Uçak Bileti

Yurt dışı seyahati için gerekli belgeler arasında bulunan pasaport, farklı ülkelere seyahat planı yapanların hazırlık listesinin en üst sırasında yer alıyor. Yolculuk yapan kişinin kimliğini tespit etmek için kullanılan pasaport fiyatları ülkeden ülkeye değişiyor.

Veri analizi şirketi Statista’nın yaptığı araştırmada dünyanın en pahalı pasaportları sıralandı. Yerel para biriminden dolara çevrilerek hesaplanan pasaport bedelleri ile ülke vatandaşlarının kaç saat çalışarak pasaport alabileceği de ortaya çıktı.

Dünyanın En Pahalı Pasaportları

10. Birleşik Krallık

Resmi adı Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı olan Birleşik Krallık‘ta Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda vatandaşları 110$ karşılığında pasaport alabiliyor. Birleşik Krallık’ta pasaport alabilmek için, asgari ücret düzeyinde minimum 11 saat çalışmak gerekiyor.

Mobil Uygulama

9. Yeni Zelanda 

Büyük Okyanus’un güneyinde bulunan ada ülkesi Yeni Zelanda‘da pasaport ücreti 115$. Yeni Zelanda’da asgari ücretli bir kişinin pasaport alabilmesi için en az 10 saat çalışması gerekiyor.

8. Japonya

Doğu Asya’da bir ada ülkesi olan Japonya‘da pasaport fiyatı 115$. Dolar bazında fiyatta Yeni Zelanda ile aynı sırayı paylaşan Japonya’da asgari ücretli bir kişinin 19 saat çalışması pasaport alması için gereken süre.

7. Kanada

Kuzey Amerika kıtasının en kuzeyinde yer alan, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Kanada‘da pasaport ücreti 133$. Asgari ücretli Kanada vatandaşı 15 saat mesai yaparak pasaport alabiliyor.

6. İtalya

Avrupa’nın güneyinde, Akdeniz kıyısında yer alan İtalya‘da pasaport ücreti 135$. İtalya’da asgari ücretli bir çalışanın 23 saat mesai yapması pasaport almasına ancak yetiyor.

5. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşları pasaport çıkarmak için 135$ ödemek zorunda. Ülkede pasaport ücretinin karşılığı ise asgari ücretle 19 saatlik çalışma süresine eşit.

4. Meksika

Orta Amerika ülkelerinden Meksika‘da pasaport ücreti 155$. Dolar bazında ücrette dünyanın en pahalı ülkeleri sıralamasında 4. olan ülkede asgari ücretli birinin tam 266 saat çalışması karşılığında pasaport alması mümkün oluyor. Meksika çalışma süresi/pasaport alma gücü endeksinde dünya birincisi.

3. İsviçre

Dünyanın en zengin ülkelerinden İsviçre‘de pasaport çıkarmak için 159$ ödemek gerekiyor. İsviçre’de asgari ücretle çalışan bir kişinin 9 saatlik mesaisi ile pasaport alınabiliyor.

2. Avustralya

Güney Yarım Küre’de, Hint Okyanusu ile Büyük Okyanus arasında bir ada devleti olan Avustralya‘da pasaport fiyatı 206$. Ülkede asgari ücretle çalışan bir kişinin 15 saatlik çalışma süresi, bir pasaport bedeline eşit.

1. Türkiye

Uzun yıllar dünyanın en pahalı pasaportunu kullanan Türk vatandaşları, Türk Lirası’nın Dolar karşısında rekor seviyede değer kaybetmesiyle bu tahtı şimdilik Avustralya vatandaşlarına devretti. Güncel Türk Lirası-Dolar paritesiyle 161 dolara mal olan Türkiye Cumhuriyeti pasaportu 2015 yılında 251 dolar maliyetle sıralamanın zirvesindeydi.

Dünyanın en çok kabul gören pasaportlarından birine sahip değilseniz vize bürokrasisi ile uğraşmanız şart! Seyahat özgürlüğünün önündeki en büyük engeller arasında gösterilen yüksek pasaport ücretlerinin düşürülmesi için çeşitli kampanyalar düzenlense de bu konuda hala bir adım atılabilmiş değil. Yüksek maliyetli pasaport ve vize gibi masraflar nedeniyle seyahat planlarını erteleyen, değiştiren ya da iptal eden birçok insan bulunuyor.

Aşağıdaki benzer konulara da göz atın!
Pasaport nasıl alınır?
Bordo pasaport nedir, nasıl alınır?
Yeşil pasaport nedir, nasıl alınır?
Gri pasaport nedir, kimlere verilir?
Siyah pasaport nedir, kimlere verilir?
Kırmızı pasaport nedir, kimlere verilir?
Harçsız öğrenci pasaportu nedir?

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here