Uçak Bileti

Son yıllarda toplumsal huzur, refah ve mutluluk için olumlu gelişmeler yaşanan dünyamızda bazı ülkelerde kadın erkek eşitliğinden söz etmek ne yazık ki mümkün değil.

Gelişmiş toplumlarda iş yaşamı ve gündelik yaşamın farklı alanlarında öncü olan kadınlar, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde görünür olma mücadelesi veriyor. Kadın görünürlüğü için düzenlenen kampanyalar ve çabalar gelecek adına umut verirken; kadınların eşitlik ve güven içinde yaşadığı ülkeler bu mücadele sürecinde örnek kabul ediliyor.

Kadınların Eşitlik ve Güven İçinde Yaşadığı Ülkeler

1. Yeni Zelanda: Çalışma koşullarında en az cinsiyet ayrımcılığına sahip ülke

İş dünyası kadın erkek ayrımcılığı örneklerinin en yoğun gözlemlendiği alanlardan biri. Gelişmiş-gelişmemiş ülke fark etmeksizin birçok işyerinde kadınlar eşit işe eşit ücret alamıyor, başarılı olmalarına rağmen terfi söz konusu olduğunda tercihler erkekler lehine yapılabiliyor.

Mobil Uygulama

The Economist’in yaptığı araştırma, çalışma koşullarında cinsiyet ayrımcılığının Yeni Zelanda‘da en az görüldüğü ve iş dünyasında kadınların erkeklerle eşit düzeyde yarışabildiğini ortaya koydu. Bu alanda en sonda Güney Kore ile Japonya bulunuyor. Her iki ülke yönetici kademesinde en az kadına sahip ülkelerden.

2. İsviçre: Kadınların yaşamından en mutlu olduğu ülke

OECD ülkeleri arasında yapılan Daha İyi Yaşam Endeksi (Better Life Index) sıralamasına göre İsviçre, topraklarında yaşayan kadınların hayatlarından en memnun olduğu ülke. Ülkede yaşayan kadınların 10 üzerinden 7.8 puanla memnuniyetlerini bildirdiği sıralamanın kriterleri arasında sosyal imkanlar, eğitim ve iş olanakları ile toplumsal temsiliyet gibi kavramlar yer alıyor.

3. Gürcistan: Kadınların kendini en güvende hissettiği ülke

Kadınların gece tek başına yürüme konusunda en az endişeye sahip olduğu ülkelerin zirvesinde komşumuz Gürcistan yer alıyor. Ülkedeki cezai yaptırımların kadınlar lehine düzenlenmiş olmasının ülkede kadınlara yönelik eylemleri sınırlandırdığı ifade ediliyor. Tacikistan ve Laos da dünyada kadınların kendini en güvende hissettiği ülkeler arasında kabul ediliyor.

4. Bulgaristan: En uzun ücretli doğum izni veren ülke 

OECD ülkeleri arasında yapılan karşılaştırmaya göre Bulgaristan, kadın çalışanlara en uzun ücretli doğum izni veren ülke olarak en üst sırada yer alıyor. 410 gün (68 hafta) ücretli doğum izni verilen ülkenin yanına yaklaşabilen bir ülke bulunmuyor. Ücretli doğum izni konusunda dünyada farklı uygulamalar bulunuyor. Ücretli doğum izni hakkı Avustralya’da 18 hafta, Meksika’da 12 hafta, İngiltere’de 39 hafta, Türkiye’de ise doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta.

5. Ruanda: Kamuda en çok kadın çalışana sahip ülke

Ruanda Parlamentosu (2013)

Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan Ruanda, dünyadaki 190 ülke arasında kamu kurumlarında en çok kadın çalışana sahip ülke unvanını taşıyor. 1994 yılında tüm dünyanın tanık olduğu soykırım felaketi ile karşılaşan ülkede erkek nüfusunun büyük bölümü hayatını kaybetti. Ülke nüfusunun yüzde 70’ine yakınını oluşturan kadınlar bu acı olayın ardından çalışma hayatında daha fazla yer bulmaya başladı. Ülkede resmi kurumların birçoğunda kadın çalışan oranı yüzde 60’ı geçmiş durumda. Ayrıca mecliste yüzde 30 kadın kotası uygulanıyor.

Kadın erkek eşitliği alanında olumlu gelişmeler ve farkındalık yaratan çabalar çok daha görünür olsa da henüz dünya bu alanda istenilen noktada değil. Kadın erkek eşitliğinin sağlandığı toplumlar sorun olarak görülen birçok konuyu geride bırakarak geleceğe güvenle bakıyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here