Uçak Bileti

Yalta, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin güney sahilinde, Karadeniz kıyısında yer alan, etrafındaki köy ve kasabaları ile birlikte her bir yanı ayrı bir güzelliğe ve doyumsuz manzaralara sahip. Kırım’ın en büyük uluslararası tatil ve sağlık merkezi olan Yalta, günümüzde de tüm Sovyet coğrafyasının en ünlü turizm merkezi olarak kabul ediliyor.

Ukrayna’daki en eski, en güzel ve pahalı tatil yerlerinden. Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nın güneyinde, ana karaya ince bir doğal köprüyle bağlı olan Yalta, Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü, deniz, kum, güneş turizmiyle öne çıkıyor.

yalta-nasil-gidilir

II. Dünya Savaşı sırasında ‘Üç Büyük’ olarak adlandırılan Müttefik Devletler’in liderleri Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt ve Josef Stalin’in buluştuğu Yalta Konferansı’na ev sahipliği yapan kent, Ukrayna’ya bağlı bir özerk bölge olan Kırım Yarımadası’nın Mart 2014’te Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Rus kontrolüne girdi.

80 bin nüfusa sahip olan Yalta’da nüfusun yüzde 65.5’i Ruslar, yüzde 25.7’si Ukraynalılar, yüzde 1.6’sı Belaruslular, yüzde 1.3’ü ise Kırım Tatarlarından oluşuyor. Yalta’da Ukrayna’nın resmi dili Ukraynaca konuşuluyor.

Yalta’nın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından şehirde hüküm süren Rus egemenliği nedeniyle Yalta’ya seyahat edeceklerin Rusya vize rejimi ve kurallarına göre hareket etmesi gerekiyor. Rusya, yeşil, gri ve siyah pasaportlar haricinde bordo pasaport sahibi olan Türk vatandaşlarından vize istiyor.

Mobil Uygulama

Ukrayna’nın en güney ucundaki şehri olan Yalta, kumsalları ve yemyeşil doğasıyla tam bir sayfiye yeri. Yalta’ya Akdeniz iklimi hakim. Temmuz döneminde ortalama hava sıcaklıkları 25 derece civarında seyrederken eylül-ekim aylarında ise ılıman bir sonbahar mevsimi yaşanıyor.

Yalta Limanı, sahil boyunca sokak ressamlarının bulunduğu, çok geniş ve trafiğe kapalı bir bölge. Çevrede lokanta ve kafelerin bulunduğu bölgenin merkezinde ise Lenin Meydanı yer alıyor.

Yalta Limanı, tarihte İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin en önemli üç üyesi olan Talat Paşa, Enver Paşa ve Cemal Paşa’nın İstanbul’dan geldikleri Yalta’dan Rusya, Kafkasya ve Almanya’ya dağılarak bir daha İstanbul’u göremedikleri liman olarak Osmanlı tarihinde de önemli bir yere sahip.

Yalta nerede

Yalta, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Simferopol’ün (Akmescit) 79 km güneyinde, Karadeniz kıyısında, iki burun arasındaki büyük dağların merkezinde yer alıyor.

Yalya’ya nasıl gidilir

Yalta, resmi olarak Ukrayna’nın özerk Kırım Cumhuriyeti’ne bağlı bir şehir olsa da Mart 2014’te Rusya tarafından ilhak edildi. Kırım’da gerçekleştirilen tartışmalı referandumun ardından Rusya idaresine geçen şehre Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor.

Şehre en yakın havalimanı Yalta’nın 98 km kuzeyinde yer alan Simferopol Havalimanı. Aeroflot ile St. Petersburg’tan, Azerbaijan Airlines ile Bakü ve Moskova, Türk Hava Yolları ile de Kişinev ve Moskova aktarmalı olarak UTair ile ise St. Petersburg ve Moskova aktarmalı olarak uçabilirsiniz.

En uygun Yalta uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Simferopol Havalimanı’na Moskova aktarmalı uçuşlarla gidilebiliyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Zhuliany Havalimanı’ndan her gün Simferopol’e uçak, 12 ve 28 No’lu trenler ile Odessa’dan hareket eden 650 No’lu trenlerle ulaşım mümkün. Simferepol’den Yalta’ya otobüs, troleybüs, araç kiralama ya da taksiyle ulaşım sağlanıyor.

Ukrayna, kendi toprağı olarak kabul ettiği Yalta’ya seyahat eden kişileri yasaklı listesine ekleyerek Ukrayna’ya yapacakları seyahatlerde sınır dışı ediyor.

Bu nedenle Yalta’ya seyahat etmeden önce, sonraki dönemlerde Ukrayna seyahati planlama ihtimalinize karşı dikkatli davranmanızda fayda var.

Nerede kalınır

Yalta Oteli, dört bir yanı muhteşem Karadeniz manzarasına sahip olan, 3 terasta kurulu ve 17 katlı olan Kırım bölgesinin en büyük oteli. 2 bin 800 yatak kapasiteli otelin 10 yemek, bir de konferans salonu bulunuyor. Ön cephesi ve içi özenle tasarlanan otelin tasarımında başta Zurab Tsereteli olmak üzere, birçok ressam görev almış.

Gurzuf, Yalta’nın 16 km kuzeydoğusunda iklimi ve doğası mükemmel bir tatil kasabası. Geniş bir körfezin kıyısında, Ayı Dağı’nın hemen yanı başında muhteşem güzelliğe sahip bir vadi üzerinde bulunan Gurzuf, üzüm bağlarıyla çevrili, Kırım’ın güney sahillerinin en sıcak yerlerinden biri.

Egzotik görünümü ile ressamları, şairleri, Çehov ve Puşkin gibi ünlü yazarları ve doğa tutkunlarını kendisine çekmiş önemli ve özgün bir turizm merkezi olan Gurzuf’ta ahşap evlerin çevrelediği daracık sokaklar, eşsiz kumsal, Hurzufsky Park’ta yer alan sanatoryum, Kırım Müzesi, Gece Çeşmesi ve Ayı Dağı mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Alupka, Yalta’dan 17 km uzaklıkta yer alan küçük ama güzel bir sahil kasabası. Ay Petri Dağı’nın eteklerinde kurulu olan kasaba, dar ve kıvrımlı sokakları, denize nazır muhteşem sarayları ve sağlık merkezleri, çam sakızı kokulu havası ile muhteşem bir tatil beldesi.

Alupka, Kont Vorontsov Sarayı ve Parkı’nın yanı sıra, Kırım’ın en güzel zirvesi olan ve çam ormanlarıyla çevrili Ay Petri Dağı’nı ve Kırım’ın en büyük şelalesi olan Uçansu Şelalesi ve Batı Avrupa Orta Çağ mimarisinin güzel örneklerinden Roma Katolik Kilisesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

yalta nerede
Alpuka, Yalta

Massandra, Yalta’nın 3 km doğusunda, küçük ve şirin bir bölge. Nikita Yaylası’nda yer alan bölge, doğal ormanları, muhteşem parkları, fıskiyeli havuzları, dünyaca ünlü şarapları ve Massandra Şatosu ile tanınıyor. Ukrayna ve eski Sovyetlerin en ünlü şarap üretim merkezlerinden biri olan ve nefis Kırım şaraplarını tadabileceğiniz Massandra Şarap Evi’ni ziyaret edebilirsiniz.

1448 metre yüksekliğindeki Nikita Dağ geçişinden sonra yörede bir de Massandra Milli Parkı bulunuyor. Milli park Kırım Yarımadası’nın en yeşil ve bakir doğa koruma alanlarından. Termal suları ile meşhur Kozimo-Damianovskiy Manastırı da bu bölgede.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here