Uçak Bileti

Roma tapınakları kullanım ve tasarım açısından Yunan tapınaklarına çok benzese de farklı bir kategoride yer alıyor. Roma tapınakları yükseltilmiş bir platoda yer alır ve önünde bir merdiven bulunur ancak Yunan tapınaklarında destek sütunları kullanılır. Romalılar kendi tapınaklarına Tuscan ve Kompozit adında iki farklı mimari tarz da ekleyerek farklarını ortaya koydular. En muhteşem Roma tapınaklarına Akdeniz çevresinde denk gelebilirsiniz. Birlikte bu tapınaklara bir göz atalım.

En Muhteşem Roma Tapınakları

1. Augustus ve Livia Tapınağı

MÖ 1 .yüzyılın sonunda yapılan Agustus ve Livia Tapınağı günümüzde kısmen de olsa sağlam olarak Fransa’nın Vienne şehrinde yer alıyor. Nimes’teki meşhur bir Roma tapınağı olan Maison Carree’ye çok benzerlik gösteren tapınak aslında Agustus’a adanmıştı. MS 41’de ise Lyon yakınlarında doğan ve torunu olan imparator Cladius tarafından Livia’ya adanması için değiştirildi.

2. Zeus Tapınağı, Aizanoi

Mobil Uygulama

Aizanoi MÖ 3000 yılında bile insanların yoğun olarak yaşadığı bir yerdi. Yün, tahıl ve şarap üretimiyle birlikte Roma İmparatorluğu altında çok hızlı bir şekilde büyüyerek zenginleşti. Aizanoi’nin en muhteşem yapısı da tüm Anadolu’nun en iyi korunmuş tapınağı olan, MS 2. yüzyılda yapılan Zeus Tapınağı. Tapınak yapımı için gerekli olan para, tapınağın etrafındaki arazilerin kiraya verilmesiyle sağlanmıştı. Ancak tapınağın sınırlarının tam olarak net çizilmemiş olması ve çevredekilerin bazılarının bu kirayı ödemek istememesi daha sonra tapınak duvarlarına işlenecek kadar önemli olan isyanları başlatmış oldu.

3. Dougga Capitol

Tunus’un kuzeyinde bulunan Dougga bazen “Kuzey Afrika’da en iyi korunmuş Roma köyü” olarak da biliniyor. Görülmeye değer yerler arasında Punic-Libyan Türbesi, tiyatro ve Capitol ilk üç sırayı alıyor. Capitol 2. yüzyıldan kalma bir Roma kilisesi ve Jüpiter, Juno ve Minevra tanrılarına adanmıştır. Öncelikli adanmışlıkları tanrılar olsa da ikinci dereceden adandıkları isimler ise en iyi imparatorlar arasında yer alan Lucius Verus ve Marcus Aurelius.

4. Garni Tapınağı

MS 1. yüzyılda Ermenistan kralı Trdates tarafından yaptırılan Garni Tapınağı Roma güneş tanrısı olan Helios’a adandı. Binanın inşaatının bütçesinin İmparator Nero’ya verilen askeri desteğin karşılığında geldiğine inanılıyor. Garni tapınağı 24 diğer başka hiç bir greko-romen tapınaklarında örneğini göremeyeceğiniz bazalt taşından yapılmış 24 sütuna sahip. 1679’da bir deprem sonucu tamamen yerle bir oldu ve 1970’de yeniden inşa edilene kadar da öyle kaldı.

5. Augustus Tapınağı, Pula

Augustus Tapınağı Hırvatistan’ın Pula şehrinde orijinal Roma döneminden kalan tek bina. İlk Roma imparatoru Augustus’a adanmış olan tapınağın tahmini olarak imparatorun da yaşadığı dönem olan MÖ 2 ila MS 14 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. Bizans yönetimindeyken tapınak bir kiliseye çevrildi ve ardından da ambar olarak kullanıldı. II. Dünya savaşında gelen bir bomba yüzünden büyük hasar aldı ancak sonrasında binanın büyük bir kısmı tekrar onarıldı.

Hırvatistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.

6. Sbeitla Tapınakları

Sbeitla yada diğer adıyla Sufetula Tunus’un orta batı kısmında yer alan görece olarak iyi korunmuş bir Roma şehri. Şehirde çok büyük bir meydan bulunuyor ve taşlarla örülü zemininin etrafını da bir duvar kaplıyor. Meydan’ın bir tarafında bir giriş, tam tersi tarafında ise üç Roma tapınağı bulunuyor. Tüm tanrılar için tek bir tapınak yapmak yerine Sbeitla yerlileri en önemli üç tanrıları için ayrı ayrı tapınaklar yaptı. Buna benzer bir yapıya sadece İspanya’da Baelo Claudia’da denk gelebilirsiniz.

7. Maison Carree

Fransa’nın Nimes şehrinde yer alan Maison Carrée MÖ 16. yüzyılda Romalı General Marcus Vipanius Agrippa tarafından genç yaşta ölen iki oğluna adanarak yaptırıldı. Dünya’da ki en iyi korunmuş Roma tapınaklarından biri olan Maison Carrée bu kadar iyi bir durumda olmasını 4. yüzyılda yok olmaması için bir Hristiyan kilisesine dönüştürülmesine bağlıyor. Zaman içinde belediye binası, ahır, kiler olarak kullanılsa da nihayet bir müzeye dönüştü.

8. Palmira

Şam’ın 200 kilometre kadar dışındaki bir vahada yer alan Palmira, Suriye’nin en önemli turistik yerlerinden biri ve standart bir Roma turunun da en önemli parçası sayılıyor. Yüzyıllar boyunca Palmira, Persler ile Roma Suriye’sinin limanlarını birbirine bağlayan çok önemli ve zengin bir şehir olarak rol oynadı. Günümüzde turistlerin görebileceği çok fazla şey de var. Devasa Bel Tapınağı, muazzam kemer ve bir zamanlar tam bin 500 sütunun yer aldığı sıra sütunlar kemeri.

9. Dev Tapınak Pantheon

MS 126’da yapılan Pantheon dünyanın en iyi korunmuş Roma dönemi yapılarından biri ve Roma’da yer alıyor. Tapınak 7. yüzyıldan beri Roman Katolik kilisesi olarak kullanıldı. Pantheon’da devasa yuvarlak bir kemer altı bulunuyor ve üç katlı granit sütunlarla destekleniyor. Tam tepesinde ise beton bir kubbe ile gökyüzüne açılan bir göz bulunuyor. Burayı ziyaret etmek için en güzel zaman yağmurlu bir gün olacaktır çünkü bu gözün üzerinden süzülen yağmur damlalarını izlemek çok ayrı bir keyif.

10. Baalbek

Baalbek aynı zamanda Heliopolis olarak da biliniyor ve Lübnan’ın kuzeydoğusundaki bir arkeolojik bölgede yer alıyor. MÖ 1. yüzyılda ve takip eden iki yüzyılda Romalılar buraya üç tapınak yaptılar: Jüpiter, Bacchus ve Venüs. Roma İmparatorluğunun en büyük tapınağı olan Jüpiter’de tam 54 dev granit sütun yer alıyor ve her biri 21 metre uzunluğunda. Bu sütunlardan sadece 6 tanesi günümüze kadar gelebildi ancak sadece bunlar bile devasa derecede büyük ve etkileyici. En iyi korunmuş olan tapınak ise MS 150’de yapılan Bacchus. Antik Roma tapınağının adandığı isim ise aynı zamanda Dionysus olarak da bilinen şarap tanrısı Bacchus. Lübnan’a gidildiğinde her yerde karşınıza çıkabilecek kadar popüler bir tur olarak görebilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here