Uçak Bileti

Doğu’nun tarihi dokusu ve kültürüyle kendine hayran bırakan şehirleri arasında yer alan Diyarbakır’da, her biri birbirinden etkileyici güzelliğe sahip çok sayıda tarihi yapı bulunuyor. 9000 yıllık geçmişi ile tam bir tarih hazinesi olan şehirde, farklı medeniyetlerden kalma çok sayıda kilise, cami, köprü ve konağı ziyaret etmek mümkün.

Diyarbakır’da Görülmesi Gereken 5 Tarihi Yapı

1. Diyarbakır Surları

Çin Seddi’nden sonra dünyanın büyük suru olma özelliği taşıyan Diyarbakır Surları, 5 buçuk kilometre uzunluğa ve yaklaşık 8 metre yüksekliğe sahip. Dünyanın dört bir yanından turist çeken bu görkemli yapı, Orta Çağ askeri mimarisinin en gösterişli örneği olarak gösteriliyor.

2. Malabadi Köprüsü

Diyarbakır-Batman arasındaki Batman Çayı üzerinde bulunan Malabadi Köprüsü, 1147-1148 tarihleri arasında Artukoğullarından Timurtaş tarafından inşa ettirilmiş. Sadece ulaşım değil, konaklama için de kullanılan köprünün kemer bölümünde iki oda yer alıyor. Sarı kalker taşı ile yapılan bu eşsiz köprü, Diyarbakır’ın en ünlü tarihi yapılarından.

Mobil Uygulama

3. Çayönü Höyüğü

Neolitik Çağ’da içerisinde 600 nüfuslu bir köy bulunduğu söylenen Çayönü Höyüğü, 1963 yılında yürütülen ‘Güneydoğu Anadolu Tarih öncesi Araştırmaları’ projesinin yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiş ve 1964 yılında kazı çalışmaları başlatılmış. Höyük, Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki Sesveren Pınarı Köyü’nde bulunuyor.

4. On Gözlü Köprü

Dicle, Mervani ya da Silvan Köprüsü olarak da anılan On Gözlü Köprü‘nün güneybatı bölümündeki ilk üç gözünde yer alan kitabeye göre bu görkemli yapı 1065-1067 yılları arasında inşa edilmiş. Bazalt kesme taşı ve moloz taş kullanılarak yapılan köprü, yıllar içinde pek çok kez hasar görüp, yeniden onarılmış.

5. Meryem Ana Kilisesi

Dört avlu ve divanhanenin yanı sıra din adamlarının yaşadığı bölümlerden meydana gelen Meryem Ana Kilisesi, Diyarbakırlı Süryanilerin girişimiyle 2005 yılında restore ettirilerek bugünkü görünümüne kavuşturulmuş. Kilise, ahşap işçiliği, sütunları, sütun başlıkları, parmaklıkları, kürsüleri ve ikonalarıyla adını duyurmuş bir yapı.

Diyarbakır uçak bileti fırsatlarını inceleyerek, şehrin zengin tarihine ve kültürel dokusuna yakından tanık olabilirsiniz.

Otobüs Bileti

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here