Uçak Bileti

Uzakdoğu’nun en gizemli şehirlerinden Bangkok, Tayland’ın başkenti. Tayland Körfezi yakınlarında, Chao Phraya Nehri düzlüğünde kurulmuş olan Bangkok, Tayland’ın en kalabalık ve de en turistik şehri.

Bangkok ve Tayland hakkındaki bilgilerinize biraz da kültür ekleyelim, umarım yüzünüzde bir tebessüm oluşturur. Bazıları komik, bazıları inanılmaz bazıları belki gereksiz bilgilerden oluşan bu listede bakın bakalım siz kaç tanesini biliyordunuz. Ucuz bilet yakaladığınızda bu renkli Asya başkentini keşfe çıkın. Beğeneceğinize eminim.

Bangkok Hakkında İlginç Bilgiler

1. Dünyanın en uzun şehir ismi

bangkok-bilgiler

Tayland’ın başkenti tüm dünyada Bangkok olarak bilinmesine rağmen yerel halk Krung Thep olarak kullanmayı tercih ediyor. Khrun Thep 169 karakterden oluşan şehrin isminin kısacık bir versiyonu olmakla birlikte tek nefeste tamamını telafuz etmek nerdeyse imkansızdır.

Şehrin ismi tam olarak: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit.

Mobil Uygulama

2. Thai bozuk paralarında ülkedeki tapınakların resimleri var

Bangkok’taki tapınakları ziyaret ederken keyifli bir oyun oynayarak bozuk paraların üzerinde bulunan tapınakların yerini bulmayı deneyebilirsiniz. Paraların arkasına işlenmiş olan tapınakları bir günde gezmek mümkün.

1 baht – Wat Phra Kaew (Grand Palace’da bulkunan Temple of the Emerald Buddha) 2 baht – Wat Saket (Temple on the Mount) 5 baht – Wat Benjamabophit (The Marble Temple) 10 baht – Wat Arun (Temple of Dawn)

3. Dünyanın en sıcak şehri

tayland-tapinak

Dünya Meteoroloji örgütüne göre Bangkok dünyanın en sıcak şehri. Yıl boyunca ortalama sıcaklık 28 derece iken mart ve mayıs ayları arasında bu sıcaklık 34 derecelere kadar çıkar. Bangkok’u ziyaret etmek için en iyi dönem serin bir havanın ve mavi gökyüzünün hakim olduğu kasım-mart arası.

4. Filmlerden ve kültürel etkinliklerden önce Kralın marşı çalınır

Tayland milli marşı haftanın hergünü sabah 8 ve akşam 6’da olmak üzere halka açık yerlerde 2 defa okunur. Bunun haricinde filmlerden, oyunlardan ve kültürel performanslardan önce de Kralın marşı çalınır ve saygıdan dolayı herkes ayağa kalkmak zorunda. Eger ayaga kalkmayı reddederseniz hapis cezası alabilirsiniz.

5. Komik eski kanunlar

Her ülkenin kendine has garip yasaları vardır. Zamanında modern olmak adına uygulanan bu yasalar gÜnümüzde demode olarak algılanıyor. Tayland’da hala geçerli olan bu kurallardan bazıları

İç çamaşırı giymeden evden çıkmak yasak.
Çıplak göğüsle motorlu araç kullanmak yasak.
Durianı (bir tür tropikal meyve) silah olarak kullanmak yasadışı olmakla birlikte üzerindeki dikenlerin verdiği zarar da alınacak cezada etkili oluyor.
Demir para veya banknot farketmeksizin paraların üzerinde kralın fotoğrafları olduğu için Thai paralarının üzerine basmak yasak.

6. Üçüncü cinsiyet tuvaletleri

Doğal ihtiyaçlarınız için tuvalet ararken 2 yerine 3 kapı görürseniz şaşırmayın. Normalde kadınlar ve erkekler tuvaletini her yede bulursunuz. Tayland şimdi (ladyboylar) trans erkekler için 3. cinsiyet tuvaletleri ile dünyada bir ilki yapıyor.

Bu seçenek nadirde olasa bir şekilde Bangkok’ta karşınıza çıkar. Tayland özellikle Bangkok cinsiyet kimliklerine karşı hoşgörü açısından çok özgürlükçü bir yer.

7. Sawadee 1930’larda selamlama kelimesi oldu

sawadeeka-hello-merhaba

Sawadee Krhap/Kaa (anlamı ‘Merhaba’ or ‘Tebrikler’) Tayland genelinde kullanılan bir selamlama biçimi. Günde yüzlerce kez duyacağınız için turist olarak öğreneceğiniz ilk kelime bu.

Bu kelime 1930’larda Chulalongkorn Üniversitesindeki profesör tarafından Thai diline ekleniyor. 1930’lardan önce Tayland’da merhaba yerine ‘hala yemedin’ mi anlamına gelen ‘Gin kaow leaow ruu yang?’ kullanılıyordu.

8. Red Bull enerji içeceği Tayland kökenli

Dünyaca ünlü enerji içeceği Red Bull milyar dolarlık değerindeki içecek sektöründe öncü olma yolunda ilerliyor. Kafein ve şekerden üretilen bu içecek 1976 yılından bu yana Tayland’da populer bir marka olarak biliniyor.

O dönemlerde içeceğin mucidi Chaleo Yoovidhya zengin olma hayalleri ile Tayland’ın merkezi Bangkok’a yerleşmiş. Ölüm yılı olan 2012 de 5 milyar dolar servetiyle Tayland’ın en zengin adamı unvanını almış. Bangkok’a çok sık seyahat eden Avusturyalı iş adamı Dietrich Mateschitz jet-lagi aşmak amacıyla fazlasıyla tükettiği bu içeceğin 1980’li yıllarda dünyaya yayılmasında önemli bir katkısı olmuş.

Bu ikili ortaklık kurarak içecegin tadını batıya uyarlarmışlar. Orijinal şurup karışımına eklenen karbonat iceceği daha çok tercih edilir hale getirmiş.

9. Dünyanın en büyük Çin mahallesi ve Altın Budhası Bangkok’ta

golden-buddha-bangkok

Bangkok Çin Mahallesi dünyadaki örneklerinin en büyüğü olmakla birlikte, bölgeyi ziyaret edenler sonsuz dar sokaklarında yollarını kaybettikleri için çok söylenirler. Yerel ismiyle Yaowarat olarak bilinen Çin mahallesi 1 milyon üzerindeki Çinliye ev sahipliği yapıyor.

Gün içinde mağazalar ve tezgahların düşük fiyatlarla ürünler sattığı sokaklar geceleri sokak yemekleri cennetine dönüşüyor. Yaowarat keşfetmeyi seven türistler için mutlaka gezilmesi gereken bir noktadır. Ayrıca Çin Mahallesi dünyanın en büyük altın Budhasına sahip.

Wat Traimit içinde yer alan 5.5 tonluk Buda yıllarca sıva içinde gizlendikten sonra yanlışlıkla bir parca sıvanın açılmasıyla keşfedildi.

En ucuz Bangkok uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here