içinde serbest wifi da bulunan bu metro sistemi Moskova’daki en önemli ulaşım aracınız olacaktır. Metro haritası kafa karıştırmayacak bir şekilde yapılmışsa da istasyon adlarının krill alfabesiyle yazılmış olması metronun tek büyük problemi. Bu yüzden önceden bu alfabeye aşina olmaya çalışmakta fayda var. Ayrıca metro gece 1’e kadar açık, bu sebepten Moskova’nın hareketli gece hayatında clubtan cluba gezerken saate de dikkat etmek gerekebilir.

moscow-metro-map

Konaklama açısından oteller biraz pahalı olabilir bu yüzden kalabalık gruplarla geliyorsanız ev kiralama seçeneğini göz önünde bulundurabilirsiniz. Yine de en ekonomik konaklama biçimi hosteller olacaktır.

Mobil Uygulama

Moskova denilince tabii ki akla ilk gelen; 17. yüzyıldan beri aynı adla anılan tarih boyunca idamlara, gösterilere, geçit törenlerine ve mitinglere sahne olmuş, Rusya’nın her dönemine ait izleri barındıran kocaman, rengarenk ve görkemli Kızıl Meydan’dır. 1990’da da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yerini almıştır. Kocaman meydanın kuzey ucunda Devlet Tarih Müzesi bulunurken, güney ucunda rengarenk kubbemsi çatıları ve masallardaki prenseslerin saraylarını andıran büyüleyici yapısıyla Vasili Blajenni Katedrali yer alır. Katedraldeki 8 kubbe 8 ayrı zaferi temsil eder. Bugün meydanda bulunan marka mağazaların biraz ötesinde ise Lenin Mozalesi, zamanın neleri değiştirdiğini ironik bir şekilde kanıtlarcasına 1924’ten beri meydandaki yerini korumaktadır. Ve pazartesi ile cuma günleri hariç saat 10.00’dan 13.00’e kadar ücretsiz giriş imkanıyla ziyaretçilerini karşılar.

haberici

Moskova’nın önemli müzelerinden olan Puşkin Müzesi de mutlaka ziyaret edilmelidir. Volkhonka Sokağında bulunan müze Van Gogh’tan Picasso’ya, Rodin’den Manet’e birçok sanatçının eserlerini içerir. Michalangelo’nun ünlü Davud heykeli de müzedeki bir başka değerli sanat eseridir. Gezilmesi gereken önemli mekanlardan biri de Novodevichy Parkıdır. Rus edebiyatının güçlü kalemlerinden Gogol ve Cehov’un yanı sıra şairimiz Nazım Hikmet’in de mezarları bu parkta yer almaktadır. Metroda Sportivnaya istasyonunda inerek Novodevichy Parkına rahatça ulaşabilirsiniz. Uzaya ilk astronotu yollayan Rusların Uzay Müzesi de insanın ilgisini çekecek nitelikte.

Moskova’da Rus mutfağının lezzetli yemeklerinden biri olan stragonoffu denememek olmaz. Sote edilmiş biftek parçalarından oluşan bu yemek 19. yüzyıldan beri Rus mutfağını süslemekte. Günümüzde geleneksel Rus yemeklerini tadabileceğiniz yerlerden çok mcdonalds ya da burger king gibi bilindik markalar Moskova sokaklarını doldurmakta ve daha ucuza karnınızı doyurmanızı sağlamakta. Moskova’da bulabileceğiniz en ucuz şeylerden biri de alkol. Saat 22.00’den sonra marketlerden alkol satışı yapılmasa da çeşit çeşit vodkaları denemeyi unutmayın.

Eğlenceli, görkemli ve canlı yapısıyla Moskova’da size keyifli tatiller…

Moskova uçak bileti en iyi fiyatlarla turna.com’da!

Gamze Sevin

Otobüs Bileti