Uçak Bileti

Daha önce duymadıysanız ya da yolunuz Kapadokya tarafına düştü ama burayı görmediyseniz üzüleceğiniz bir yer Gümüşler Manastırı. Büyük bir tüf kaya kitlesinin içine oyulmuş bir kaya manastır kilisesi burası. Bizans sanatının Anadolu’da en güzel ve en iyi korunmuş eserlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

1973’te arkeolojik sit alanı olarak kabul edilmiş manastır. Dört sütunu bulunan kilisenin duvarları fresklerle kaplı. Burası aynı zamanda bir yeraltı şehrine de ev sahipliği yapıyor. Büyük mezarlık odası, yerleşim birimleri, yeraltı şehri ve kilisedeki freskleri ile manastır döneminin önemli din merkezlerinden biriymiş.

gümüşler manastırı Meryem Ana

Kilise içinde oldukça iyi korunarak günümüze ulaşabilmiş, muhteşem renkli freskler bulunuyor. Fresklerde Hz. İsa’nın doğumu, vaftiz edilmesi, kiliseye takdimi, Havariler ve Hıristiyanlığın ileri gelenlerini gösteren konular anlatılmış. Özellikle gülen Meryem Ana freski mutlaka görülmeli. Dünyada başka örneği bulunmadığı söyleniyor.

Gümüşler Manastırı Hakkında Bilgi

Gümüşler Manastırı Hakkında Bilgi

Manastır ve yeraltı yerleşimi 10. yüzyılda büyük yerleşim yerlerinden uzakta inşa edilerek Traicas olarak adlandırılmış. Manastırın bulunduğu yerin çevresinde eski dönemlerden kalma gümüş yatakları bulunuyor. Bundan dolayı Osmanlı imparatorluğu döneminde Eski Gümüşler kasabası olarak adlandırılmış.

Mobil Uygulama

O dönemlerde manastır, gayrimüslim halk tarafından ibadet amaçlı kullanılmış. Cumhuriyet döneminde gayrimüslimler Yunanistan’a göç edince manastır işlevini kaybetmiş ve yaklaşık kırk yıl kullanılmamış.

1962’de İngiliz arkeolog Michael Gough tarafından yeniden keşfedilmiş. 1963’te ise restorasyona başlanılarak Manastır ve çevresi 1973’te ziyarete açılmış.

Ülkemizde hemen her tarihi ve turistik bir yerin hikayesi var. Hal böyle olunca Gümüşler Manastırı hikayesi diye de çok aratılmış ama buraya özgü anlatılacak bir hikaye yok. 😊

Gümüşler Manastırı Nerede?

Gümüşler Manastırı Nerede?

Manastır ve Yeraltı Şehri Niğde’ye 8 km uzaklıktaki Gümüşler kasabasında yer alıyor. Buraya kendi araçlarınızla kolayca ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma ile gitmek isterseniz Niğde merkezden yarım saatte bir kalkan Gümüşler Kasabası dolmuşlarına binin. Şoföre manastıra yakın inmek istediğinizi söylerseniz uygun bir yerde bırakır.

Gümüşler Manastırı yol tarifi için buraya tıklayın.

Gümüşler Manastırı Giriş Ücreti

Gümüşler Manastırı Giriş Ücreti

Manastırın Giriş Ücreti 20 TL. Müze kart geçerli.

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 19:00
Gişe Kapanış Saati: 18:30

Adres: 51310 Gümüşler Beldesi
Tel: 03882352534

Gümüşler Manastırı ücretli mi?

Evet, müze kartınız yoksa manastıra giriş ücreti 20 TL.

Gümüşler Manastırı hafta sonu açık mı?

Manastır haftanın her günü ziyarete açık.

Gümüşler Manastırı

Bu özel tarihi yeri ziyaret etmek isterseniz tek yapmanız gereken Niğde otobüs bileti almak. Ayrıca Niğde ile ilgili diğer içeriklerimi de okumayı unutmayın. 😊

Niğde’ye Nasıl Gidilir?

Niğde Gezilecek Yerler

Niğde’de Ne Yenir?

Niğde Kalesi

Tyana Antik Kenti

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here