Uçak Bileti

yüksekliği ve genişliğiyle, coşkun akan sularıyla oldukça gösterişli bir şelale Tortum.

Şelaleye ulaşıp ışık kırılmasıyla suyun üstünde oluşan gökkuşağını gördüğünüzde, izleme teraslarından şelaleye bakarken su damlacıkları yüzünüzü ıslattığında Erzurum Tortum Şelalesi sizin de gönlünüzde taht kuracak eminim.

Erzurum Tortum Şelalesi Hakkında Bilgi

Erzurum Tortum Şelalesi Hakkında Bilgi

Bir Erzurumlu eşi olarak anlatacağım Tortum Şelalesi’ni size. Erzurum’a her gidişimizde hadi Tortum’a gidelim diye tuttururum. Çünkü kurak Doğu Anadolu ikliminden bir anda sıyrılıp kendinizi yeşilin içinde bulabileceğiniz bir bölge Tortum ve Uzundere. Bir de ülkemizin en güzel şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi’ne ev sahipliği yaptığından ziyaret bizim için kaçınılmaz oluyor.

Umarım herkesin yolu bir gün buralara düşer ve Erzurum’un tarihine doğasına yakından tanıklık eder. O halde gideceklere rehber olabilecek Erzurum Tortum Şelalesi hakkında tüm bildiklerimi anlatmaya başlıyorum.

Mobil Uygulama

Tortum Şelalesi Nerede?

Tortum Şelalesi Nerede?

Tortum Şelalesi, Erzurum ili Uzundere ilçesinde bulunuyor. Erzurum’a 100 km, Uzundere ilçesine 16 km mesafede yer alıyor. Tortum Şelalesi’ne nasıl gidilir derseniz Şükrü Paşa Mahallesi batı semt garajından hareket eden, Uzundere İlçesi toplu taşıma araçları ile şelaleye ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehre ulaşım için mutlaka Erzurum uçak bileti fırsatlarına göz atın.

Tortum Şelalesi Oluşumu

Tortum Şelalesi Oluşumu

Tortum Gölü gideği, gölün kuzey ucu ile Tev Vadisi arasındaki heyelan kütlesini aşarak Tortum Şelalesi’ni oluşturuyor. Erzurum Tortum şelalesinin suları 22 metrelik genişlikten 48 metre yükseklikten düşüyor. Sular döküldüğü yerde bir dev kazanı meydana getirmiş.

Tortum Şelalesi’nin Özellikleri

Tortum Şelalesi'nin Özellikleri

Afrika’daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, Amerika’daki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci en yüksek şelale olarak biliniyor. 48 metre yükseklikten dökülen Erzurum Tortum Şelalesi ise dünyanın üçüncü yüksek şelalesi olma özelliği taşıyor.

Şelalenin önündeki dev kazanına bir çığ gibi düşen sular, güneşli havalarda gökkuşağı meydana getiriyor ve doyumsuz bir manzara sunuyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında su daha coşkulu akarken, kış aylarında şelale tamamen donuyor ve profesyonel sporcular şelale üzerinde tırmanış yapıyor.

Şelalenin bulunduğu bölgede bir kaç sene önce çevre düzenlemesi yapıldı ve oldukça güzel oldu. Düzgün merdivenlerle şelalenin en altına kadar inebilirsiniz. İzleme balkonlarında manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca yeme içme ihtiyaçlarınız için burada restoran kafe gibi tesisler de bulunuyor.

Erzurum Tortum Şelalesi Hikayesi

 Erzurum Tortum Şelalesi Hikayesi

Rivayete göre eskiden Tortum Gölü’nün bulunduğu yerde bir köy varmış. Dağda hayvanlarını güden çoban uyuduğu sırada “Çıkın, çıkın” şeklinde uyarı dolu sesler duymuş. Bütün köye anlatmış ve gelecek olan felaket konusunda köylülere söz anlatamamış. Bunun üzerine sürüsünü de alarak köyü terk etmiş.

Çoban köyü terk ettikten bir gün sonra şiddetli bir deprem olmuş ve dağ köyün üzerine çökmüş. Köyün önünü kapatarak burada bir gölün oluşumuna neden olmuş. Günümüzde bu gölün Tortum Gölü olduğu ve dağdan göle doğru akan kuvvetli suyun da Tortum Şelalesi olduğu kabul ediliyor.

Tortum Şelalesi izleme merdivenlerini şelale tarafından inip, elektrik santrali tarafından çıkanlarda nefes darlığı ve kalp rahatsızlıkları görülmediğine inanılıyor.

Tortum Şelalesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tortum Şelalesi dünyada kaçıncı?

Tortum Şelalesi dünyanın en yüksek 3. şelalesi olarak kabul ediliyor.

Tortum Şelalesi neden kurudu?

Tortum Şelalesi HES projesi nedeni ile kurudu. Şelaleye su sağlayan kanallardaki tadilat ve çalışmalardan dolayı 15 Şubat 2022 günü tamamen suyu kesilmişti.

Tortum Şelalesi hangi ile ait?

Tortum Şelalesi Erzurum ili sınırlarında bulunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here