Uçak Bileti

Uzakdoğu’nun gizemli şehirlerinden Bangkok, Tayland’ın başkenti ve en kalabalık şehri. Chao Phraya Nehri düzlüğünde kurulu şehir, Tayland’ın hem ekonomi, politika, eğitim hem de ticari merkezi konumda. Bangkok’un sunduğu gözde deneyimleri keşfetmek için en az birkaç gün ayırmak gerek. Eğer yolunuz bu renkli şehre düşerse, Bangkok’ta insanı şaşırtan deneyimlerine de bir göz atın.

Aynı saatin içinde çok sayıda farklı duyguya hitap eden deneyim sunan bu şehirde, modern ve geleneksel, batı ve doğu bir arada. Lezzetli sürprizlerle dolu olan şehirde, bir yanda nem, sıcak, karmaşa, gürültü, koku ve trafiğin diğer yanda egzotik, cazibeli, lezzetli ve davetkar bir dünya var.

bangkok-ilginc

Benim de Asya’da en çok ziyaret ettiğim ve en uzun kaldığım başkent burası oldu. Bangkok, ister 2 gün kalayım, ister 2 ay, benim için her zaman inanılmaz ilginç bir şehir.

Tay dilindeki adıyla, dünyanın en uzun şehir ismi olma özelliğiyle Guiness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanmış bu şehre İstanbul’dan havayolu ile ulaşım dokuz saat sürüyor.

İstanbul’dan 9.000 km uçup da hava limanından dışarıya adım atınca, saunaya dalmak gibi bir his Bangkok’ta olmak. Çünkü Bangkok, Dünya Meteoroloji Örgütünce dünyanın en sıcak başkenti. Çılgın derecedeki sıcaklık ve nem tropikal iklimi hücrelerinizde hissetmenizi sağlıyor.

Mobil Uygulama

Egzotik Başkent Bangkok

Ülkenin en yoğun havalimanı olan Uluslararası Svarnabhumi Havalimanından dışarı adımınızı attığınız anda sıcak, biraz ve kokan bir hava havayla karşılaşıyorsunuz, tipik Asya kokusu bu. Göreceğiniz diğer şey ise korkunç bir trafik ve her yandan yükselen gürültü. Tam bir kaos doğrusu, ama kimisine de bu cazip geliyor doğrusu.

Bangkok’un kaotik trafiği İstanbul’u aratmıyor. Günün hemen her saatinde, trafikte kesintisiz şekilde ilerlemek neredeyse imkansız. Şehir içi ulaşımda en avantajlı seçenek, raylı sistem. Dev viyadükler üzerine kurulu demiryolu ağı Sky Train ile kenti havadan dolaşarak; şehrin birçok noktasında hızlı ve rahat bir şekilde ulaşmak mümkün. Bunun yanında şehrin bazı kalabalık noktalarına ulaşım sağlayan yeraltı metro sistemi de mevcut.

Havalimanında Budist rahipleri ellerinde cep telefonlarıyla görmüştüm. Turuncu kıyafetler içerisindeki başları traşlı, yalınayak olan bu din adamlarını sanki Nirvana’ya ulaşmış ve dünya nimetlerinden ellerini ayaklarını çekmişler diye bekliyoruz değil mi? Galiba yanılıyoruz.

Chao Phraya Nehri iki kıyısına ve buraya açılan yüzlerce kanal üzerinde kurulmuş Bangkok ‘Doğunun Venedik’i’ olarak da adlandırılıyor. Bu rengarenk şehirde insanların yüzlerinden gülümseme hiç eksilmiyor. Şehrin her köşesi tapınakların verdiği mistik havayla kaplı.

Grand Palace’a gitmenin en pratik ve keyifli yolu, nehir üzerinde ulaşımı sağlayan tekneler. Thaililer için çok değerli olan ve şehrin tam ortasında akan Chao Phraya Nehri ile diğer iki kanal üzerinde yapılan tekne yolculukları, şehri yakından keşfetmenin bir güzel yolları arasında yer alıyor.

bangkok-ilginc

Tapınakta yer alan dev Yatan Budha Heykeli tapınağın en ilgi çeken figürü. Yatan Buda heykeli Budha’nın Nirvana’ya ulaştığı anı simgeliyor. Heykelin ayak tabanlarına yüz sekiz olumlu eylemi ifade eden, sedef taşlarla işlenmiş semboller yer alıyor. 108 sayısı Budizm’de kutsal kabul ediliyor.

Hem gün doğumunda hem de gün batımında ışıl ışıl parlayan yapısıyla mistik ve büyüleyici bir görüntüye sahip. Bu saatler dışında ise sıradan bir yermiş gibi görürseniz şaşırmayın.

Ucuz fiyatları nedeniyle şehri ziyaret eden herkesin ilgi gösterdiği Chinatown, altın takıları, yiyecek ve içecekleriyle günün her saati kalabalık.

Çin Mahallesindeki inanılmaz Altın Budha heykeli Wat Traimit, görenlerin gözlerini kamaştıracak güzellikte. Tayland’ın bu değerli hazinesi 5 ton saf altından yapılmış ve dünyanın en büyük altın Budha heykeli olarak biliniyor.

700 yıldan daha eski olan Wat Traimit (Golden Budha Temple), ilginç bir hikayeye sahip. Heykelin altından yapılmış olduğu, 1955’te, bir yer değiştirme sırasında ortaya çıkıyor. Kazayla düşürülen heykelin üzerindeki sıvanın kırılması ile heykelin altından yapılmış olduğu anlaşılıyor. Ülkenin zayıf döneminde yağmalardan korunması amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

Tuk-tuk

Bangkok’ta dolmuş yerine tuk-tuk kullanılıyor. Tuk-tuk, üç tekerlekli motosiklet. Arkasında 2 kişilik bir kasası var. Bangkok’a gidip de tuk-tuka binmeden dönenleri Bangkok’a gitmiş saymıyorlar. Size ısrar eden tuk-tukçuya istediğiniz kadar hayır deseniz de bir müddet sonra kendinizi tuk-tukta bulabiliyorsunuz. İnat etmeyin, binin. Yanınıza maske alın.

Hazır tuk-tukçulardan laf açılmışken, bunu da anlatmadan geçemedim. Diyelim ki arkadaşınızla Bangkok’ta bir tapınağa gideyim dediniz ve yola düştünüz. Yoldan bir tuk-tukçu çevirip hadi Yatan Budha tapınağına çek dediniz.

bangkok tuktuk

Bizim çılgın Thaili size şunu söyleyebilir; “O tapınak yandı, ben sizi başka yere götüreyim?” Bu aynen şunun gibi bir şey; bir taksiciye Ayasofya’ya çek diyip de ve bizim kurnaz taksicinin “Ayasofya yandı, Üsküdar’daki Mimar Sinan eseri cami daha güzel, oraya götüreyim sizi” demesi gibi bir şey. Bunu da yapmayıp alıp sizi bir dükkana götürür bırakır. İnanmayın tabi, maksat komisyon almak.

Budizm’den gelen kültürden dolayı sinirlenmenin ayıp hatta günah kabul edildiği ülkede kavga eden insanları görmek pek mümkün değil. Dikkat edilmesi gereken diğer bir şey ise Kral’a saygı. Evet, Tayland krallıkla yönetilen bir ülke ve halk kralını çok seviyor. Öyle böyle bir sevgi değil yani, ruhani bir lider gibi neredeyse krallarına tapıyorlar.

Şehri yürüyerek keşfetmek için Siam Square, Kho San Caddesi ile yeşil dokusuyla dikkat çeken Soi Rambuttri Caddesi en güzel adreslerden.

Şehrin ünlü yüzen pazar yeri Floating Market, nehrin üzerinde birbirine bağlı olan kanolardan oluşuyor. Bangkok’un 120 km dışında Nakhon Pathom şehri yakınlarındaki pazar yer sabah 7 ile öğlen 1 saatlerinde açık. Pazar yerinde yerel süs eşyaları, şapkalar, ahşap objeler, takılar, bambular bulunuyor. Hemen her şeyin satıldığı bu pazarlar, en renkli fotoğrafların çekileceği mekanlardan birisi.

Bangkok aynı zamanda Asya’nın en iyi lezzetlerinin de başkenti. Yerel sokak pazarları açısında da Tayland oldukça renkli. Sokak kenarlarına kurulmuş tezgâhlarda sunulan pratik ve ucuz lezzetler, ülkenin hangi şehrine giderseniz gidin karşınıza çıkıyor.

ⓘ En ucuz Bangkok uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here