Uçak Bileti

Genellikle Gürcistan deyince aklımıza hemen Batum ve Tiflis geliyor. Ancak Kutaisi de sıkça ziyaret edilen, seyahat için tercih sebebi olan bir şehir. Kutaisi gezilecek yerler rehberim size yol gösterecek, yolunuz buralara düşerse rota çizmenize yardımcı olacak.

Kutaisi gezilecek yerlere geçmeden önce biraz şehri tanıyalım. Kutaisi, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Başkent Tiflis’ten sonra Gürcistan’ın en büyük ikinci şehri. Kutaisi’nin yazılı tarihi MÖ 3. yüzyıla uzanıyor. Antik tarihçiler buranın, eski Kolhis Krallığı’na başkentlik yaptığından bahseder.

Kutaisi Batum’a 109, Tiflis’e 221 km uzaklıkta yer alıyor. Şehre Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Aktarmalı olarak uçabilir ya da Tiflis ve Batum seyahatinizle birleştirebilirsiniz. Kutaisi subtropikal bir iklime sahip. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağışlı ve serin geçiyor. Dolayısıyla Kutaisi’ye ne zaman gidilir sorusunun yanıtı da bahar ayları oluyor.

Son yıllarda turizm potansiyelinin de oldukça arttığı şehre bir seyahat planlıyorsanız Kutaisi gezilecek yerler yazımı okumadan yola çıkmayın. Sizi şaşırtacak derecede güzel tarihi ve doğal güzellikleri okuyunca buraya gitmek için hevesiniz 2 kat daha artacak. 😍

Kutaisi Gezilecek Yerler

Kutaisi gezilecek yerler listesi

  1. Bagrati Katedrali
  2. Okatse Kanyonu
  3. Colchis Çeşmesi
  4. Sataplia Mağarası
  5. Gelati Manastırı
  6. Prometheus Mağarası
  7. Motsameta Manastırı
  8. Kutaisi Botanik Bahçesi

Bagrati Katedrali

kutaisi gezilecek yerler

Kutaisi gezisi şüphesiz Bagrati Katedrali ile başlar. 11. yüzyıldan kalma bir katedral burası. Orta Çağ Gürcü mimarisinin başyapıtı ve Gürcistan Krallığı’nın ilk simge eseri. Yıllar boyunca ağır bir hasar görmüş ve 1950’lerden itibaren kademeli bir şekilde restorasyonlar geçirmiş.

Katedral, Kutaisi’nin merkezinde, Ukimerioni Tepesi üzerinde yer alıyor. 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş. Ancak 2017’de katedralin özgünlüğüne zarar veren restore çalışmaları nedeniyle Dünya Mirasları listesinden çıkarılmış.

Okatse Kanyonu

kutaisi gezilecek yerler

Okatse Kanyonu Tabiat Anıtı Zeda Gordi köyü yakınlarında, deniz seviyesinden 520 metre yüksekte, Okatse Nehri üzerinde yer alıyor. Burası bir erozyon kanyonu. Kanyon derinliği 20-100 metre arasında değişiyor. Kanyonda, Kinçha Şelalesi Tabiat Anıtı ve birkaç küçük göl de dahil olmak üzere doğal anıtlar bulunuyor.

Okatse Kanyonu’ndaki 6 km uzunluğundaki yaya geçidi, Dadiani ormanında 2300 m uzunluğunda taş döşeli bölümle başlıyor ve 780 m uzunluğunda asılı uçurum parkurunun başladığı Okatse Kanyonu kontrol noktasına kadar gidiyor. Kanyonun üzerinde asılı duran ve panoramik görüntü sağlayan 20m uzunluğundaki platformla kuş gözlemciliği yapabileceğiniz, fotoğraf çekebileceğiniz en güzel alan. Ziyaretçi merkezinde kafe, hediyelik eşya dükkanı, kilitli dolaplar ve otopark bulunuyor.

Colchis Çeşmesi

kutaisi gezilecek yerler

Kutaisi’nin Tsentraluri meydanının ortasında yer alıyor Colchis Çeşmesi. Kutaisi’nin tarihi sokaklarında turlarken görüp fotoğraflayabilirsiniz çeşmeyi. Gece ışıklandırılmış halini de mutlaka görmelisiniz.

Gürcistan’ın tüm topraklarında bulunan genişletilmiş arkeolojik eserler ile dekore edilmiş çeşme. Mesela MÖ 7. yüzyıla tarihlenen ünlü bronz heykel “Tamada”. Gürcüce “Tamada”, ziyafet sofrasının lideri anlamına geliyor. Çeşmenin ana figürü, bir kadının tapınak mücevherini temsil ediyor.

Sataplia Tabiat Alanı ve Mağarası

kutaisi gezilecek yerler

Sataplia, 20. yüzyılda Petre Chabukiani tarafından keşfedilmiş. Unutulmaz bir yolculuk sunuyor. Sataplia doğanın saklı sırlarını keşfetmek için sizi bekliyor. Burası eşsiz manzarasıyla sizi şaşırtacak.

Sataplia Tabiat Alanı’nda mutlaka dinozor ayak izini ve karstik mağarayı görün. Bölgeyi, eşsiz ormanını ve panoramik manzarasını gördükten sonra mutlaka gidilmesi gereken bir yer olduğunu anlayacaksınız.

  • Sataplia Tabiat Alanı konumu burada.

Gelati Manastırı

kutaisi gezilecek yerler

Gelati Gürcistan’ın batısında, İmereti bölgesindeki Kutaisi yakınlarında yer alan bir Orta Çağ manastır kompleksi. Gürcistan Altın Çağı’nın başyapıtı olan Gelati, 1106’da Gürcistan kralı IV. David tarafından kurulmuş. 1994’te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiş.

Ortaçağ’ın en büyük Ortodoks manastırlarından biri olan Gelati Manastırı aynı zamanda bir bilim ve eğitim merkeziymiş ve içinde barındırdığı akademi, eski Gürcistan’ın en önemli kültür merkezlerinden biriymiş.

  • Gelati Manastırı konumu burada.

Prometheus Mağarası

kutaisi gezilecek yerler
kutaisi gezilecek yerler

Prometheus Mağarası, ilginç yapısı ve etkileyici dokusuyla Kutaisi gezilecek yerler listesinin en turistik noktalarından biri. Nefes kesici sarkıtlar, dikitler, taşlaşmış şelaleler gören herkesi büyülüyor.

Sadece 6 salonun turistlere açık olduğu 22 salon bulunuyor mağarada. 1420 metre uzunluğundaki mağaranın içinde bulunan nehirde tekne turu da yapabilirsiniz.

  • Prometheus Mağarası konumu burada.

Motsameta Manastırı

kutaisi gezilecek yerler

Motsameta Manastırı, Kutaisi’nin yaklaşık 6 km kuzeydoğusunda yer alan bir manastır kompleksi. Motsameta, Gürcü dilinde “Şehitlerin Yeri” anlamına geliyor. Bu ad, soylu Argveti ailesinden Davit ve Konstantin kardeşler ile ilgili bir hikayeye dayanıyor.

Kardeşler, 8. yüzyılda işgalci Araplara karşı bir isyan düzenlemiş. İsyan başarısız olunca yakalanmışlar. Müslüman olmaları karşılığında affedileceklerine dair söz verilmiş ancak teklifi kabul etmemişler. Ve işkencelere maruz kalarak öldürülmüşler. Cesetleri de nehre atılmış.

Su kardeşlerin kanlarıyla kırmızıya boyanmış, ve nehre “kırmızı su” anlamına gelen “Ckalcitela” adı verilmiş. Bir inanışa göre, kardeşlerin kalıntıları aslanlar tarafından yakalanmış ve Gelati Manastırı’nın bulunduğu tepeye götürülmüş. 11. yüzyılda Kral IV. Bagrat orada bir tapınak kurmuş. 1923’te Bolşevik gizli polis teşkilatı, Davit ve Konstantin kardeşlerin kalıntılarını Gelati Manastırı’ndan Kutaisi’deki müzeye taşımış. Motsameta Manastırı ve Gelati Manastırı arasında savaşlar sırasında kullanılan gizli bir geçit olduğu söylenir.

  • Motsameta Manastırı konumu burada.

Botanik Bahçesi

Kutaisi Botanik Bahçesi, 19. yüzyılın ortalarında kurulmuş. Bahçede yaklaşık 700 bitki türü, ağaç ve çalı bulunuyor. Bin yaşındaki tarihi meşe ağacı oldukça ilgi çekici. Temiz hava ve bol oksijen için burayı da Kutaisi gezilecek yerler rotanıza dahil edebilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here