Uçak Bileti

Aziz Stephan Katedrali (Stephansdom veya Domkirche St. Stephan zu Wien) Viyana’nın kalbi Stephansplatz’de yer alıyor. Katedral her yıl dünyanın dört bir yanından iki milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor.

1147 yılında yapılan ve Viyana’nın en önemli simgesi olan katedral, Avusturya’nın ve Avrupa’nın en önemli yapılarından biri. Üzerinde bulunduğu meydana kendi adını veren katedralin Güney Kulesi’ne çıktığınızda muazzam bir Viyana’nın manzarasıyla karşılaşıyorsunuz.

Aziz-Stephan-Katedrali-Viyana

Aziz Stephan Katedrali, Viyana

Viyana’nın özgürlük simgesi olarak görülen Aziz Stephan, tarih boyunca pek çok savaş ve yangın atlatmış. Defalarca restore edilen katedral Osmanlı’nın Viyana kuşatmaları sırasında, halkın sığınağı haline gelmiş. Öyle ki yıllar süren çalışmalarla dünyanın en yüksek dördüncü gotik katedrali olan binanın kulesi yeniden beyaz olan orijinal rengine döndürülmüş.

O günlerin izleri halen Aziz Stephan’da duruyor. Viyana kuşatmalarının zaferini simgeleyen Osmanlı akıncısı heykeli ile ikinci kuşatmadan geride kalan silahların ve topların eritilmesiyle yapılan, yirmi tonluk Pummerin Çanı’nı görebilirsiniz.

Mobil Uygulama

Yapımına 1147’de başlanan ve Gotik mimari tarzında inşa edilen katedral, 137 metre yüksekliğe ve 70 metre genişliğe sahip. Avusturya Dükü IV. Rudolf tarafından yaptırılan katedralin Devler Kapısı ve Putperest Kuleler, Kule Külahı, Çinli Çatı, Singer Kapısı, Vaiz Kürsü ve Yüksek Altar gibi bölümleri bulunuyor.

Yeniçeri Heykeli ve Pummerin Çanı

Capistrankanzel-Viyana

Yeniçeri veya Osmanlı Akıncısı Heykeli (Capistrankanzel), Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde “İstifani Manastırı” olarak adlandırdığı katedralin Türk tarihi bakımından en önemli bölümü.

Katedralin kuzey duvarında bulunan ve Fransisken rahipleri tarafından yaptırılan Osmanlı akıncısı heykeli, Avusturyalıların zaferini simgeliyor. Osmanlı’nın Viyana kuşatmalarında Avusturya’nın galip gelişini anlatan heykelde, Türklerin gazabı hakkında vaazlar veren Johannes von Capistrano’nun ayakları altında ezilen bir yeniçeri tasvir edilmiş.

Aziz Stephan’da Katedrali’nin üzerindeki Türk çanı (Pummerin Çanı) ise ikinci Viyana kuşatması sırasında Osmanlı ordusunun geri çekilmesiyle ardında bıraktığı mühimmatların eritilmesiyle oluşturulmuş.

Askeri toplar, gülleler, kılıçlar ve diğer asker malzemelerden oluşan bu malzemeler, Viyana Başrahibi Franz Ferdinand Freiherr von Rummel’in isteği ve İmparator Birinci Joseph emri ile 1711’de çan ustası Johannes Achamer’e yaptırılmış. Devasa Pummerin Çanı 1712’de Stephan Aziz Katedrali’nin güney kulesine monte edilmiş.

Yaklaşık 300 farklı teçhizat materyalinden yapılan, 22.5 ton ağırlığındaki çan, İkinci Dünya Savaşında kiliseyle birlikte ağır hasar alarak yere düşüp parçalanmış. Ancak Yukarı Avusturya Eyaleti’nin (Oberösterreich) Sankt Florian kentinde çan yeniden yapılmış. 1957’de bugünkü yerine konulan Pummerin’le birlikte, kilise çanının üzerine demirden yapılmış yeniçeri başları ve II. Viyana Kuşatması’nı hatırlatan bir tablo işlenmiş. Yeni çan katedralin kuzey kulesine yerleştirilmiş.

Diğer yandan Viyana’da yaklaşan Osmanlı tehlikesi kiliselerde çalınan çanlarla haber verilirmiş. Papa III. Calixtus’un emriyle 1456’da Belgrad Kuşatması’ndan beri Avrupa’da Türk çanı adıyla bütün kiliselerde belli zamanlarda çanlar çalınır ve dualar okunurmuş.

Adres: 1010 Wien, Stephansplatz 3/4/7 – A
http://www.stephansdom.at/
Ziyaret saatleri: Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe, 09.00-15.00, Cuma 09.00-13.00.
Giriş ücreti: Katedral, kuleler, mezarlar ve katedral hazinesini kapsayan biletler 13.90€
Yalnızca katedrale girmek ve kuleleri görmek istemezseniz 7€

St-Stephan-Katedrali-Viyana

Aziz Stephan Katedrali’ne nasıl gidilir

Aziz Stephan Katedrali’ne Viyana’nın merkezi olan Stephansplatz’da yer alıyor, dolayısı ile ulaşım çok kolay. 1A, 2A veya 3A No’lu otobüslerle ulaşabileceğiniz katedrale metro ile gitmek isterseniz Stephansplatz durağında inmeniz yeterli. Buradan birkaç dakika yürüdüğünüzde göreceksiniz.

Viyana’nın sembolleri arasında gösterilen Aziz Stephan Katedrali’nin kent belleğine katkısı büyük. Her yıl 2 milyonu aşkın ziyaretçinin görmeye geldiği katedralin atmosferi heyecan verici.

En uygun Viyana uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here