Uçak Bileti

Havayoluyla seyahat etmek pratik ve kolay olduğu kadar diğer ulaşım yöntemlerine göre de daha güvenli. Ancak ilk uçak yolculuğu heyecanla birlikte gerginliğe de neden olabiliyor. Bu konuda deneyimli olanlardan genel bilgiler edinmek faydalı olabilir, zira alacağınız ufak tedbirlerle hiçbir sorunla karşılaşmadan keyifli bir seyahat geçirebilirsiniz. Ben de bunun için buradayım ve bu içeriği yazıyorum. 😊 Bu rehberde uçağa nasıl binilir öğrenecek, uçağa ilk kez binecekler için tavsiyeler bulacaksınız. Tüm adımları takip edin, koltuğunuza yerleşin, kemerinizi bağlayın ve uçuşun tadını çıkarın. İyi yolculuklar. 🛫

Uçağa Nasıl Binilir?

Uçağa Nasıl Binilir

Öncelikle, uçuş sürecinin nasıl işlediğini anlamak rahatlatıcı olabilir. Uçuş öncesi ve uçuş sırasında yaşanabilecek her türlü durum hakkında bilgi sahibi olmak, kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlar. Kabin ekibi, uçuş güvenliği için eğitilmiş profesyoneller ve herhangi bir sorunla başa çıkmak için hazırlar.

Uçuşla ilgili endişeleriniz varsa, kendinize hatırlatın ki uçmak, insanlar için en güvenli ulaşım yöntemlerinden biri. Uçaklar, sayısız güvenlik önlemi ve denetimlerle düzenli olarak kontrol ediliyor ve bakım yapılıyor. Bu yüzden endişelerinizi bir kenara bırakarak rahat bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. Hadi şimdi biraz daha detaya inelim ve online uçak bileti aldıktan sonra ne yapılır, havaalanında uçağa nasıl binilir tüm detaylarıyla öğrenelim.

Havalimanına Ulaşım

Temel olarak uçuş süreci dört unsurdan oluşuyor. Bunların ilki de elbette havalimanına ulaşım. Yurtiçi uçuşlar için uçuş saatinizden en az iki saat, yurtdışı uçuşlar için de uçuş saatinizden en az üç veya dört saat önce havalimanında olmanız gerekiyor. Böylece herhangi bir problem söz konusu olduğunda çözecek ve uçuşa yetişecek kadar vaktiniz olur.

Mobil Uygulama

Giden Yolcu Girişi

Havalimanına geldiğinizde girmeniz gereken kapı. Tabi iç hatlar girişi ve dış hatlar girişi ayrımını unutmayın ve ona göre doğru kapıda olduğunuzdan emin olun. Buradan girdiğinizde bagajınızı, çantanızı ve üzerinizdeki metal eşyaları çıkararak x-ray cihazı ile vücut ve eşya taramasından geçiyorsunuz.

Aramaya girmeden önce üzerinizdeki metal eşyaları yedek bir çantaya koymanız daha iyi olur. Zira kemer, diz üstü bilgisayar, bozuk para, çakmak, metal saç tokası gibi hemen her şeyi çıkarmanız isteniyor. Bilgisayarı ise zaten çantasından çıkararak, hatta bazı durumlarda çalıştırarak taramadan geçirmek durumundasınız. Özellikle dış hatlarda bu kuralların daha sıkı olduğunu hatırlatayım.

Check-in ve Bagaj Teslimi

Uçağa Nasıl Binilir

Check-in işlemi nasıl yapılır en önemli konu başlıklarından biri. Bunun 2 yolu var, online check-in ya da havaalanında check-in. Eğer uçak altına bagaj vermeyecekseniz online check-in işinizi epey kolaylaştıracak. Havaalanında yalnızca mobil biniş kartını göstermeniz yeterli.

Eğer online check-in’iniz yoksa havalimanına girdiğinizde biletinizi alarak bagajınızı uçağa teslim etmek için, hangi havayolu şirketi ile seyahat edecekseniz onun bankosuna gidip check-in işlemi yaptırmanız gerekiyor. Check-in işleminde nüfus cüzdanınızı vererek, uçak biletinizi alıp uçaktaki koltuğunuzu seçiyorsunuz. Ardından görevliye bagajınızı teslim etmek üzere, bantlı sisteme veriyorsunuz. Bu esnada görevli biletinize ve bagajınıza bagaj etiketi yerleştiriyor. İndiğinizde bu etiket yardımı ile bagajınızı takip edebilirsiniz.

Uçak Bileti

Uçağa Nasıl Binilir uçak bileti

Size verilen uçak bileti üzerinde isminiz, uçuş numarası, uçuş saati, uçağa bineceğiniz kapı numarası ve uçağa yolcu alma saati ile bitişi yazıyor. Uçuşunuzu havalimanında bulunan elektronik ekranlardan bulacaksınız. Bu ekranlarda, uçağa hangi kapıdan bineceğiniz, uçuşta rötar olup olmadığı ve yolcu alma saati gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.

İkinci Kapı Kontrolü

İkinci Kapı Kontrolü

Check-in işleminin ardından bagajınızı teslim edip dış hatlarda seyahat ediyorsanız pasaport ve vize kontrolü; iç hatlarda da kimlik ve bilet kontrolünün yapıldığı ikinci kapıdan geçiyorsunuz. Yurtdışına çıkacaksanız pasaport ve vize kontrolü öncesinde yurtdışı çıkış harç pulu almanız gerekiyor.

Uçuş Kapısı

Uçuş Kapısı

İkinci kapı kontrolünden geçtiğinizde yapmanız gereken tek şey uçağa bineceğiniz kapıyı bulmak. Kapıyı bulup uçağa yolcu alımı başladığında görevliye kimlik ve biletinizi göstererek uçağa biniyorsunuz. Uçağa binişler, uçağın kalkış saatinden; yurtiçi uçuşlar için yaklaşık 30-45 dakika, yurtdışı uçuşlar için 45-60 dakika önce başlıyor.

Uçağa Biniş

Uçağa Biniş

Uçağa bindiğinizde, öncelikle biletinizde yazan koltuk numarasını buluyor, el bagajınız varsa, koltukların üzerindeki bagaj bölmelerine veya, önünüzdeki koltuğun altına koyuyorsunuz. Host veya hosteslerden de koltuk numarası veya bagaj konusunda yardım isteyebilirsiniz.

Uçuş Öncesi

Uçuş öncesinde host veya hosteslerin uçuş güvenliği ile ilgili anlattıklarını dikkatle dinleyin. Uçuş güvenliği ve acil durumlarla ilgili, ön koltuğun arkasındaki uyarıları okuyun. Kemerinizi bağlayın ve cep telefonunuzu uçak moduna alın.

Uçuş Esnasında

uçağa nasıl binilir

Uçağın kalkış ve iniş anında kemeriniz mutlaka bağlı olmalı. Basınç farkından dolayı kulaklarınızda oluşacak tıkanıklığı önlemek için yudum yudum su içebilir veya sakız çiğneyebilirsiniz.

Uçuş Sonu

Uçuş sonlandığında, uçaktan indikten sonra, bagaj teslim alanına yürüyeceksiniz. Yine elektronik ekranlar üzerinden, uçuş numaranızla hangi banttan bagajınızı alacağınızı bulabilirsiniz.

Bagajınız Kayıpsa

kayıp bagaj

Eğer havayolu bavulunuzu kaybettiyse, her havalimanında bulunan bagaj kayıp bölümüne başvurabilirsiniz. Her şeye rağmen bagajın bulunamadığı durumlarda, tazminat davası açabilirsiniz. Yolculuğun sonlandığı, yani bagajınızı teslim almanız gereken tarihten itibaren iki yıl içerinde dava açma hakkınız var.

Yeni Başlayanlar için Uçuş Kuralları

Uçağa nasıl binilir kısmını hallettiysek uçuşlarla ilgili mutlaka bilmeniz gereken önemli konu başlıklarına da şöyle bir göz atalım.

Bagaj Kuralları

Belli bir ağırlığa kadar ücretsiz olan bagaj ağırlığı uçtuğunuz havayoluna göre değişiyor. Türk havayolu firmaları için bu ölçü maksimum 30 kg. Birlikte seyahat ettiğiniz yakınlarınız varsa, ağırlığı paylaşabilirsiniz. Bavulunuzun yırtık veya hasarlı olmamasına dikkat edin, üzerine adınızı ve adresinizi yazın. Uçaktan inip bagaj beklerken pek çok benzer bavulun arasından seçmenizi kolaylaştırması bakımından hatırlayacağınız bir işaret de koyabilirsiniz. Eğer yabancı biri sizden herhangi bir şeyi bagajınızla geçirmenizi isterse kabul etmeyin.

Kabin Bagajı Kuralları

kabin bagajı kuralları

Havacılık kuralları gereğince uçağa binerken el bagajına almamanız gereken sıvılar var. Deodorant, parfüm, su, sıvı yiyecek, şurup şişesi gibi pek çok şey. Eğer hepsi kolayca görülebilecek şekilde, 20 x 20 cm büyüklüğündeki saydam poşetin içine girmiyorsa; şişelerin her biri 100 mililitreden küçük olsa da yanınıza almanıza izin verilmiyor. İkinci kapı girişindeki çöp kutsuna atmanıza neden olacak eşyaları çantanızda bulundurmayın. Havayolu şirketleri el bagajı için farklı ağırlık kuralı uyguluyorlar. Bu nedenle uçuştan önce mutlaka bagaj kuralların öğrenin.

Kabin Bagajı Kuralları içeriğimden çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Aktarmalı Uçuşlar

Yurtiçi ve yurtdışı aktarmalı uçuşunuz varsa, biletinizi aldığınız havalimanına aktarmalar esnasında ne yapacağınızı ve bagajınızın aktarmalar esnasında nasıl taşınacağını sorun. Özellikle, aktarmalı yurtdışı uçuşlarda, ikiden fazla havayolu kullanacaksanız, bagajınızın bir havayolundan diğerine doğrudan aktarılmama riski olabilir. Gideceğiniz yere indiğinizde bagajınız farklı bir ülkede kalmış olabilir.

Uçağa Biniş Sıkça Sorulan Sorular


Uçağa binerken takı takılır m
ı ?

Uçağa binerken takı takılmasında herhangi bir mahsur ve yasak yoktur. Ancak havalimanı geçiş noktalarında bu takıları çıkarmanız gerekebilir. Özellikle kemer, saat gibi aksesuarları çıkarmanız isteniyor.

Uçakta cep telefonu kullanılıyor mu?

Yurtiçi uçuşlarda telefonu uçak modunda kullanabilirsiniz. Yurtdışı bazı uçuşlarda ise yine uçak modunda olacak şekilde uçak içi wifi ve eğlence sistemlerinden faydalanabilir, whatsapp gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.

Uçak Koltuk seçimi ücretli mi?

Uçaktaki koltuk numaramız check-in esnasında otomatik atanır. Müsaitlik varsa cam kenarı ya da koridor olarak talep edebilirsiniz. Eğer özellikle oturmak istediğiniz bir koltuk varsa bileti satın alırken koltuk da satın alabilirsiniz. Yani evet, uçakta koltuk seçimi ücretlidir.

Her uçakta tuvalet var mı?

Uçakların büyüklüğüne göre tuvalet sayısı da değişmekle birlikte günümüzde her uçakta tuvalet bulunur.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here