Uçak Bileti

Seyahat etmek, hayatın renkli maceralarını keşfetmek için harika bir yol. Ancak, her seyahat biraz planlama ve organizasyon gerektiriyor, özellikle de uçak yolculuğu söz konusu olduğunda. Kabin bagajı kuralları, bu heyecanlı serüveni başarıyla tamamlamanın anahtarlarından biri. Sadece birkaç özgürce seçilmiş eşya ile dünya turuna çıkmak gibisi yok, değil mi? Ancak, havayolu şirketlerinin kabin bagajı kuralları, bu özgürlüğün tadını çıkarırken bizi bazen gerçek dünyanın yasalarıyla yüzleştirebiliyor. Neyse ki, bu kurallar sıkı olabilir ama onları doğru anladığınızda, seyahat deneyiminiz o hafif çanta içinde büyük bir zevk haline gelebilir. Haydi, uçakta el bagajında neler yasak birlikte göz atalım.

Kabin Bagajı Kuralları

Kabin Bagajı Kuralları

Gelin, kabin bagajı kurallarının ardındaki mantığı biraz daha yakından inceleyelim. Havayolu şirketlerinin bazı eşyaların kabine alınmasını yasaklamasının temel sebepleri, uçuş güvenliği ve yolcuların rahatlığını sağlamak. Uçaklar karmaşık mühendislik harikaları olsa da, birçok bileşeni hassas bir denge içinde çalışır. Bu dengeyi bozabilecek potansiyel riskler olabilir ve bu nedenle havayolu şirketleri, kabin bagajı politikalarını sıkı bir şekilde düzenlerler.

Örneğin, sıvı maddelerin sınırlı miktarlarda taşınmasına izin verilmesi, güvenlik açısından oldukça önemli. Büyük miktarlarda yanıcı veya patlayıcı maddeler taşınması durumunda, uçuş emniyeti ciddi şekilde tehlikeye girebilir. Aynı zamanda, sıkışık uçuşlar sırasında kabin alanı da sınırlıdır ve her yolcunun yanına fazla büyük bagaj alması, hem diğer yolcuların rahatlığını bozar hem de acil durum çıkışlarına erişimi engelleyebilir. Bu yüzden bazı büyük eşyaların veya keskin nesnelerin kabine alınması yasaklanmıştır.

Eğer herkes, bagaj konusunda serbestçe davranırsa, bu hem uçuş ekibi için yönetilmesi zor bir duruma yol açar hem de potansiyel güvenlik risklerini artırır. Dolayısıyla, kabin bagajı kurallarına uyum göstermek, hem seyahatin güvenliğini sağlamak hem de daha sorunsuz bir uçuş deneyimi yaşamak açısından son derece önemlidir.

Mobil Uygulama

1. Sıvı Maddeler

Sıvı Maddeler kabin bagajı kuralları

En sevdiğiniz parfümü ve deodorantınızı yanınıza aldınız. Kırılmasın veya elinizin altında dursun diye el bagajına koyarsanız şayet, havalimanında uçuş kapısından geçerken büyük çöp kutusunun dibini boylayacaktır. Peki hiç bir yolu yok mu sıvı haldeki ürünleri kabin içine almanın? Elbette var! 100 ml’lik şişeler halinde kozmetik ürünlerinizi kabin bagajında taşıyabilirsiniz.

2. İlaçlar

İlaçları kabin içinde taşıma konusunda da kurallar şöyle; katı ve sıvı ilaçlarınızı, orijinal paketinde olması koşuluyla kabin içine alabiliyorsunuz. Genellikle yazılı kurallarda yanınızda ilaç kullanmanız gerektiğini belirten doktor raporu bulundurmanız gerektiği de yazıyor. Sık sık uçuş yapan ve yanında mutlaka ağrı kesici vb. ilaç bulunduran biri olarak böyle bir durumla hiç karşılaşmadım. Ama yanlış yönlendirmek de istemem. Temkinli olmakta fayda var.

3. Çakmaklar

kabin bagajı

El bagajında yalnızca bir adet çakmak taşıma hakkına sahipsiniz. Çünkü kural şöyle diyor: “Kendinize ya da diğer yolculara zarar verebilecek bir maddeyi el bagajınızda bulunduramazsınız.”

4. Sıvı Gıdalar

Paketli sıvı gıdalar da, miktarı 100 ml veya altında değilse, büyük oranda el bagajına kabul edilmeyenler arasında. Bazı istisnai durumlar haricinde, örneğin sağlık nedeniyle belli gıdaları yanınızda bulundurmanız zorunlu ise, doktor veya bir yetkiliden bu durumu doğrulayan belgeleri ibraz etmek durumundasınız. Bebek sütü ve bebek maması genel olarak kabul ediliyorsa da, bazı durumlarda kontrolden geçirilmeleri gerekebilir.

5. Sivri uçlu şemsiyeler

Birçok Avrupa ülkesi için en iyi seyahat zamanları olan bahar aylarında uçuşunuz varsa, bu madde sizi ilgilendiriyor. El bagajına koyacağınız şemsiyeyi havalimanında bırakmak zorunda kalıp indiğiniz yerde ilk adımınızdan itibaren ıslanabilirsiniz. Baston şemsiyeler gibi ucu sivri olan şemsiyeler de pek çok havayolu şirketi tarafından kabin bagajında taşınması yasaklılar arasında.

6. Raketler

Havacılık denetimleri, spor ekipmanları konusunda da sıkı kurallar içeriyor. Ancak havayolları farklı prosedürlere sahip olabildiğinden ilgili hava yolundan teyit almanızda fayda var. Ancak genel olarak özel çantasında taşımak üzere, tenis ya da squash raketinizi kabinde taşıyabilirsiniz. 

7. Oltalar

Buraya kadarki maddelere bakarak sivri uçlu cisimlerin hemen hiçbirine izin çıkmadığı görülüyor. Zıpkın ve oltalar da el bagajına almanızın yasaklı olduğu eşyalar arasında. Zararsız gibi görünse de ne yazık ki, çantanıza atıp uçağa atlayabileceğiniz türden eşyalardan değil.

8. Piller

Belirli bir büyüklüğün üzerinde olmadığı sürece, cep telefonu, fotoğraf makinesi, tablet ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan lityum iyon piller, pek çok havayolu firması tarafından kabine kabul ediliyor.

9. Kesici/Delici Aletler

kabin bagajı yasakları

Marangoz ya da tesisatçı değilseniz el bagajınızda tornavida, çekiç, testere ya da matkap gibi aletler olmaması normal, ancak işiniz gereği bunun gibi aletleri taşımanız gerekiyorsa, bavulunuza koymanız gerekiyor.

Kabin Bagajı Ölçüleri

Kabin Bagajı Ölçüleri

Kabin bagajı olarak taşımak istediğiniz bagajınız baş üstü dolabına ya da koltuk altına sığabilecek ölçülerde olmalı. Bu ölçüler genelde 23x40x55 cm olarak belirlenmiş. Bazı havayollarında ağırlık sınırlaması olmazken bazılarında 8 kg sınırı bulunuyor. Uçuş yapacağınız havayolu firmasının kabin bagajı prosedürünü mutlaka inceleyin.

Pegasus Kabin Bagajı Yasakları

Bazı kozmetik ürünü ya da sıvı haldeki gıda ürünleri, kabin bagajına alınmayabilir. Pegasus kurallarına göre kabin bagajı içine alabileceğiniz kozmetik ürünleri, 100 ml’yi geçemez. Sıvı haldeki bebek maması gibi temel ihtiyaç ürünleri, kilitli poşetle kabin bagajı olarak taşınabilir.

Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmasına izin verilmiyor. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekiyor. Ayrıca kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar da taşınamıyor.

Daha detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.

THY Kabin Bagajı Yasakları

THY kabin bagajı kurallarına göre golf, beyzbol, kriket vb. sopa ve benzeri maddelerin kabinde ve kabin bagajında taşınması yasak. Kamp ocakları gibi yanıcı ve yakıcı maddelerin kabinde ve kabin bagajında taşınmasına da izin verilmiyor. Dikiş seti gibi kesici ve delici maddeler içeren ürünlerin kabinde ve kabin bagajında taşınması mümkün değil.

Daha detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Sırt çantası kabin bagajı sayılır mı?

Ölçülere uygun bir sırt çantası kabin bagajı olarak kabul edilir.

150 ml deodorant uçağa alınır mı?

Kabin içi bagaj koşullarında sıvı ürünlerde 100 ml sınırı var. 100 ml üstü olan ürünlerinizi uçak altı bagajınıza koyun.

Kabin bagajına iki çanta alınır mı?

Kabin içi bagaj hakkı bazı firmalarda 2 parça bazı firmalarda ise tek parçayı kapsıyor. 2 parçaya izin veren bir havayolu ile uçuyorsanız bagaj olarak ölçülere uygun bir bagaj ve bir adet de kişisel kol çantası alabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here