Uçak Bileti

Ege’nin karşı yakasında, sahil şeridi, iklimi, güleryüzlü insanları ve mimari yapılarıyla İzmir’e benzetilen Selanik, Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri. MÖ 315 yılında Makedonya kralı Kassandros’un kurduğu Selanik, ismini Büyük İskender’in kız kardeşi Thessalonike’den (Tesalya) alıyor.

Selanik, Yunanistan
Selanik, Yunanistan

Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Selanik’in her köşesinde Büyük İskender’in (Alexander the Great) izleri yaşatılıyor. Dünyanın en güçlü komutanlarından biri olan İskender, şehrin simgeleri arasında. Yaklaşık 500 yıl Osmanlı egemenliğinde kalan Selanik, o dönem İstanbul’dan sonra Osmanlı’nın en büyük şehriymiş. Osmanlı eserlerinin çoğu yok olsa da ayakta kalmayı başarabilen birkaç cami, han ve mimari yapı görülebiliyor.

Beyaz Kule

Selanik’te görülmesi gereken yerler arasında bulunan, Osmanlı eserlerinden en bilineni Beyaz Kule. Yunanların Lefkos Pirgos dediği Beyaz Kule, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde yaptırılmış. Osmanlı zamanında kale, askeri sığınak ve hapishane gibi farklı amaçlar için kullanılan kuleye ‘beyaz’ denilmesinin ilginç bir hikayesi var.

Balkan Savaşları’nın sonunda, 1912’de Selanik’in Osmanlı’dan Yunanlara geçmesiyle birlikte, kule vaftiz töreni ile beyaza boyanmış. Kule, yıllar içerisinde beyaz boyasını kaybetse de hala Beyaz Kule olarak anılıyor. İzmir’in Kordon Boyunu andıran sahilde bulunan kule, Selanik’in en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından.

Mobil Uygulama

Atatürk’ün Doğduğu Ev

SelanikYunan tarihi açısından birçok simge ismin doğum yeri olan Selanik, Türkiye için de oldukça önemli bir şehir. Mustafa Kemal Atatürk, Cahit Arf, Halil Rıfat Paşa, Nazım Hikmet ve Hasan Tahsin gibi isimlerin doğduğu Selanik’te, Türklerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında Atatürk’ün doğduğu ev geliyor.

Günümüzde Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu bahçesinde bulunan ev, Ağustos 2013’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş. Atatürk’ün kullandığı eşyaları ve hatıralarının sergilendiği evde bir de balmumu Atatürk heykeli bulunuyor.

Yeme-içme alışkanlıkları ve damak tadı ile Türkiye ile benzerlik gösteren Selanik mutfağında aç kalmak pek mümkün değil. Deniz ürünleri, döner ve ızgara çeşitleri, zeytinyağlılar Ege’nin ortak kültürünü yansıtıyor.

Selanik’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Selanik’e gitmek için uçak yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Selanik uçuşları yaklaşık 55 dakika sürüyor. özel araçla 6, trenle ve otobüsle yaklaşık 12 saatte gidilebiliyor. Selanik seferlerini buradan karşılaştırabilirsiniz.

Yunanistan’ın en popüler tatil rotalarından Halkidiki Yarımadası, Taşoz Adası ve Kavala gibi yerlere yakın mesafede bulunan Selanik, Türk ziyaretçilerine yabancılık hissettirmiyor. Selanik gezilecek yerleri dışında, yemeğinden müziğine, mimari yapılarından insanına ortak pek çok nokta taşıyor. Selanik, kısa sürede ulaşılabilmesi nedeniyle de avantajlı.

Otobüs Bileti

1 YORUM

  1. Her köşesini severim. En sevdiğim yeri ise pazar yeri ve oradaki insanları izlemek. Tam da merkezinde bir kahve var. Oturun oraya derim.

Comments are closed.