Uçak Bileti

Macaristan‘ın başkenti Budapeşte, Orta Avrupa’nın en hareketli kentlerinden. Tuna Nehri’nin ikiye ayırdığı şehir 24 saat hareketli.

Birbirinden güzel müzeleri, kanal turları, muhteşem lezzetler sunan restoranları ve hareketli gece hayatı Budapeşte’yi görmek için en önemli sebepler arasında. Muhtemelen daha önceden Budapeşte hakkında duymadığınız bilgiler bu şehre olan bakış açınızı değiştirebilir.

Budapeşte uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Budapeşte Hakkında Hiç Duymadığınız Bilgiler

1. Buda ve Peşte

Mobil Uygulama

Budapeşte 1873’te Pest, Buda ve Obuda birleşene kadar ortada yoktu. Danube’ye yapılan bir köprü sayesinde bu karar da verilmiş oldu. Budapeşte 17 Kasım 1873’te Buda, Pest ve Obuda’nın resmi olarak birleşmesiyle tek bir şehir haline geldi. Bunda en büyük pay Szechenyi lanchid, yani Zincir Köprü’ye ait.

Budapeşte’yi, Danube Nehri üzerinden birleştiren ilk köprü olma özelliğine sahip olan Zincir Köprü, ismini, yapımına finansal destek sağlayan Kont Szechenyi’den alıyor. Efsaneye göre Szechenyi, kentin Pest tarafındayken babasının ölüm döşeğinde olduğu haberini alıyor ve fırtına nedeniyle bir hafta boyunca karşıya geçemeyip babasını ölmeden son kez göremiyor.

Bir daha kimsenin böyle bir şey yaşamaması için kendine verdiği sözü tutarak köprüyü yaptırıyor. Zincir Köprüsü yalnızca günlük yaşama pratiklik kazandırmakla kalmayıp kültürel ve ekonomik olarak da insanların gelişimine imkân sağlamış.

İlginç bir bilgi de, Londra’da Thames Nehri üzerinde yer alan köprüyü tasarlayan William Tierney Clark’ın, bu köprüyü de tasarlamış olması. İki köprünün çizgisi birbirine oldukça yakın. Resmi açılışı 1849’da yapılan köprü, 202 metre uzunluğuyla zamanının en uzun köprüsü olma özelliğine de sahip.

2. Avrupa’nın ilk metrosu

Pek fazla kimse bilmese de Avrupa kıtasının ilk yeraltı metrosuna sahip olan Budapeşte, sarı hattıyla halen kullanımda. Londra’dan sonra da en eski ikinci metro hattına sahip olan Budapeşte, Avrupa’da ilklerin yaşandığı bir şehir.

3. Dünyanın en uzun tramvay yolu

Budapeşte’de, eğer ilk duraktan binip son durağa kadar tramvayı kullanarak seyahat ederseniz, dünyanın en uzun tramvay yolunu denemiş olursunuz.

4. Avrupa’nın enleri

Budapeşte’de yeraltında seksen jeotermal kaplıca bulunuyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük mağara sistemine sahip olan kentte kurulmuş olan Szechenyi Medikal Termal ise, Avrupa’daki en büyük kompleks.

5. Avrupa’nın ikincileri

Avrupa’nın en büyük ikinci parlamento binasına sahip olan Budapeşte birinciliği Londra’da ki Westminster’a kaptırmış.

6. Avrupa’nın en büyük sinagogu

Dünyanın beşinci büyük, Avrupa’nın ise en büyük sinagogu olan The Dohany Sokağı Synagogue, üç bin kişi kapasiteli. Aynı zamanda 19. yüzyılda Macaristan’da gelişen ılımlı bir reform hareketi olan Neolog Yahudiliği’nin de merkezi olan Dohány Sokağı Sinagogu, 1854-1859 yılları arasında inşa edilmiş.

Avrupa’nın en büyüğü olan sinagog, Kudüs’teki Belz Büyük Synagogue ve Ger Bet Midraş, Ukrayna’daki Breslov Uman Sinagogu ve New York’taki Kehilas Yetev Lev D’Satmar’ın ardından dünyanın beşinci büyük sinagogu olma özelliğini koruyor.

7. Kentin en uzun köprüsü

Budapeşte’nin en uzun köprüsü olan ve sepet tutacağı şeklindeki Dunaujvaros, 2007’de yapılmış. 1682 metre uzunluğundaki köprü daha önce Japonya’nın Osaka kentinde inşa edilen köprünün rekorunu da kırmış.

II. Dünya Savaşı’nın son günlerinde geri çekilen Nazi ordusunun Budapeşte’deki tüm köprüleri yok etmiş olmasına rağmen her biri orijinaline bağlı kalınarak tekrar inşa edilmiş. Kızılordu 18 Ocak 1945’te Pest’i Nazi işgalinden kurtarmış ancak Buda’yı 13 Şubat’a kadar kurtaramamış.

8. Fırtınalı kent Budapeşte

Budapeşte’de 20 Ağustos 2006’da düzenlenen St. Stephen Festivali’nde, nereden geldiği belli olmayan güçlü bir fırtınanın tüm araçları tahrip etmesi ve ağaçları yok etmesi, beş kişinin ölümüyle sonuçlanmış.

19 Ağustos 2007’de ise bir başka fırtına şehri yerle bir etmiş ve yine bir gün sonra daha kötü bir fırtına çıkmış.

9. Kibrit güvenliği

Güvenli ve zehirli olmayan kibritler 1836’da Macar Janos Irinyi tarafından icat edilmiş.

 10. Noodle bizim işimiz!

Büyük “noodle”lar dokuzuncu yüzyıldan bu yana Macar yemek tarifleri arasında yer alıyor. Eskiden ise savaşçıların çabuk yemek hazırlayabilmeleri için kullanılıyormuş.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here