Uçak Bileti

Birçok medeniyetin izlerini bünyesinde taşıyor Niğde. Niğde Kalesi de Niğde’de gezilecek yerler içinde tarihi zenginliğin bir parçası olarak yer alıyor. Eski Niğde şehrinin bulunduğu tepenin üzerinde konumlanıyor kale. Ne yazık ki birçok yeri yıkılmış olan kalenin taşları evlerin duvarlarında kullanılmış.

Siz gittiğiniz şehirlerde kaleleri ziyaret eder misiniz bilmiyorum ama ben çok severim. Tüm heybetleriyle dururlar şehre hakim bir tepede. Ne savaşlar, ne kutlamalar görmüştür kim bilir. Kaç medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunları düşünmeden edemem. E Niğde’ye gitmişken de kalesini görmeden dönmek olmaz elbette. O halde gelin bu asırlara meydan okuyan tarihi mirası birlikte keşfedelim.

Niğde Kalesi Hakkında Bilgi

Niğde Kalesi Hakkında Bilgi

Niğde tarihi yerler içinde önemli bir yeri olan kale Dünya Kültür Geçici Miras Listesi’nde yer alıyor. Kalede mutlaka görmeniz gereken yapılar arasında Alaaddin Cami ve saat kulesi yer alıyor.

Kalenin eski burçlarından birinin üzerine yapılmış bulunan meşhur saat kulesi de Niğde’nin sembollerinden biri. Kule dıştan minare görüntüsünde. Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılında yapılmış. Dört bölümden oluşuyor ve tam, yarım saatlerde çalıyor.

Mobil Uygulama

Kaleden manzara da harika. Durup Niğde’ye şöyle bir bakmayı ihmal etmeyin. Park olarak düzenlendiği için burada bulunan kafede bir şeyler içebilir, piknik yapabilirsiniz. Çocuk park alanı da mevcut.

Niğde Kalesi Nerede?

Bugünkü Niğde şehrinin olduğu yerde “Eski Niğde” olarak anılan bölgede tepe üzerinde yer alıyor.

Niğde Kalesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Niğde Kalesi Tarihi

Niğde Kalesi Tarihi

Kale bir höyük olan Alaeddin Tepesi’ndeki kalıntıların üzerine inşa edilmiş. Niğde Kalesi’nin bir kitabesi yok. O nedenle Kalenin tarihi kesin olarak bilinmiyor.

MÖ 8. asırda yapılmış olma ihtimali üzerinde duruluyor. Kale bugünkü şeklini Selçuklu Hükümdarı II.Kılıçaslan , II.Ruknettin Süleyman Şah ve I. Alaeddin Keykubat döneminde almış. 1740 yıllarında Sadrazam İshak Paşa tarafından onarılmış.

Cumhuriyet döneminde bir müddet hapishane olarak kullanılmış. Günümüzde belediye tarafından tepenin etrafı duvarla çevrilmiş ve park haline getirilmiş.

Niğde Kalesi’nin Özellikleri

Niğde Kalesi'nin Özellikleri

Kalenin en önemli özelliklerinden biri burada bulunan Alaaddin Camii kapısındaki kadın silüeti. Caminin doğuya bakan kapısının üst kısmında bir taş işleme var. Tam bu noktaya 09.00-11.00 saatlerinde düşen gölge, “taçlı kadın başı” silüeti oluşturuyor.

Halk arasındaki bir inanışa göre camiyi inşa eden ustalardan birisi, Niğde Sancak Beyi’nin kızına aşık olmuş. Bu “imkansız” aşkını ölümsüzleştirmek için caminin kapısına beyin kızını tasvir eden silüeti yapmış.

Niğde Kalesi kim tarafından yapılmıştır?


Kalenin kimin tarafından yaptırıldığı bilinmese de bugünkü şeklini II.Kılıçaslan , II.Ruknettin Süleyman Şah ve I. Alaeddin Keykubat zamanında almış.

Niğde Kalesi ne zaman yapıldı?


Kalenin ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. MÖ 8. asırda yapıldığı tahmin ediliyor.

Bu tarihi kaleyi ziyaret etmek için tek yapmanız gereken Niğde otobüs bileti almak. Ayrıca Kütahya ile ilgili yazdığım diğer yazılarımı da mutlaka okuyun.

Niğde Gezilecek Yerler

Niğde’ye Nasıl Gidilir?

Gümüşler Manastırı

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here