Uçak Bileti

Karadeniz’in doğusunda, Kafkas coğrafyasında konumlanan komşumuz Gürcistan, enfes doğal güzellikleriyle dünyanın en etkileyici destinasyonlarından biri. Başkent Tiflis ve Karadeniz kıyısında yer alan turizm merkezi Batum’un dışında sayısız bakir gezilecek noktaya sahip ülkede seyahat severler yepyeni yerleri keşfetmek için yollara düşüyor.

Gürcistan’da az bilinen enfes doğa harikası yerler bu yazıda. Gürcistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Gürcistan’da Az Bilinen Yerler

1. Pankisi Gorge

Pankisi Gorge, Gürcistan’ın en kuzeyinde, yüksek Kafkasların tam kalbinde yer alıyor. Arabaların bulunmadığı ve sadece yayalara özel yürüyüş ve binicilik rotalarına sahip bir bölge olarak özellikle doğa sporlarıyla ilgilenenleri memnun edebilecek bir yer.

Mobil Uygulama

Şehirde tarihi kaleler, kiliseler ve diğer tarihi binalar vadi boyunca her yere serpiştirilmiş şekilde uzanıyor. Gorge’ye ulaşmak için Tiflis’teki Ortaczala Otobüs İstasyonu’nu kullanabilirsiniz. Tiflis’ten Pankisi Gorge’ye ulaşım otobüsle yaklaşık 3.5 saat sürüyor.

2. Tusheti Ulusal Parkı

Kafkas dağlarının kuzey kıyılarının güneyinde, Rusya ve Çeçenistan sınırının yanı başında bulunan Tusheti Ulusal Parkı, Tiflis’e 300 km uzaklıkta. Avrupa’nın en önemli doğal koruma bölgeleri arasında yer alan Tusheti Ulusal Parkı, fauna ve florasıyla bölgedeki birçok endemik bitki ve yaban hayatına ev sahipliği yapıyor.

3. Mestia

Kafkas dağlarının karlı tepeleri ardındaki Svaneti’nin efsanevi topraklarının derinliklerinde bulunan Mestia ve küçük köylerini kelimelerle anlatmak çok zor. Svan kuleleri kavak ve kestane ağaçlarının arasından gökyüzüne doğru heybetli şekilde yükselerek yüzyıllardır süregelen Gürcü tarihi ve kültürünün çok güçlü bir simgesi gibiler. Chalaadi Buzulu ve Ushba Dağı’na çıkmak için gelen ziyaretçiler Mestia’nın yolunu tutuyor.

4. Ritsa Gölü

Kafkas Dağları’nın arasındaki vadide bulunan ve şimşir ile göknarlar arasında kalan Ritsa Gölü, cennetten çalınmış bir parça adeta. Göl ve çevresindeki ormanlar yürüyüş yapmak isteyen doğa tutkunları için muhteşem bir atmosfer oluşturuyor. Dileyenler botla göl turu yapabiliyor ya da buzlu sularda yüzebiliyor.

5. Telavi

Doğu Gürcistan’ın en zengin yeri olan Telavi, Tsiv-Gombori Dağları’nın eteklerinde çok güzel bir doğaya sahip. 2 bin yıldan uzun bir tarihe sahip olan Telavi, Romalılar, Kakheti kralları, Gürcü monarşisi ve Rus çarları tarafından şekillenerek günümüze kadar geldi. Bu farklı kültürler de mimari olarak eşsiz birçok eseri görebileceğiniz anlamına geliyor.

Şehir, Dzveli Galavani’den kalan kale duvarlarından orta çağ döneminin sonlarında doğan Batonis Tsikhe’ye kadar inanılmaz bir tarih dokusuna sahip. Görülecek yerler arasında bulunan 900 yıllık ve 45 metre yükseklikteki dev çınar oldukça etkileyici. Şehrin tam köşesinde iki dağ arasında bulunan Alaverdi Manastırı da yine çok görkemli ve ilgi çekici bir yer.

6. Stepantsminda

Kazbek Dağı’nın buz tutmuş bitki örtüsü ve sırtları tüm Stepantsminda’nın göz alıcı manzarasını oluşturuyor. Bir zamanların uzak ve vahşi doğanın kalbinde kalmış olan köyü artık kolay ulaşımı çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Yoğun bir dağlık bölge olan Kazbek, hemen şehrin tepesinde yer alıyor ve bulunduğunuz yerden Kuru ile Shino buzullarını görebiliyorsunuz. Bu iki buzulun önemi Stepantsminda’yı eko turizm ve macera sever turistleri çekmek adına kullanılmış iki doğal güzellik olması.

7. Ushguli

Svaneti bölgesinin büyüleyici atmosferinde bulunan beş köyden biri olan Ushguli, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Denizden 2 bin metre yüksekte bulunan bölge, Zhibiani ve Chazhashi gibi yerleri de içerisinde barındırıyor. Ushguli, Gürcistan’ın karışıklık ve savaş dönemlerinde ülkenin en önemli hazinelerinin saklandığı yer olarak da biliniyor.

8. Sighnaghi

Alazani Vadisi’nin yemyeşil tepelerinde yer alan Sighnaghi, ülkenin en güzel şehirlerinden biri olarak gösteriliyor. Kafkasların bembeyaz örtüleri arasında kırmızı çatıları ile kendini çok net bir şekilde belli eden şehir, kıvrımlı Arnavut kaldırımı taşları, ahşap bungalov tarzı evleri ile geleneksel 19. yüzyıl Gürcü tarzı hayatı sürdürüyor. St Giorgi Kilisesi ve Bobde Manastırı mutlaka görülmesi gereken iki yapı.

9. Uplistsikhe

1400’lü yılların sonunda Kafkasları neredeyse tamamen elinde bulunduran Kartli Krallığının bir zamanlar ekonomik ve politik merkezi olan Uplistsikhe, günümüzde yekpare kaya içine oyulmuş evleri ve döner merdivenleri ile ziyaretçileri çekiyor. Burada görülebilecek en ilginç yer ise çok eski çağlara ait olan 10. yüzyıl katedral kompleksi.

10. Askeri otoyol ve Kazbegi Bölgesi

Tiflis’ten kuzeye Rusya sınırına doğru gidildikçe manzara her bakımdan çok daha güzel bir hal alıyor. Kazbegi’ye kadar 3 saatlik yolun üçte ikisinde Khada Vadisi ve Gudauri Kayak Merkezi’nin harika görüntüsü size eşlik ediyor. Kazbegi küçük bir kasaba ve yabancılara kapalı olan Rusya sınırına oldukça yakın.

Tahmin edebileceğiniz gibi muhteşem bir doğaya sahip olan 5 bin metre yüksekliğindeki Kazbegi dağı tüm kasabanın üzerinde olağanüstü ihtişamıyla duruyor. Kuzey ve kuzeydoğuda Çeçenistan, kuzeybatısı Güney Osetya ile çevrili bölge zaman zaman siyasi karışıklık ve çatışmaların yaşandığı atmosferi ile ürkütücü bir yerde.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here