Uçak Bileti

Seyahat edenlerin birçoğu dünyada şu kadar sayıda ülkeyi ziyaret ettim şeklinde listeler tutar. Bu listelerde yer alan ülke sayısı kişinin seyahat uzmanlığı derecesi hakkında fikir verir.

Seyahat edilen ülke sayısının kişinin seyahat uzmanlığı derecesi ile ilgisi olmadığını savunanlar ise ülkelerin yüzölçümlerinin farklılığı ile bir ülkedeki tek bir noktayı görmenin o ülkenin tamamını görmek anlamına gelmediğini anlatarak doğru değerlendirme biçiminin şehirler üzerinden yapılmasını istiyor.

Dünyanın en küçük ülkelerinin birçoğu yalnızca yarım günlük bir zaman diliminde ülkenin tamamına adım atabileceğiniz genişlikte. İşte daha çok ülkeyi ziyaret ettim demenize yardımcı olacak dünyanın en küçük ülkeleri listesi.

Dünyanın En Küçük Ülkeleri

1. Vatikan

Mobil Uygulama

Her ne kadar dünyanın en küçük ülkesi listesinde zirvede yer alsa da Vatikan, küçük bir şehir devleti. İtalya‘nın başkenti Roma’da Roma Katolik Kilisesi’nin manevi merkezi ve Papa’nın evi olarak hizmet veren Vatikan, Roma içerisinde etrafı duvarlarla çevrili koruma bölgesi.

Vatikan hiçbiri yerli olmayan 800 kişilik bir nüfusa sahip. 1929’da İtalya ile yapılan anlaşmanın ardından ortaya çıkan bu devlet, Birleşmiş Milletler üyesi değil. Devlet Başkanı ise Papa.

Roma uçak bileti alarak Vatikan seyahatinizi planlayabilirsiniz.

2. Monako

Dünyanın en küçük ikinci ülkesi olan Monaco, güneydoğu Fransa ile Akdeniz arasında yer alıyor. Ülkenin tek bir resmi şehri var, Monako’nun başkenti ve dünyanın en zenginleri için bir tatil yeri olarak tanınan Monte Carlo. Monaco, Fransız Rivierası’ndaki konumu, kumarhanesi (Monte Carlo Kumarhanesi), birkaç küçük plajı ve tatil köyü toplulukları nedeniyle de ünlü. Tüm bu yapıların tamamı bir kilometrekareden daha küçük bir alanda sıkışmış durumda.

3. Nauru

Nauru, Güney Pasifik Okyanusunda, Okyanusya bölgesindeki çok küçük bir ada ülkesi. Nauru, sadece 20,98 kilometrekare alanda dünyanın en küçük ada ülkesi unvanına sahip. Nauru’nun nüfusu yaklaşık 11 bin kişi. Ülke, 20. yüzyılın başlarında fosfat madenciliği faaliyetleriyle tanınıyor. Nauru 1968’de Avustralya’dan bağımsız oldu ve eskiden Pleasant Island olarak biliniyordu. Nauru’nun resmi bir başkenti yok.

4. Tuvalu

Tuvalu, dokuz adet mercan adasından oluşan dünyanın en küçük ada devletlerinden. Tuvalu’yu oluşturan adaların hiçbirinde akarsu ya da nehir bulunmuyor. Adalar mercan atolleri oldukları için içilebilir yeraltı suyu da yok. Bu nedenle Tuvalu halkının kullandığı tüm sular toplama sistemleri ile toplanıyor ve depolama tesislerinde tutuluyor. Tuvalu’nun yüzde 96’sı Polinezya olan yaklaşık 12 bin nüfusu var. Bu küçük ülkenin başkenti, Tuvalu’nun en büyük şehri olan Funafuti. Resmi dilleri Tuvaluan ve İngilizce.

5. San Marino

Topraklarının tamamı İtalya ile çevrelenen San Marino, Kuzey-orta İtalya’da 32 bin nüfusa sahip. Ülke, dördüncü yüzyılda kurulmuş olan Avrupa’nın en eski devleti olduğunu iddia ediyor. San Marino’nun topografyası engebeli dağlardan oluşuyor ve en yüksek yeri 836 metredeki Monte Titano. San Marino’daki en düşük nokta ise 180 metrede Torrente Ausa.

6. Lihtenştayn

İsviçre ve Avusturya arasında Alpler’de konumlanan Lihtenştayn Avrupa’nın en küçük üçüncü ülkesi. Nüfusu yaklaşık 36 bin olan bu şehir devleti, Ren Nehri kıyısında kurulu ve 1806’da bağımsız bir ülke oldu. Ülke 1868’de ordusunu kaldırdı ve I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız ve hasarsız kaldı. Lihtenştayn yönetimi anayasal monarşi olmakla birlikte, başbakan günlük işlerini yürütüyor.

7. Marshall Adaları

Dünyanın en küçük yedinci ülkesi olan Marshall Adaları, 29 mercan adasından ve 750 bin kilometrekarelik Pasifik Okyanusu’na yayılmış beş ana adadan oluşuyor. Marshall Adaları, Hawaii ve Avustralya’nın tam ortasında yer alıyor. Adalar aynı zamanda ekvator ve Uluslararası Tarih Çizgisi’ne de yakındır. Nüfusu 68 bin olan bu küçük ülke 1986’da bağımsızlık kazandı; Eskiden Amerika Birleşik Devletleri tarafından yönetilen Pasifik Adaları Güven Bölgesinin bir parçasıydı.

8. Saint Kitts ve Nevis

Saint Kitts ve Nevis, 1983’te Birleşik Krallık’tan bağımsızlık kazanan 50 bin nüfusa sahip bir Karayip ada ülkesi. Saint Kitts ve Nevis’i oluşturan başlıca iki adadan Nevis, iki adanın küçüğü ve referandumla bağımsızlık elde etme hakkına sahip. Karayip Denizi’nde Porto Riko ile Trinidad ve Tobago arasında bulunan Saint Kitts ve Nevis, Amerika’nın bölge ve nüfusuna göre en küçük ülkesi.

9. Seyşeller

Hint Okyanusu’nda yer alan Seyşeller,88 bin nüfusa sahip ve Birleşik Krallık’tan 1976 yılında bağımsızlığına kavuştu. Madagaskar’ın kuzeydoğusunda ve anakara Afrika’nın yaklaşık 932 mil doğusunda bulunuyor. Seyşeller, 100’ün üzerinde tropik adaya sahip bir takımada ve Afrika’nın bir parçası olarak kabul edilen en küçük ülke. Seyşel Adaları’nın başkenti ve en büyük şehri Victoria.

10. Maldivler

Hint Okyanusu’nda yer alan Maldivler, yaklaşık 400 binlik nüfusa ev sahipliği yapıyor. Maldivler, 1965’te İngiltere’den bağımsızlık kazandı. Halen, adalar için ana endişe, ülkenin en yüksek noktasının deniz seviyesinden sadece 7,8 metre yüksekte olduğu için iklim değişikliği ve artan deniz seviyesi.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here