Uçak Bileti

Tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen sigara, dünyada en yaygın kötü alışkanlıklardan biri olarak kabul ediliyor. 18. yüzyılda Amerika kıtasından İspanyollar tarafından Avrupa‘ya getirilen sigara ve tütün ürünleri günümüzde birçok ülkede tarım ve sanayide önemli oranda istihdam yaratsa da toplum sağlığına verdiği zarar nedeniyle ortak sağlık politikalarının kısıtlamalarına maruz kalıyor.

Sigara tüketimine bağlı olarak her yıl 6 milyondan fazla kişinin öldüğü dünyada her 10 ölümden birinin nedeni sigara olarak gösteriliyor. Dünyanın en çok sigara tüketilen ülkeleri aynı zamanda sigara ile mücadele konusunda da önemli adımlar atıyor.

Dünyada En Fazla Sigara Tüketen Ülkeler

1. Kiribati

Nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasının sigara tükettiği Kiribati, Güney Pasifik’te yer alan bir ada ülkesi. Sigara kullanımı ile ilgili yasal önlemlerin çok katı olmadığı Kiribati’de erkek nüfusun 2/3’ü sigara içiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün salgın olarak nitelendirdiği Kiribati, duman altında kalmak istemeyenlerin seyahat konusunu bir kez daha düşünmesi gereken bir coğrafya.

Mobil Uygulama

2. Nauru

Güney Pasifik’te bulunan Mikronezya ada ülkesi Nauru, Kiribatı’nin 300 kilometre doğusunda konumlanıyor. Dünyada en çok sigara tüketilen ülke olan Kiribati’nin ardından ikinci sırada yer alan Nauru’da nüfusun yüzde 48’i sigara kullanıyor. Dünyanın en küçük ada ülkesi olması ve 15 bine yakın nüfusu bulunmasına rağmen ülkede yaşayanlar ciddi anlamda sigara tutkunu.

3. Yunanistan

Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler arasında sigara tüketiminde zirvede yer alan Yunanistan’da yetişkinlerin yüzde 42’si sigara kullanıyor. Yunanistan’da sigara kullanımını azaltmak yönünde çeşitli kanun ve önleyici çalışmalar yapılsa da etkin denetim mekanizmalarının çalıştırılamaması nedeniyle tüketim bir türlü azalmıyor.

Yunanistan uçak bileti seçeneklerine göz atın.

4. Sırbistan

Balkan coğrafyasında yer alan Sırbistan’da nüfusun yüzde 42’si sigara kullanıyor. Dünyada en çok sigara tüketilen ülkeler listesinde dördüncü sırada bulunan Sırbistan’da sigara kullanımı ile mücadele konusunda atılan adımlar çok kapsayıcı değil. Kamuya açık alanlarda ve kapalı alanlarda sigara tüketimi sınırlanmamış durumda.

5. Ürdün

Orta Doğu ülkelerinden Ürdün, dünyanın en çok sigara kullanılan ülkeleri listesinin beşinci sırasında. Ülkede yetişkinlerin yüzde 41’i sigara tüketiyor. Tüm açık ve kapalı alanlar ile kamuya açık alanlarda sigara yasağının bulunduğu Ürdün’de yetişkinler günlük 15 dal sigara tüketiyor. Genç nüfusun yoğun oranda sigara tükettiği Ürdün’de ülkenin doğu kesimleri sigara konusunda daha tiryaki.

11. Türkiye

Dünyada en fazla sigara içilen ülkeler sıralamasında Türkiye, 11. sırada yer alıyor. Yetişkin nüfusun yüzde 36’sının sigara kullandığı Türkiye’de erkeklerde bu oran yüzde 45, kadınlarda ise yüzde 13. Sağlık politikaları ve sigaraya karşı geliştirilen sıkı denetimler nedeniyle Türkiye’de bir dönem düşen sigara kullanımı, son yıllarda yeniden yükselişe geçti.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here